Zalmforel roken – Hoe maak je zelf gerookte zalmforel?

Hoe doe je dat nou, zo’n zalmforel roken?

Morgen is het Koninginnedag.Hoe maak je deze zalmforel klaar in je eigen rookoven? Dan ga ik de zalmforel in mijn rookkast hangen of leggen, dat weet ik nog niet. In ieder geval gaat er eindelijk weer gerookt worden! Tijdens de Bloemendagen Limmen zitten we vaak met de Prikploeg van Spijkers met Koppijn bij het mozaïek na te genieten. Het lijkt mij een uitgelezen moment om er een lekker hapje gekweekte zalmforel bij te serveren. Ik zal jullie later in de week updaten over hoe het gegaan is. Uiteraard volgen de foto’s ook!

Update 01-05:

De zalmforel smaakte fantastisch! Ik had bij de visboer drie gekweekte en schoongemaakte zalmforellen gekocht om te roken. Eerst heb ik ze toch nog even extra goed schoongemaakt en uitgespoeld, want ik wil het wel perfect schoon hebben. Het viel mij meteen op dat er

1 visje bij was die niet zo’n rood-oranje kleur van visvlees had. Toch ben ik stug door gegaan met de voorbereidingen. Tenslotte is een zalmforel ook maar gewoon een forel die gekleurd voedsel heeft gegeten. Door de kleurstoffen in zijn dieet tijdens de kweek zorgen voor zalmkleurig visvlees. De zalmforel zwemt ook niet in de vrije natuur rond!

Het zouten van de zalmforel

De zalmforel heb ik in een badje gedaan van 5 liter water en met 450 gram zout. Daarbij heb ik wat viskruiden toegevoegd en 2 kruidnagels en 1 gedroogd laurierblad. Met de zalmforel goed onder water (en af en toe roeren) heb ik alvast mijn rookkast neergezet, spulletjes klaar gezet en een vuurtje gestookt.

Het drogen van de zalmforel

zalmforel hangt aan de speet in de rookkastNa 2 uur heb ik forel eruit gehaald en droog gemaakt met een schone doek. Ik had het idee om de zalmforel te laten hangen aan de speten en dan maar te kijken hoe het ging. Eerst even in de wind buiten de kast en na een 15 a 20 minuten in de kast boven een klein vuurtje. Al snel tijdens het drogen ging bij één forel de nek flink knikken dus toen heb ik er toch maar even een rvs haak doorheen gedaan. Toch ook maar voor de zekerheid een rek er onder geplaatst zodat ze niet op mijn vuurplaat zouden vallen, als ze toch in een vrije val die snoekduik wilden nemen. Heel rustig heb ik mijn vuurtje op zo’n 38 graden Celsius gehouden voor zeker een half uur. Toen de zalmforel al wat droger werd, bracht ik de temperatuur naar 50 graden, door te spelen met de opening van de deur en het sluiten van de zuurstof toevoer onderin mijn kast.

Het garen en roken van de zalmforel

Toen heb ik alvast de rook in kast laten ontstaan. Langzaam heb ik de temperatuur laten stijgen tot 80 graden. Ik wilde net mijn deur open doen en zat aan het handvat te trekken toen ik een doffe plof hoorde meteen gevolgd door de tweede dreun. Ja hoor, ze waren gevallen!

Wat was ik blij met het rooster eronder. Ik heb ze even netjes neergelegd en voor de zekerheid de derde met de haak erdoor maar even losgetrokken en erbij gelegd, want die hing ook al op half zes! Vrolijk ben ik verder gegaan en heb de temperatuur zelfs even op de negentig graden gehad. Nu ging er nog even flink de rook over om de smaak te optimaliseren, uiteraard bij een lagere temperatuur. Ongeveer een 3 kwartier later gaf ik mijn goedkeuring na het kijken en voelen van de vis. Klaar!

Graatjes van de zalmforel

De mooie kleur van de warm gerookte zalmforelDe zalmforel ging op de snijplank die even als uitpluisplank dienst deed. Het vel van de zalmforel ging er heel makkelijk vanaf en ook de graatjes waren prima te vinden. Ze zijn wel vrij dun en zitten zowel in de buikwand als in de zijkant van de vis. En uiteraard ging de ruggengraat heel makkelijk los.

De zalm forel ging op een toastje en werd gepresenteerd aan de gasten. Binnen een mum van tijd was de eerste zalmforel op. Ik kon nog maar net zelf even proeven! De zalmforel die veel lichter van visvlees kleur was, zeg maar gerust wit, had ook na het roken natuurlijk geen oranje rode kleur en leek dus veel meer op een gewone forel, maar was niet minder lekker. Sterker nog, de smaak was identiek. Voor mij de bevestiging dat de forel en de zalmforel exact gelijk zijn alleen is door het voedsel tijdens de kweek de zalmforel oranje gekleurd. Heerlijk en voor herhaling vatbaar en dan neem ik gewoon lekker de goedkopere gewone regenboogforel voor de smaak, alhoewel de kleur wel mooi is van de zalmforel. (Stiekem hing er ook nog schelvis bij, zoals je kan zien op de foto, maar daarover hoor je later meer in een nieuwe blog. [update lees  hier over Gerookte Schelvis]

Deel met je vrienden en familie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Reacties

 1. Henk zegt

  voor het eerst op forel gevist en ook voor het eerst de gevangen vissen gerookt volgens jou recept, het is even opletten om het op temperatuur te houden maar het is gelukt en moet zeggen ze waren heerlijk.
  Bedankt voor de goede site.

  Groeten,
  Henk

 2. nico van hees zegt

  met forel roken kun je beter een stuk kippengaas dubbel vouwen en de forel ertussen klemmen . vallen ze nooit meer in het vuur

  • zegt

   Goede tip, Nico.
   Misschien is een visrooster dan nog beter, want kippengaas is vaak gegalvaniseerd, hetgeen giftige gassen vormt bij extreme verhitting. Alleen hoger in de kast kan het wel maar pas dus op ….

 3. Andries zegt

  Ik ga vandaag voor de 1e poging zalmforel roken. Na een keer kaas en mosselen, en natuurlijk zalm (allemaal koud gerookt), nu eens warm roken proberen……. ze zwemmen al in de pekel!

  • Smokey John zegt

   Hoi Frans,

   Bedankt voor het compliment! Als je zelf nog tips hebt als “ervaringsdeskundige” mag je die natuurlijk altijd opsturen in een reactie. Foto’s van het resultaat met het roken van de forel zijn ook van harte welkom!

   Groetjes John

Plaats zelf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Voeg eventueel een foto toe door op "bladeren" te klikken (aub alleen .JPG tot max. 500 kb). Kies een afbeelding van je eigen computer of mobiel apparaat.