Ik heb tips voor je als je een beginnende roker bent. Altijd handig!
Tips voor de beginnende roker
Als je net begint met roken loop je vaak tegen allerlei problemen aan. Het begint natuurlijk met het uitzoeken van de rookoven die bij je past. Let daarbij vooral op het formaat. Een hogere rookoven is meer geschikt om hangend te roken. Bijvoorbeeld paling kan best lang zijn….Je moet de smoker natuurlijk wel ergens kwijt met de bijbehorende materialen. Het ligt er ook aan hoeveel je tegelijk wilt gaan roken. Als je af en toe een stukje vlees, groente, kaas of een visje wilt roken kan dit al prima in een tafelmodel rookoven.
Ben je van plan om bijvoorbeeld zalm of worst koud te gaan roken kun je beter een grotere oven aanschaffen. Je hebt dan meer ruimte voor je waar. Een grote rookoven kan niet alleen meer producten tegelijk bevatten maar je hebt ook meer controle over de temperatuur. Het gaat allemaal niet zo hard als je vuurtje brand. Je zult geduld moeten hebben en je zal meer hout en rookmot verbruiken.
Roken op Gas
Veel rokers geven aan dat je met een rookoven op gas veel controle hebt over het vasthouden op een bepaalde temperatuur. Met hout is dat gewoon lastiger maar wel meer ambachtelijk vind ik. Dan dien je echt te spelen met vuur en er ook continu bij blijven om alles in de gaten te houden.
Let op dat je gasvlam niet uitwaait…..
Roken op Elektriciteit
Idem dito met een rookkast die een elektrisch spiraal of element bevat. Wanneer de thermostaat ingesteld staat op bijvoorbeeld 78 graden zal het verwarmingselement even uitschakelen. Hij schakelt weer in wanneer de temperatuur weer gedaald is. De werking is net als bij je kachel! Je rookmot heeft nog wel eens de neiging om wat minder snel te smeulen als de elektrische spiraal steeds uit gaat. Ook dit is weer een kwestie van oefenen.
Probeer ook pas diverse houtsoorten en pekelbaden als je wat meer gewend bent aan je rookoven. Begin standaard gewoon met zout en eventueel wat kruiden.
De beste tips voor de beginnende roker
Laat je nieuwe rookoven eerst inroken zonder producten. Er zal altijd een vette laag inzitten van de fabriek en de verpakking. Stook de kast eerst eens flink op zodat hij op temperatuur kan komen en ga dan eens roken zodat er een rookaanslag op de binnenkant van je smoker komt te zitten. Herhaal het roken nog een keer. Pas nu kun je producten gaan roken.
Schrijf alles op wat je doet en hoelang je er mee bezig bent. Zo kun je een naslagwerk opbouwen en leren van eventuele fouten.
Vis roken tips
Begin niet meteen met een grote hoeveelheid dure vis.
Maak de binnenkant van je oven in principe niet schoon. Hoe meer zwarte aanslag er op je wanden komt te zitten des te beter gaat het roken. Hou wel je rooster en speten goed schoon net als je valrooster en vuurplaat. Vooral bij de vuurplaat ontstaan veel problemen door vet wat er op druppelt. Uiteindelijk verbrand dit. Als je dit niet schoonmaakt zul je op den duur zwarte walm krijgen wat op je vis of vlees hecht. Dat smaakt niet lekker en tast je gerookte product aan.
Een goede roker is geen onruststoker
Een goede roker is geen onruststoker is een bekende uitspraak die volledig klopt. Zolang je rustig blijft en geconcentreerd blijft werken behaal je de beste resultaten. Ik heb al zo vaak gezien dat iemand wegliep bij zijn rookoven en dat ineens de temperatuur omhoog schoot. Het is dus een kwestie van goed opletten en bij je rookoven blijven.
Beginnende rokers, hou ook overzicht door een nette en schone werkplek. Zet alles van te voren klaar. Dan grijp je niet mis. Dit zijn echt goede tips voor de beginnende roker…
Tips van andere rokers
Van andere rokers zoals Francois Botter krijg zelfs ik ook nog regelmatig zeer goede en bruikbare tips! Hieronder staat zijn inbreng naar aanleiding van een facebookdiscussie:
Francois Botter: “Als je een goede roker bent , dan maakt het niet uit of je ze aan de speet hangt of liggend! Heb al ruim ervaring met diverse vis soorten , behalve paling! Maar dat gebeurt ook (Met tips van de website van Johny SmokeyJohn Scheepmaker) binnenkort! (En ook vlees!)
Als je eenmaal aan het virus bent verslaafd dan ga je ook verder dingen uitproberen , als was het alleen maar om je kennis te verbreden! Maar ga je experimenteren doe dat dan bewust met kleine hoeveelheden ! Zo heb ik ook mijn nieuwe rook oven moeten leren kennen!! Het is anders dan mijn kleine oude rook oventje van Multi Smoke!
Mijn eerste proef met de nieuwe rookoven was tong. De kleur was perfect , de temperatuur was goed en toch waren ze glazig alsof ze koud gerookt waren! Hm….hoe kan dat nou weer! Gelukkig waren het er maar 10! Heb je een hoge rook oven , of de helft ervan wees je er dan van bewust dat je het dan iets anders moet aanpakken om de grotere rook oven te leren kennen! Althans dat is mijn ervaring die ik in 30 jaar roken heb opgedaan!
Een kleine rookoven is simpeler naar mijn mening! Maar ik kan met de nieuwe rookoven op diverse niveaus vis aan de speet hangen , of op het rooster….Ik ken mijn rook oven en dat heeft geresulteerd in het gelijk tijdig roken van : Zalm en tong , zalm en makreel en zalm en paling tegelijkertijd! Compact is goed ( kleine rook oven)….maar ga je groter met je rookoven, leer hem kennen en doe het rustig aan met kleine hoeveelheden je zult zien dat je de feeling van heel het rook proces nog beter onder controle krijgt!
Let ook op kleine details of juist de grote! Is je temperatuur meter goed ,vooral bij grote en hoge rook ovens vindt ik het zelf een must om met bv. een digi thermometer de hoogte van de temperatuur te meten in het midden en hoogste gedeelte van de rookoven! Bij kleinere rookovens vindt ik het zelf niet nodig! Nou ja, een heel verhaal ( beknopt weliswaar) maar zou er uren over kunnen praten! Fijn weekend allemaal! Opa mag morgen nog effe een ochtendje werken…en dan is het bijna weekend voor opa! Moet u nog roken van het weekend?? Dan wens ik u veel succes en let vooral op de pekeltijd van het te roken product, de temperatuur, het drogen met name van vis en niet te vergeten in deze winter periode : En een lekkere stevige borrel!”
Reageren
Als jij nog goede tips hebt mag je natuurlijk reageren. Heel graag zelfs. Je hoeft alleen maar je naam in te vullen, je e-mail adres (blijft geheim en wordt niet zichtbaar), een getal bij som (dit is om robotbericht te weren en om spam bericht tegen te gaan) en je reactie kun je gewoon intypen. Mocht je een foto mee willen sturen om het één en ander te verduidelijken dan kun je die het beste eerst verkleinen op je eigen computer tot maximaal 500 kb. Anders wordt deze website overspoelt met mooie maar te grote foto’s waardoor hij te traag wordt. Klik daarna op de onderste knop Reactie plaatsen.
Succes met roken. Ik hoop dat je wat gehad hebt aan de tips voor de beginnende roker….
Patrick zegt
Hoi John, ik ben nu paling aan het roken maar de temperatuur stijgt te langzaam, hij moet op 80 Gr komen maar blijft op 70 Gr staan, wat doe ik verkeerd ?
Smokey John zegt
Helemaal niets verkeerds aan, laat het maar lekker gaan. Iets langer doorgaan en het komt vast goed. Straks nog even wat extra zuurstof en de temperatuur zal verder oplopen. Hou het onder de 80 graden.
Sonja van Belkum-Ruegg zegt
Hallo, 2 jaar geleden een zgn Licardo rookoven aangeschaft met elektrisch element. Op een YouTube filmpje nu gezien dat je om warm te roken de mot het beste in een bakje OP het elektrische element kan zetten, maar moet je dan ook de mot een beetje bevochtigen met de planten sproeier? Nu is mijn hout mot op en moet ik nieuw aanschaffen. Aangezien ik in Spanje woon is het allemaal ietwat ingewikkelder. Nu las ik iets over pelet hout om te roken , kan ik dat ook gebruiken en in een bakje op het element leggen . Moet ik het dan eerst bevochtigen of weken voor ik ga roken?
Om koud te roken heb ik een spiraal met heel fijne mot, maar vind het moeilijk om hem aan te houden, heeft u misschien wat extra tips voor mij.
Bij voorbaat dank!
Sonja van Belkum
Smokey John zegt
Hoi Sonja,
Er zijn inderdaad smoke pellets verkrijgbaar. Bevochtigen hoeft niet. Dat doen we alleen bij vlammen.
De fijne mot voor koud roken moet heel droog zijn en je moet het niet aandrukken. Licht afstrijken dat de spiraal mooi rond gaat. Het spiraal moet goed schoon zijn dat er wat lucht bij kan. Anders gaat ie zeker uit. Soms verstikt het en zal je opnieuw moeten aansteken. Een crème brûlée brander werkt prima.
Succes met roken in Spanje!
Sonja van Belkum-Ruegg zegt
Dank je smokey John!
Clementine zegt
Goede morgen.
Ik heb 830 gram zalm ( in stukken) koud gerookt in 2 x 10 uur.
’s nachts buiten in een dichte barbecue met een cold smoke generator. Ik heb een gewichtsverlies van 131 gram. Is dit genoeg of moet ik nog langer roken? Hiervóór 6 uur droog gepekeld en 24 uur laten rusten. Graag uw reactie. Met vriendelijke groet, Clementine
Smokey John zegt
Clementine, dat zal echt genoeg zijn hoor.
Geke Wassens zegt
Ik krijg de temperatuur niet boven de 40 graden wat doe ik fout
Smokey John zegt
Wat en waarmee ben je aan het roken Geke?
Wim zegt
vandaag verse worst gerookt. eerst een 3 tal uur op 35 graden worst laten drogen. vervolgens op 70 graden gaar laten worden. En als laatste nog 2 uur op 50 graden gerookt.
resultaat is super.
Smokey John zegt
Knap gedaan Wim!
Verhaeghe Roger zegt
Hallo. Gisteren een rookoven gekocht bij den Aldi en al eens geprobeerd, maar ik heb geen rook gezien. Bij de beschrijving stond er dak je eerst de houtsnippers moest bevochtigen maar hoe moet dat ? Moet dat geweekt worden in water, of enkel wat besproeien ? En wat is de juiste temperatuur om rook te ontwikkelen ??
Groeten, Roger
Smokey John zegt
Meestal is besproeien van het mot voldoende om het niet meteen te laten ontbranden. Strooi het over het gloeiende vuur… kast dicht en dan moet het gaan roken! Succes Roger.
Verhaeghe Roger zegt
Dank u wel M J. Ik zal dat direct proberen !
Dirk zegt
Hallo Smokey John
Hier nogmaals Dirk. Mijn rookoven is een gecoate, hittebestendige stalen constructie.
Hoe kan ik deze het best reinigen om die zwarte vetsubstantie te verwijderen?
Smokey John zegt
Met oude kranten opwrijven
Dirk zegt
Bedankt SJ voor je antwoordt. Ik veronderstel dat de zwarte substantie dan ook normaal is. Ik was een beetje ongerust. Wat is de beste manier om de rookoven te kuisen?
Hartelijk bedankt.
Smokey John zegt
Met oude kranten
Dirk zegt
Hallo Smokey John
Al een paar geslaagde rooksessies gedaan van eendenborst zalm forel en makreel dank zij uw site. Ik heb een rookoven van TecTake plaatmetaal. Aan de wanden kreeg ik een zwarte substantie, precies olie die er overal afdruipt. Die druppelde op mijn vis. Ik moest mijn oven helemaal schoon maken. Weet u hoe dit komt? Ik werk met rookmot in een CSG.
Smokey John zegt
Ik heb geen idee wat TecTake plaatmateriaal is maar een vochtige zwarte substantie is vocht met teer vermengd. Vaak druppelt dit van de boven- of zijkant op je vis met koud roken.
Gerard zegt
Bneste John, Heb een rookoven gekocht en geprobeerd een reebout koud te roken. Ik steek met een gasbrander de rookmot aan. Deze gaat echter na een paar minuten weer uit terwijl ik toch voor voldoende zuurstof zorg. Wat doe ik verkeerd?
Gerard
Smokey John zegt
Probeer eens een blokje hout aan te steken tot het flink gloeit. Dan leg je dat gloeiende stukje aan een kant van je rookmot die je in een u-vorm hebt liggen. Dan zou het goed moeten gaan Gerard.
Janus zegt
Hallo,
Als ik zalm rook blijft de huid vaak plakken aan het rooster.
Wat kan ik hiet aan doen? Heb geprobeerd het rooster in te smeren met olie maar dat werkte niet.
Vr.grod t Janus
Smokey John zegt
Strooi wat zout op de huid of leg de zalmzijde op dunne schijfjes citroen. Tijdens het drogen alvast de zijde losmaken wil ook helpen. En heb je al bakpapier geprobeerd?
Andree vanhaeren zegt
beste john , ik heb een rookoven en gebruik hem het meest op zalm koud te roken maar de rookmot gaat soms nogal eens uit mijn vraag is kun je ook koud roken met een elektrische spiraal dat ik apart zou kopen voor in mijn rookoven te plaatsen
groetjes van een rookvrouwtje uit belgie
Smokey John zegt
Vaak wordt een oven te warm met een elektrisch spiraal om koud te roken
Martijn de koning zegt
Beste John
Ik ben een beginnende roker. Ik wil met kerst voor het eerst vis (rode poon) warm gaan roken. Koud roken heb ik wel al gedaan van zalm.
Ik heb een black bastard. Zijn hier nog aparte tips voor qua roken. En moet ik de snippers nat maken voordat ik deze op de kolen gooi?
Ik heb er al zin in.
Groet martijn
Smokey John zegt
Succes met het warm roken van je rode poon Martijn. Geen probleem om liggend te roken, wel even je vis omdraaien halverwege. Snippers bevochtigen is een optie maar niet perse noodzakelijk. In een smokerbox of metalen bakje gaat het ook goed met snippers.
freddy beernaert zegt
hallo ,ik heb een rookoven aangeschaft,nu is mijn vraag en dat is als u vis wilt roken of vlees moet dat eerst niet gegaard worden en dan in de rookoven of mag men alles rauw in de oven steken.
Smokey John zegt
Beste Freddy, indien er hitte is in de rookoven zal er dire3ct gegaard worden. Natuurlijk mag je producten ook eerst voorgaren en dan na roken in de smoker maar dat is dus niet noodzakelijk omdat dit in de rookoven ook al gebeurd. Bij barbecueën doe je precies hetzelfde alleen op een hogere temperatuur omdat je dichter bij het vuur zit.
MartijnB zegt
Beste John, ik heb 3 kilo wagyu brisket 45 dagen gedryaged, moet ik dry aged meat anders roken dan normaal?
Ik heb veel rook ervaring maar nog niet met dry aged meat.
Hoor graag jouw bevindingen.
Smokey John zegt
Ik ook niet echt met dry aged meat…sorry. misschien een van de lezers?
Jacqueline Ruys zegt
Hallo John,
Wat een leuke site! Aangezien je zo hulpvaatdig bent, waag ik ook een vraagje:
Heb net mn rookoventje binnen en had voor verse heilbotfilet gezorgd. Helaas is nu het tijdsbestek wat érg kort geworden om deze koud te roken. Warm gaat nog wel.
Maar… Hoe meet ik de temperatuur? Leg ik de vleesthermometer erin? Alleen komt er dan natuurlijk wel rook uit, wanneer ik controleer….
Smokey John zegt
Warm is ook lekker, Jacqueline. Er mag best een beetje rook ontsnappen. Af en toe de deksel er vanaf of het deurtje open doen en meten maar!
Groetjes Smokey John
Bert zegt
Beste Smokey Johm,
Heb nog geen ervaring met vis en vlees roken, wil hier binnenkort mee beginnen.
Zou u mij kunnen adviseren wat voor type rookton ik het beste aan kan schaffen. Ivm de beschikbare ruimte denk ik zelf aan een klein model staande ton.
Met vriendelijke groet, Bert
Smokey John zegt
Beste Bert,
Ik kan niet voor je kiezen dus kun je het beste naar een rookwedstrijd of een goede winkel gaan waar je kan kijken naar alle modellen. Rookoven.com geeft regelmatig demonstraties bij de winkel. (Zit in Nunspeet.)
gerard de gans zegt
Geachte John
Allereerst dit: Bijna alles wat u schrijft lees ik, print dat uit en lees het weer heel leerzaam voor een beginnend roker. Had van mijn zoon een 2de hands barbecook gehad, veel plezier van gehad, een buurman een paar huizen verder rookt al jaren die heeft mij flink op weg geholpen, moet zeggen het gaat vrij goed.
Sinds kort heb ik een oven op gas aangeschaft bij Vuur en Rook en dat gaat prima ik kan de temp: goed sturen al zeg ik het zelf maar ben er nog lang niet, de fijne kneepjes moet ik nog leren.
Mijn vraag aan u: kan en mag ik na het drogen in de oven na +/- 50 graden al wat rook
inbrengen? Bijv: met een zalmforellen? Het drogen doe ik bij 30 a 40 graden +/- 15 min.
Ik beleef veel plezier aan mijn nieuwe hobby.Vanaf m,n tiende heb ik aan de waterkant gezeten met allerlei soorten hengels, nu 65 jaar verder nog met vis aan de gang.
Het volgende visje wat ik wil proberen zeebaars, rij even naar spakenburg daar zit een fijne visboer. Misschien heeft nog wat suggesties wat betreft de zeebaars,
ps. Als u wil graag de 2 vragen beantwoorden en aan u veel succes en hoop nog veel van u te lezen.
afz: g de gans amersfoort
Smokey John zegt
Beste Gerard,
Natuurlijk mag er wat rook worden toegevoegd als de vis droog is. Er zijn zelfs rokers die al meteen veel rook ontwikkelen bij het drogen. Eerst drogen gaat meer gecontroleerd.
Voor wat betreft de zeebaars staat hier wat info: https://smokeyjohn.nl/zeebaars-roken/
Succes met roken!
Vriendelijke groet,
Smokey John
andre govers zegt
Als je een nieuwe oven in moet roken, stook hem dan leeg op tot 120 graden voor een half uurtje, gooi dan een paling op je vuurplaat en cremeer hem volledig dan krijg je direct vetten op de wanden en zit de smaak er eerder in. Na een half uur cremeren de oven openen, het vuur uit en met een verfkrabber de vuurplaat goed schoon krabben. Nu is de oven klaar om lekkere producten te roken. Heb je geen druipschaal in je oven maak dan de vuurplaat na elke sessie goed schoon met de krabber nooit met schoonmaakmiddelen. M.V.G. Andre Govers en veel succes !!!!!!
Smokey John zegt
Andre, bedankt voor de tip!
Je kunt het ook met een speklap doen Andre. Is iets goedkoper.
En om je vuurplaat schoon te krijgen kun je ook een plamuurmes gebruiken.
Groet Smokey John