Roken van vis of vlees op de bbq is “helemaal in”.
Het wordt je steeds makkelijker gemaakt om vis te roken op de BBQ door de grote hoeveelheid aan barbecues die er te koop zijn. En natuurlijk de bijbehorende accessoires of hulpstukken die je nog nodig hebt om überhaupt te kunnen roken op een barbecue zijn tegenwoordig ook overal te koop, zelfs online.
Wil jij ook weten hoe je vis kunt roken op een barbecue? Lees dan hier de tips en trucs van Smokey John om zelf vis te roken op een barbecue.
Wat heb je nodig om vis te roken op een barbecue
Als eerste heb je een bbq nodig met een deksel. Het maakt niet zoveel uit of het een hele dure is als er maar een goede regelbare beluchting op zit zowel aan de onderkant voor de zuurstof als aan de bovenkant om wat rook en stoom te laten ontsnappen. Een thermometer op je bbq is helemaal handig.
Briketten in combinatie met houtskool zijn ideaal om je hittebron maken. Houtskool is iets sneller opgebrand dan briketten maar geeft wel een lekkere smaak aan je gerecht, omdat de verbrandingstemperatuur iets hoger ligt.
Een briket is eigenlijk samengesteld uit geperst houtskool met nog wat extra toevoegingen om het geheel bij elkaar te houden. Briketten geven meer rest afval. De kans bestaat dat je beluchting verstopt raakt als je alleen briketten gebruikt. Ze branden iets trager en gelijkmatiger dan houtskool.
Brikettenstarter
Een handig hulpmiddel is een brikettenstarter. Hiermee heb je binnen een mum van tijd de briketten op de juiste temperatuur en dus mooi gloeien.
Een stukje aluminiumfolie is handig om het vet wat uit de vis komt op te vangen zodat het niet op de kolen spettert. Zo voorkom je vlammen in de bbq tijdens het roken. Vouw de randen van het aluminiumfolie aan de onderkant van het rooster waar de vis op komt te liggen zodat dit het vet opvangt. Een soort dicht vangnet dus.
Je kan eventueel ook een opvangschaal of bakje gebruiken om het vet op te vangen.
Daarbij heb je een rekje of rooster nodig om de vis op te leggen, maar meestal zit die wel bij de barbecue 😉
Nu heb je nog een rookbakje of te wel een smokerbox nodig. Oja, en natuurlijk rookmeel naar keuze. Een mix van beuken en eiken werkt helemaal top. Je krijgt dan een lekkere stevige rooksmaak en een mooie kleur op je vis.
Je kan ook de rookhout snippers gebruiken die je een half uur van te voren eerst laat weken in water (of wijn, sherry of whiskey). 😎
Kruiden toevoegen aan de rookmeel geeft soms een heel verrassend effect.
Barbecue beladen met houtskool en/of briketten
Als je vis wilt roken met de bbq kun je het beste een combinatie van houtskool en paar briketten gebruiken. Steek de kooltjes bijvoorbeeld aan met een brikettenstarter om ze binnen een mum van tijd gloeiend te hebben.
Zorg voor een gemarineerde vis die je heel of als zijde gaat roken. Om te oefenen kan ik je de zalm of pepermakreel aanbevelen. Spoel de vis na het pekelen even kort af om geen witte zoutaanslag te krijgen en dep daarna de vis goed droog.
Je kan nu de houtskool en briketten op het onderste rooster deponeren.
Vis roken op de barbecue
Nu doe je het rooster op de hoogste stand en legt de vis op het rooster. Plaats nu de gevulde smokerbox op de rand van de kolen. De smokerbox wordt vanzelf heet aan de onderkant en er ontstaat rookontwikkeling.
Laat de vis nu nog even drogen en garen zonder deksel voor een minuut of vijf, afhankelijk van de dikte van de vis natuurlijk. Als het al lekker begint te roken doe je de deksel op de bbq en zet je de beluchting half open. Laat vis nu een half uur garen en roken tegelijk.
Til af en toe de deksel er even vanaf om te kijken hoe het gaat. Een enorme dikke rookwolk zal wel even het gevolg zijn van die actie maar je smokerbox blijft toch wel actief. Je vis is loopt daar ook geen schade van op.
Wil je zelf een knappe barbecue kopen denk dan eens aan de Big Green Egg!
Ze zijn er in verschillende afmetingen en gemaakt van hoogwaardig keramiek. Je kan er heerlijk op barbecueën en vis en vlees mee roken.
Je ziet de Big Green Egg steeds vaker in de TV programma’s wie de beste kok of chef is en bij de huis en tuin tv programma’s komt ie ook vaak in beeld. Dit apparaat houdt ook zeer goed de warmte vast en is veilig in gebruik omdat de buitenkant niet zo heet wordt.
Ook wel lekker is het feit dat de Big Green Egg zelfreinigend is.
Vis roken op een houten plank
Je kunt prima een vis roken op een houten plank. Meestal is dit een cederhouten plank die eventueel gedrenkt kan worden in wijn, whiskey of sherry maar water volstaat ook prima. Met water geeft de plank zijn volledige smaak van het hout door in de rook aan het visje. Zorg dat de plank niet te groot is, iets minder dan de helft van je BBQ oppervlakte. De plank is prima her te gebruiken indien het niet direct boven het vuur geplaatst is geweest.
Het lukt niet met vis roken op de bbq
Wil het toch niet echt roken na een minuut of tien, strooi dan wat vochtig rookmeel of snippers direct op de kolen en doe gelijk de deksel dicht en de beluchting op een kiertje. Nu zal er zeker rook ontstaan.
Hou altijd de temperatuur in de gaten. De vis moet wel gaar zijn én een lekkere rooksmaak krijgen. De temperatuur zal hoger zijn op een bbq als in de rookoven. De vis ligt er ook korter in. Je kan heel makkelijk zien of de vlam weer aan is in de barbecue want dan verdwijnt de rook uit de beluchtingsgaten. Besprenkel dan je rookmeel met water zodat de vlam er weer uit is en schuif desnoods de smokerbox weg van de kolen. Als het al goed rookt kun je de smokerbox ook nog op het rooster naast de vis zetten. Let op: dat ding is gloeiend heet.
Zin in een uitdaging? Voeg eens wat verse extra kruiden toe aan de vis. Je zult verrast zijn van het resultaat.
Tip: doe er eens wat jeneverbessen bij en strooi wat dragon en dille over de vis.
Heb jezelf nog ideeën? Reageer hieronder met jouw tips of bevindingen.
Henk zegt
Hallo John,
Kun je Kabeljauwfilet met aan een kant vel ook hangend roken??
Alvast bedankt
Smokey John zegt
Dat zou misschien mogelijk zijn mits goed vastgezet. Succes Henk en laat even weten of het gelukt is!
Sjef Claassen zegt
Ik ben een beginnend roker. Ik heb allerhande bbq’s staan, op houtskool, gas, elektrisch etc en ik gebruik ze eigenlijk nooit. Ik houd me meestal tot een tepanyaki plaat.
Nu ben ik dan begonnen met een bolbbq. Aan een kant een paar briketten met rookmot in een stukje allu. De eerste forel was geweldig, nog een kwartiertje daarna ik de oven. Toen wat kippenpoten, nou dat werd niet gaar, ze moesten daarna nog wel een half uur in de oven.
Nu ben ik met forellen bezig, want morgen krijgen we gasten en de forellen wil ik dan morgen even oppiepen. Maar ik krijg niet voldoende rook ben ik bang. Ik sta erbij met de haarföhn om het smeulen weer wat aan te wakkeren. Misschien moet ik toch warm gaan roken.
Maar nu het volgende. Wij gaan een paar maanden naar Spanje met de caravan. Ik heb een kleine bol bbq en in Blanes hebben ze heel veel vis. Nu wil ik daar niet gaan staan kl… met niet brandende mot. Nu zag ik laatst zo een koudsmoker. Zo een spiraal waar de mot langzaam opbrandt. Lijkt me wel iets want dan kan ik het rooster van de bbq vol leggen met vis. Is zo’n ding (kost iets van 35 euro en ik ben binnenkort jarig) iets? Makkelijk mee te nemen. We hebben een oventje in de caravan, dus we kunnen hem nog even oppiepen.
Ik hoor het wel.
Gr
Sjef
Smokey John zegt
Je kan op de BBQ op verschillende manieren je vis roken of een rooksmaak geven. Gewoon een klein beetje rookmot over gloeiende kolen strooien tijdens het garen of aan het eind is al genoeg, Sjef. Een koudsmoker heb je daar niet voor nodig. Maar ik hou je niet tegen als je het op deze manier wilt proberen. Het is in ieder geval een mooi cadeau!
Als je koud wilt roken in Spanje kan het wel mits de temperatuur het toelaat.
Arco zegt
Hoe hoog moet de temperatuur zijn van de bbq? en bij welke kerntemperatuur is de vis gaar?
Smokey John zegt
Hoi Arco,
De meeste vissoorten zijn gaar indien de kerntemperatuur zestig graden heeft bereikt. Dan is de vis eetbaar. Behalve tonijn en zwaardvis die zijn bij 52 graden al gaar. Bij een aantal vissen zoals paling en makreel wil je ook de bacteriën dood hebben om het langer te kunnen bewaren.
Bij makreel en paling kun je aan een aantal dingen zien/voelen of de vis gaar is. Paling kun je dan inknijpen met duim en wijsvinger tot bijna op de graat op het gedeelte net onder de kop. Makreel krijgt mooie oranje ogen.
De vis mag niet meer glazig zijn en de eventuele graat moet wit gekleurd zijn. De temperatuur van de BBQ, tsja, probeer indirect te garen door de vis niet boven de kolen te leggen. Het beste resultaat krijg je bij een lagere temperatuur, Low en Slow dus. Maar je kunt je vis ook roosteren en daarbij een lichtere rooksmaak geven.
Succes met het roken van je vis op de BBQ en bedankt voor je reactie.
Groet Smokey John
Rob zegt
He Smokey,wanneer geef je een demonstratie vis-roken?Sta je eerdaags een keertje in de buurt,dan wil ik zeker komen kijken,kan dat?gr:Rob
Smokey John zegt
Hoi Rob,
Leuk dat je een reactie geeft op de site. Binnenkort sta ik samen met je naamgenoot (Smokey Rob) in Heiloo te roken. 28 Oktober 2012 is er een open dag van de Kwekerij en de Theeschenkerij. Je bent van harte welkom om te komen kijken. Meer info over Stichting de Buitenkans kun je hier lezen: https://www.smokeyjohn.nl/demonstratie-visrokerij-m-m-v-smokey-john-28-10-2012/