Zalmbuikjes roken is niet zo moeilijk. Er kan eigenlijk weinig fout aan gaan. Zalmbuikjes zijn de gedeeltes van een zalm die er vanaf gesneden worden als er zalmzijdes van gemaakt worden.
De rand van de buik wordt dan getrimd (mooi weggesneden) om de zijde recht te maken en dat snijdsel heet een zalmbuikje. Als je deze zalmbuik rookt zul je merken dat het heel vet is en zeer smaakvol.
Maar hoe doe je dit dan? Ik zal het je uitleggen…. voor zowel koud gerookte als warm gerookte zalmbuikjes….
Zalmbuikjes roken
Harry gaf mij een tip hoe hij dat altijd doet. Hier is zijn recept voor gerookte zalmbuikjes.
Zalmbuikjes pekelen
Eerst zul je de repen zalm even moeten pekelen. Harry gebruikt hiervoor Fish & Seafood rub. Dit kruidenmengsel uit Amerika heeft hij in de smaken dille (dill), limoen (lemon) en chivey (bieslook). Door de zalmbuikjes ruim te bestrooien met deze kruiden kan de smaak er goed intrekken. Leg de zalmbuikjes op een schaal in de koelkast afgedekt met een doek of folie gedurende een nacht. De volgende dag kun je de repen zalm even afspoelen onder de kraan.
Vervolgens zul je ze even moeten drogen. Dat kan door ze onafgedekt terug te leggen in de koelkast en ze minstens twaalf uur te laten liggen. Je kan ze ook net als Harry in de wind laten drogen. Hij hangt ze met behulp van rookhaken gewoon aan de waslijn. Na ongeveer een half uur in de wind voelen de buikjes dit keer al een beetje droog aan. Nu gaan ze in de rookton en drogen op 45 graden Celsius nog drie kwartier verder.
Zalmbuik garen en roken
Daarna garen we de zalmbuikjes nog even door met een iets hogere temperatuur rond de 75 graden en roken ze af in dikke rook gedurende een ruim half uur.
Laat de buikjes niet te gaar worden. Echt uitdrogen zullen ze niet doen vanwege het hoge vetpercentage maar ze gaan wel flink druppelen. Zonde toch? De buikjes zijn namelijk het lekkerste als ze zoals Harry dat zegt “baggervet” zijn.
Lekker vet en vet lekker dus.
Zalmbuikjes koud roken
Je kunt de zalmbuikjes natuurlijk ook koud roken net als de zalmzijde. Laat de strips van de buik dan zo’n drie of vier uur in de pekel liggen als je ze lekker hartig wilt hebben. Hierna spoel je ze even af onder de kraan.
Daarna droog je de zalmbuikjes gedurende 24 uur in de koelkast. Gewoon zo zonder af te dekken.
Na het drogen hang je ze in je rookoven of leg ze gewoon op je rooster en rook ze bij een temperatuur onder de dertig graden gedurende een uur of vier tot zes. Als je rookoven nog kouder kan roken mogen de buikjes er nog wel een paar uur langer in. Door het drogen is het zout er nog meer ingetrokken en zullen ze wellicht iets hartiger smaken en qua kleur is het visvlees net als de koud gerookte zalm. Maar wel vetter….
Als ik ze zelf een keer koud gerookte heb zullen er nog wat foto van koud gerookte zalmbuikjes volgen.
Hoe rook jij je zalmbuikjes het liefst? Je mag hieronder reageren!
Gerard zegt
Hoi John,
Kan je de buikjes ook direct in de kast drogen op een lage temperatuur?
Groet,
Gerard
Smokey John zegt
Ja hoor Gerard, dat kan!
Groetjes Smokey John
Bart zegt
Hoi John
Leuke site met veel informatie.
Nou heb ik vorige week wat zalmbuikjes ( met vel)proberen te roken . De juiste temperaturen aangehouden maar al vrij vroeg tijdens de garing viel de een na ander van de speet in het vuur. Enig idee wat hier fout is gegaan?
Groet Bart
Smokey John zegt
Mogelijk niet genoeg gedroogd….
Om te voorkomen dat ze vallen rijg ik ze vaak twee keer door het vel. Je kan ook speciale haken gebruiken om ze op te hangen of slagerstouw gebruiken.
Succes de volgende keer! Groet Smokey John
Reint zegt
hoelang moeten zalmbuikjes nat gepekeld worden
Smokey John zegt
Hoi Reint,
Ik pekel ze ook weleens ongeveer een uur tot anderhalf uur in een gewone natte pekel, 1 liter water met 100 gram zout. En anders hou ik het recept van Harry aan met kruiden.
Reint zegt
Bedankt dan doe ik dat.
mvg Reint
Sander verkerk zegt
Op de markt kan je ze ook krijgen ik haal 2KG voor een tientje met huid en als ze me zien weten ze t al en als ze mooie vette makreel hebben dan gaan die gewoon mee
Johsn zegt
Ik zie alleen maar zalmbuikjes zonder huid, gaat dit wel goed met roken. Ik lees overal dat je zalm met huid moet gebruiken.
Smokey John zegt
De meeste aanbieders van zalmbuikjes hebben de huid er nog aan zitten. Kijk maar eens op Palingshop.nl
Johsn zegt
Ja maar bij Palingshop.nl zijn de zalmbuiken veel te duur. Bij eetvis heb je een kilo voor dezelfde prijs. Alleen zonder huid.
Smokey John zegt
En ongepekeld…
Johan zegt
Vandaag de buikjes zonder huid gerookt op het rooster, Echt super goed gelukt alleen een nacht in het zout is voor warm roken net te lang.
Paul de Graaf zegt
Eetvis.nl heeft zalmbuikjes te koop, kun je bestellen en worden meestal binnen 24 uur geleverd. Bezorgen doen ze op dinsdag,woensdag,donderdag,en vrijdag. Dus als je maandag voor 12 uur bestelt zijn ze er dinsdag
Dick Sauer zegt
Gewoon vragen bij de viswinkel. ze kunnen dit gewoon bij de groothandel bestellen is mij gebleken.
Dick Sauer zegt
Ik heb bij de viswinkel zalmbuiken besteld. morgen ophalen en dan zien wat we met die kilo gaan doen. voor nu is mijn idee de helft pekelen als paling en dan warm roken en de andere helft droog pekelen met verse dille om dan koud te roken. Iemand nog tips?
Hans Visser zegt
Dag John,
Wij zijn dol op zalmbuikjes,maar kun jij ons vertellen
waar we ze vers kunnen kopen?
Bij onze visboer is dat nl steeds moeilijker vanwege de
grote vraag ernaar
Met vr..groet
Hans Visser
Smokey John zegt
Hoi Hans,
je zou het bij de visafslag kunnen proberen. Misschien weet Harry er meer over….
Groetjes Smokey John
Harry zegt
Als ik zalmbuikjes wil hebben dan koop ik dat op de markt in Lelystad, of ik laat Smoking Brother Ger het voor me meenemen
h.g.
Harry
Robert X zegt
Beste John, ik heb een gas bbq gekocht van “Grill’d” en wil graag leren roken, ik lees echter dat hier gebruik wordt gemaakt van rookovens. is het ook mogelijk om met mijn gas bbq deze overheerlijke gerechten te maken? Ik heb de mogelijkheid om een lange spit(pen) overdwars te leggen met daaraan het vlees of een vis.
Hoor graag.
NB: Petje af voor je mooie interessante en duidelijk verwoorde site
Groet Robert
Smokey John zegt
Dat is geen probleem Robert. Om een voorbeeld te geven verwijs ik je naar het volgende artikel: Paling roken op gas
Het principe blijft hetzelfde. Of je nu elektrisch, op gas, met houtskool of met hout de garing van vis of vlees doet, het roken met rookmot kan altijd. Zelfs op een gewone BBQ. Als er maar een deksel op zit.
Groetjes Smokey John
wim zegt
ik heb het gedaan zoals het word uit gelegd en perfect geslaagd bedankt voor de zeer goede uitleg
Smokey John zegt
Graag gedaan Wim!
Bedankt voor je reactie…
Groetjes Smokey John
Roos Blomme zegt
dank je wel Harry en John,
Smokey John zegt
Hoi Roos,
Ga je het nu ook eens proberen om zalmbuikjes te roken?
Groetjes Smokey John