Francois heeft zoals beloofd een artikel geschreven over sprot roken. Uiteraard met een begeleidende fotoreportage. Francois bedankt voor je uitmuntende werkzaamheden. De warm gerookte sprot heeft als naam Kielersprot. De koud gerookte sprot kun je bij de visboer kopen, herkenbaar als bosje vis met een touwtje erom.
Kielersprot warm roken
Vandaag gaan we de sprot 1 kg. +/- 100 stuks gewassen en gepekeld in natuurlijk zeezout warm roken! De sprot behoeft voor het roken niet schoongemaakt te worden. Men rookt ze in het geheel!
Ook de schoongemaakte sprot gewassen en in het zelfde zeezout kort gepekeld. Voor de kilo sprot 80 gram natuurlijk zeezout opgelost in 1 liter water en 2 uur in de pekel. Ik doe altijd alles een dag van tevoren, zet de vis in de koeling eventueel aan de (dunne) speten en laten drogen!
Haal ze ruim 1 uur voor aanvang roken uit de koeling en laat ze op temperatuur komen. Ik rook de kielersprot op 60 graden voor de duur van 1 uur en 15 minuten. De temperatuur mag eventueel ook hoger tot wel 80 graden Celsius. Dan kan je wel korter roken….
En voor de schoongemaakte (van ingewanden ontdaan) sprot 40 gram natuurlijk zeezout in 1 liter water voor ongeveer 10 a 15 minuten. Deze worden gefrituurd of gebakken naar eigen receptuur!
Sprot koud roken
Eigenlijk bijna hetzelfde als boven omschreven maar…..we gaan hier koud roken!
Wat betekent dat voor het hele proces van pekelbad tot het koud roken van deze heerlijke visjes!
De sprot : Goed wassen, de schubjes zijn minimaal aanwezig en de sprot behoeft niet gestript te worden!
Het pekelbad : 80 gram natuurlijk zeezout per kilo sprot oplossen in 1 liter water voor +/- 3 uur laten pekelen. Twee kilo sprot is dus 2 liter water en 160 gram zout….Op deze manier wordt het overtollig vocht uit de sprot gehaald. Daardoor zullen de voedzame eiwitten binden en het visje zal steviger worden.
De sprot kan nog een nacht drogen in de koelkast.
Daarna worden de hele sprotjes op dunne speten geregen en opgehangen in de rookkast voor minstens 20 uur. De temperatuur bedraagt voor het koud roken het liefst 20 graden of lager! Zeker niet boven de dertig graden Celsius…..
Na het roken direct af laten koelen en gedurende 12 uur laten rusten! Hiermee bereiken ze een evenwichtig eiwitgehalte.
Hout voor sprot roken
Voor zowel het warm en koud roken gebruik ik het hout van beuken en eiken. Voor het af- en naroken gebruik ik gemengd beukenmot en eikenkrullen. Wel , mocht U deze visjes “ooit” aan de schubben kunnen komen , dan wens ik U veel succes bij het roken!
Gerrit zegt
beste john.
hoe kom ik aan verse sprot?
gr gerrit
Smokey John zegt
Het is nu de tijd, van september tot januari. Garnalenvissers hebben ze nog weleens als bijvangst. Je kan het misschien krijgen op de visafslag of bestellen bij je visboer. Ik heb geen adres voor je.
Louis zegt
Dag. Ik mis even mbt het pekelen van sprot in hoeveel liter water de 80 gram zout opgelost wordt. De hoeveelheid water maakt het verschil.
Mvg louis
Smokey John zegt
Ik zal eens vragen aan Francois….. je hoort het binnenkort Louis
Smokey John zegt
Dat zal een liter zijn Louis. Er staan nog enkele aanvullende aanwijzingen in het artikel.
Louissxvi zegt
Tot in hoever komt Ansjovis overeen met Sprot bij het koud roken
Smokey John zegt
Vergelijk is tussen sprot en haring in
Francois Botter zegt
Ziet er leuk uit John! Hierbij een foto van Boukje Heddema , die ze overheerlijk vond! Deze zijn afgelopen 24 februari gerookt!