Ierse Lijnaal Roken – Wilde Paling Ierland

Ierse Lijnaal gevangenIerse lijnaal of te wel wilde paling uit Ierland is een palingsoort die eigenlijk alleen in de maanden mei tot en met september goed verkrijgbaar is. Deze paling wordt door de roker zeer gewaardeerd vanwege de smaak en zachtheid van het visvlees. Maar hoe moet je deze Ierse lijnaal nu roken? Gaat dat heel anders dan gewone kweekpaling of kan iedereen dit zo doen? Ik zal het je uitleggen.

Waar komt de lijnaal vandaan?

De lijnaal komt uit Ierland en Lees verder »

Verschillende soorten paling om te roken

twee palingenEr zijn natuurlijk verschillende soorten paling om te roken, dat zul je inmiddels wel gemerkt hebben. De meest gebruikte soort is de kweekpaling omdat die nu eenmaal makkelijk verkrijgbaar is via de kwekers en handelaars. In Nederland is de gewone paling van soort Anguilla anguilla. Maar hoe zit het nu met die andere soorten aal of paling? Wat zijn de benamingen en hoe komen ze daaraan?

De kweekpaling

Eigenlijk is dit helemaal geen totaal gekweekt product maar is jonge glasaal in het wild gevangen en daarna opgekweekt tot de paling die je zo kunt roken. Tussen de diverse kwekers is wel wat verschil in bijvoorbeeld huiddikte, smaak en kleur maar de meeste paling die Lees verder »

Paling liggend roken

paling liggend op het roosterJe kunt paling ook liggend roken in plaats van hangend en wel op twee manieren. Heel handig als je bijvoorbeeld alleen een tafelmodel rookoven hebt. Ik zal je vertellen hoe je vier palingen liggend kunt roken met meteen een andere manier van pekelen.

Paling liggend roken

Wat heb je nodig?

  • Een ruime pan
  • 1 liter water
  • 175 gram zeezout
  • 35 gram bruine basterdsuiker
  • drie teentjes gekneusde Lees verder »

Paling roken met een rookoven op gas

gasbrander met slangTegenwoordig zijn er veel verschillende soorten rookovens op de markt. Je kunt dus ook vis roken met behulp van een soort brander in je rookoven. De brander op gas zorgt voor verwarming en voor het smeulen van je rookmeel.

In tegenstelling tot het roken met een vuurtje van hout kun je met een gasbrander de temperatuur vrij constant regelen. Het grote nadeel is wel dat als de vlam van de brander uitwaait er gas in je oven stroomt die niet zo lekker ruikt en in de vis trekt. Je zult dus goed in de gaten moeten houden dat je vlam aan blijft. Voldoende zuurstof toevoegen is dus van wezenlijk belang om je vlam aan te houden.

Paling roken met behulp van gas en een brander

Je hebt allereerst natuurlijk een rookoven nodig waar een gasaansluiting in gemaakt kan worden of waar standaard een brander in past. Denk hierbij altijd om de veiligheid want je werkt toch met een zeer brandbaar instrument. Je hebt ook rekening gehouden met voldoende luchtafvoer zodat de boel niet smoort.  Mooi zo!

We kunnen beginnen. Lees verder »

Gerookte paling bewaren, hoe doe je dat eigenlijk?

gerookte palingGerookte paling bewaren

Je bent lekker aan het roken geweest en hebt een flink portie paling gerookt. Eigenlijk zou je wat pas gerookte rookaal willen bewaren maar hoe moet dat nu zodat je die lekkere smaak en de vetten niet kwijt raakt. Hoe moet je het bewaren is een vraag die vaak aan mij gesteld wordt. Kan de paling in de koelkast of in de vriezer of moet het buiten de koeling blijven?
Smokey John geeft tips over het bewaren en verpakken van door jezelf gerookte lekkernijen.

Hoe verpak je de paling, net na het roken?

Als de paling net gerookt is, voelt hij nog warm aan. Je kan hem niet zomaar even in de koelkast doen. Laat de gerookte paling eerst even een tijdje afkoelen in de buitenlucht. Ze zijn gerookt dus daarmee ook geconserveerd.

Wanneer je de paling toch wilt verpakken omdat iemand iets wil meenemen, kun je het beste een vetvrij papiertje nemen. Zo’n wit vel net als bij de visboer of de chinees werkt prima. Bij een speciaalzaak voor verpakkingsmiddelen kun je ook speciaal inpak papier voor vis krijgen waar een mooie opdruk op staat.

Lieve mensen, neem alstublieft geen Lees verder »

Zelf paling roken doe je zo!

Zelf paling roken“Zelf paling roken doe je zo!” is makkelijk gezegd maar hoe doe je dat dan? Het lijkt allemaal niet zo moeilijk als je die rokers zo bezig ziet met hun rookton. Waar moet je op letten met palingroken en wat zijn de trucjes?

Ook jij kunt ambachtelijk palingen gaan roken in je eigen rookton met de tips van Smokey John. Gerookte paling is de laatste jaren een dure lekkernij geworden. Als je een pondje gerookte paling in de viswinkel moet kopen ben je al snel zo’n € 20,- armer. De vis wordt tegenwoordig duur betaald.

Als je in het bezit bent van een eigen rookinstallatie kun je ook eens zelf paling gaan roken. Daarmee heb je zelf in de hand hoe je de lekkerste paling rookt. Verser kan het niet!

Paling roken doe je zo!

Eerst moet je aan verse paling zien te komen en daarvoor kun je terecht bij Lees verder »

Gerookte paling fileren doe je zo!

Hoe fileer je een palingAls ik zelf meedoe met een wedstrijd Paling of Makreel roken probeer ik de bezoekers ook informatie te geven over vis roken. Ook geef ik vaak een demonstratie hoe je bijvoorbeeld een makreel fileert. Verderop in dit artikel kun je in een filmpje zien hoe je paling fileert om een mooi filetje voor op toast te krijgen.

Gerookte paling fileren

De bezoekers van zo’n evenement komen dan in grote getale om een tafel heen staan om het goed te kunnen zien. Daar is dus veel belangstelling voor. Een goede manier om het fileren te demonstreren is op een sta tafel. De hoogte is prettig om even op te werken en je mes is veilig op hoogte in verband met de kleinere kinderen die ook tijdens een evenement aanwezig zijn. Heb je geen sta tafel kan je er altijd eentje huren. Tip: kijk op de site van Lees verder »

Het kweken van glasaal – de kweek van paling

Er zijn weer berichten op het nieuws verschenen dat er vooruitgang is geboekt met het kweken van glasaal.

De palingkwekers zijn hier al jaren mee bezig en via de Universiteit van Leiden is het gelukt om inderdaad de bevruchting plaats te laten vinden. Er is nog slechts 1 groot probleem. Wat eten die net geboren glasaaltjes (of larven) nou om te kunnen groeien?

Het kweken van glasaal

Helaas is de conclusie dat men daar nog steeds niet achter is gekomen, maar hopelijk duurt dit niet lang meer. Dan kunnen we door uitzetting in de vrije natuur van de Lees verder »

De Paling

 De paling

De glibberige jongens uit de sloot of het kanaal zijn altijd een fascinatie voor elke hengelaar geweest.

Je vangt ze tegenwoordig niet zo vaak meer, maar dat was vroeger wel anders. De paling is een delicatesse geworden. Nu lijkt de paling met uitsterven bedreigd. Dure methodes om te kweken met palingen worden zelfs gesubsidieerd.  De kweek van de aal is in Nederland zelfs een extra aandachtspunt geworden bij de Universiteiten om uit te zoeken hoe de hormonen gestimuleerd kunnen worden en de bevruchting kan worden opgewekt. Ik hoop Lees verder »