Houten rookkast bouwen – Rookoven van hout maken om zelf vis te roken

houten-rookovenZelf een houten rookkast bouwen doe je zo!

Er wordt op internet veel gezocht naar tips om zelf een houten rookkast bouwen. Er zijn veel wegen die naar Rome leiden maar het makkelijkste is een houten rookkast omdat eigenlijk iedereen wel het materiaal hout kan omgaan. Ik zal je wat informatie geven hoe je zelf een houten rookoven kan maken en wat je er voor nodig hebt. We gaan aan de binnenkant geen verf of lijm gebruiken want dat geeft giftige gassen bij verhitting en is dus onverstandig bij het roken van de vis. We kunnen bijvoorbeeld een houten rookoven gaan maken van het plaatmateriaal okoumé of van betonplex. Nog mooier is natuurlijk een compleet eikenhouten rookoven…

Hoe maken we een houten rookoven?

Het makkelijkste is vier platen van 60 bij 120 aan elkaar te schroeven. Dit haal je precies uit één stuk plaatmateriaal van 244 x 122. (Je hebt een beetje snijverlies van de zaag) Bij de bouwmarkt willen ze je vast wel even matsen door het recht af te zagen. Om de platen aan elkaar te schroeven is een steunbalkje in elke hoek wel handig. Daar kun je dan mooi in schroeven om de platen vast te zetten.

Vier bij vier centimeter geeft lekker veel stevigheid. Zaag 4 van deze balkjes op een lengte van 108 centimeter. Lees verder »

Rookoven kopen?

Wil jij een rookoven kopen of ben je op zoek naar accessoires?

Ik zal je wat informatie geven waar je dat kunt kopen.

De meeste visrokers bouwen zelf hun rookoven of kast. Met hout, staal, schroeven en scharnieren zijn ze uren aan het werk in het schuurtje om de in hun ogen perfecte rookoven te bouwen. Zagen, timmeren, lassen en buigen vaak ook nog zonder tekening maar gewoon uit het blote hoofd!

Ook al zijn vele rokers echte hobbyisten, die hun rookoven of kast graag zelf in elkaar knutselen, soms wil je ook gewoon wat kopen dat kant en klaar is.

Maar het kan ook zo zijn dat je geen gereedschap hebt of gewoon niet zo handig bent. Dan kun je hier terecht.

Tegenwoordig zijn er kant en klare rookovens op de markt en ook op de diverse internet sites te koop.

Ik zal je een paar internetadresjes geven waar je jouw eigen rookoven en accessoires kan Lees verder »

Rookoven tafelmodel

rookoven tafelmodel behrDe laatste tijd is de rookoven enorm in populariteit gestegen mede dankzij de diverse kookprogramma’s op televisie. Op EditieNL van televisiezender RTL is al een demonstratie en test geweest van een simpel tafelmodel rookoventje op 2 spiritusbranders.

Met een forel, een stukje zalm en filet van de zijde van zeebaars was het een leuke test. In een tijd van 20 tot 30 minuten waren de stukjes vis klaar.  Ze vertelden dat ze hem gekocht hadden voor zo’n € 60,- waarbij ik moet melden dat dit een beetje te duur is, ik heb ze goedkoper gezien! Of ze hebben de fles spiritus, de rookmot en de vis erbij gerekend! ;-) {Als ook jij goed zoekt op internet zie je dit model van Behr wel staan voor 35 à 40 euries.}

Ze zijn er natuurlijk ook duurder en dan zijn ze vaak van betere kwaliteit. Dat is wel handig als je van plan bent om hem vaak te gaan gebruiken. Onderaan de pagina kun je een paar modellen via internet bestellen om het zelf te proberen.

Hoe werkt zo’n rookoven tafelmodel?

Zo’n rookoven tafelmodel bevat soms spiritusbranders en anders kan je hem op het gasfornuis plaatsen. Je hebt in ieder geval een hittebron nodig om de vis gaar te krijgen en de rookmot te laten smeulen. De rookmot gaat altijd onderin op de bodem. Tip: leg een stukje aluminiumfolie neer waar je de rookmot in legt. Dat maakt makkelijker schoon. De hitte zit dicht bij de vis dus die gaart snel. Een rookoven tafelmodel is zeer geschikt om visfilet zoals warm gerookte zalm en pepermakreel in klaar te maken. Je kunt natuurlijk alleen liggend roken!

Vis roken in een tafelmodel rookoven

Als eerste moet je de vis voorzien van Lees verder »

Hoe maak je een schoorsteen op je rookkast?

Je hebt je eigen rookkast gemaakt. Om niet de hele tijd in de rook te zitten moet er alleen nog een schoorsteen op. Waar maak je die van?

Schoorsteen op je rookkast

Mijn tip is: Koop een uitlaatflens van RVS en zet daar halve meter of een meter deel van RVS bovenop.

Deze onderdelen kun je in verschillende diameters kopen bij een speciaalzaak in auto onderdelen zoals NL Tuning.

Boor een gat van de juiste diameter en druk de uitlaatflens er van onder doorheen. Het pijpje is namelijk van RVS maar de flens zelf is verzinkt en kan uiteindelijk toch wat roestvorming geven. Als je dit dus in je kast hebt is de flens dus beter beschermt tegen de weersinvloeden.

Bovenop de uitlaatflens, die een stukje boven je kast uitsteekt, kan je een recht deel van een halve of een hele meter zetten. Deze delen hebben een tromp (verbrede gedeelte in de pijp) die over de Lees verder »

De Rookoven zelf bouwen

Een rookoventje, rookkast, rookton, of rookvat.


Er zijn zoveel keuzes om in te roken. Waar kan je nu het beste in roken?

Een rookoven zelf bouwen doe je zo!

Natuurlijk kun je gewoon naar een hengelsportwinkel gaan om een rookoven te kopen, maar als ik naar de wedstrijden ga, zie ik bijna overal eigengemaakte kasten, vaten of rooktonnen. Dat is dus een extra hobby erbij! Zelf iets maken is natuurlijk erg leuk om te doen en je kan de rookoven net zo maken als je hem zelf in gedachte hebt. Kijk goed af bij je mede rokers en vraag wat de voor- en nadelen van hun rookoven is. Zo kom je te weten wat jij zelf voor vorm en model rookkast je wilt hebben.

Wat moet je nu bouwen en waarmee?

Het ligt er aan welke materialen je voorhanden hebt, en of je handig bent met metaal of hout. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een stalen ketel of een oud olievat, deurtje erin en een asla en een mogelijkheid om je speten (rookpennen) op te hangen.Bij een olievat mag er natuurlijk geen residu van olie meer in zitten, want dat is zo giftig als wat. Heel goed schoon branden op hoge temperatuur is dan een mogelijkheid. Met twee vaten boven op elkaar krijg je helemaal een mooie ton! Als u bovenin 4 gaten boort om er 2 stalen stangen ( bijvoorbeeld draadeind) doorheen te steken heb je een goede hangplek voor de speten.

Om de bovenkant af te dekken wordt dan vaak Lees verder »