Hoe hang je de paling of makreel nu in de rookkast?
Daarvoor maak je gebruik van speten. De speet is een dunne stalen staaf en meestal is dit van RVS.
Aan deze speet kun je het beste een scherpe punt aan slijpen om de vis snel en gemakkelijk te kunnen rijgen. De gewenste diameter is afhankelijk van de lengte van de speet. Deze moet namelijk niet te ver doorbuigen als er vis aan hangt. Zelf gebruik ik een diameter van 3 millimeter bij een lengte van 53 centimeter omdat dit het beste in mijn kast past.
Door sommige rokers worden ook wel rookhaken of ijzerdraad gebruikt om de vis op te hangen.
Puur uit ervaring weet ik dat je zowel makreel als paling tot een gewicht van 600 gram zonder gebruik te maken van extra draad of ophanghaken gewoon aan de speet kunt roken.
Hoe rijg je de makreel aan de speet?
Veel rokers steken de speet door de ogen van de makreel. Dit is een snelle methode omdat de makreel een open verbinding heeft tussen de ogen en rijgt dus ook makkelijk met speten zonder scherpe punt. Ik steek meestal de speet door de kieuwplaat een centimeter onder de ogen. Dit geeft na het roken een mooi resultaat en omdat je de ogen van de makreel niet beschadigd hebt kleuren deze mooi mee met de rook tot een oranje kleur.
Als je de makreel goed hebt schoongemaakt en de kieuwen dus ook verwijdert hebt krijg je het beste resultaat door de makreel goed voor te laten drogen. Langzaam, rustig en geduldig geeft altijd een beter eindresultaat. Als je te snel je vis klaar wilt hebben doet dit afbreuk aan de smaak en heb je ook een grote kans dat je de makreel van je valrooster kunt schrapen. De makreel is dan van de speet afgevallen. Dit komt doordat de vis nog te zacht is en de speet te snel heet is geworden.
Hoe rijg ik paling aan de speet?
Er zijn 2 veel gebruikte manieren.
De eerste methode is met een achterover gekantelde kop. Je steek dan je speet via de buikopening (waar de paling is opengesneden voor het schoonmaken) door het bekje van de paling. Dit is een snelle manier van rijgen en je hebt er geen scherpe punt aan je speet voor nodig. Als de paling te ver in de kop is doorgesneden kun je beter optie 2 gebruiken! Doe ik ook.
De tweede optie is de speet door de kop te rijgen ter hoogte van de kieuwen. Let hierbij op dat je de speet net niet door de ruggengraat duwt. De ruggengraat breekt anders en de kans op valpaling is groter. Dat je paling niet van je speet afvalt hangt trouwens ook weer af van de tijd die je jezelf gunt om voor te drogen. Wederom geldt: Koeter de koet, geduld is een schone zaak.
Met zachtere vis zoals zalm of forel is een rvs rek of rooster de beste oplossing.
Tip: Leg op het rooster een stukje bakpapier en leg daar de vis op. Je rooster blijft dan schoner, er bakt in ieder geval geen vis aan vast. Een bruine aanslag zal het wel krijgen. De rook in je rookoven zorgt daar namelijk voor.
Je kunt het beste de vis goed laten drogen als je ze toch wilt laten hangen aan een speet. Maak bij zachtere vis sneller gebruik van rookhaken. Die kun je zelf buigen van ijzerdraad. Of je maakt gebruik van een stalen onderlijn met een grote vishaak.
Twee grote vishaken waarbij de één door het oogje van de ander is gestoken is ook een prima trucje.
jbkamp zegt
oke ga ik dat doen , had ik nog een vraag ik ben een beginnend roker ik wou buikspek roken maar kon het vlees weggooien kreeg de oven niet warmer dan 40 graden
Smokey John zegt
Probeer wat kleinere stukjes hout om wat meer vlam te krijgen en verwarm je rookoven eerst voor op hogere temperatuur….
jbkamp zegt
hallo john mijn vraag is hoe ik mijn haken moet bevestigen bij makreel is mijn eerste keer namelijk
Smokey John zegt
Welke haken heb je? Een S-haak kan door de bovenkant van de kop mits de nek het toelaat. Eventueel de ruggengraat met een ijzerdraadje borgen aan de haak. Een speet rijg je door de kieuwplaat net onder de ogen. Eventueel de ruggengraat met een ijzerdraadje borgen aan de speet.
Niels Schilder zegt
lekker bezig John en bedankt dat je voor de amateur smoker hele mooie en interessante tips wilt delen.
Smokey John zegt
Dank je, Niels
Peter de Bie zegt
Ik vind het vervelend dat die reclame van auer verpakkingen precies over de tekst van makreel aan speet rijgen staat.
Verder is dit een heerlijke site, vooral omdat ik sinds kort ook in de ban van vis (en vlees)ben, in mijn zelf gemaakte rookton ben
Smokey John zegt
Beste Peter,
Reclame houdt deze site draaiend, en is bij iedereen weer anders. Dat bepaald Google. Als je op knop F5 van je toetsenbord drukt (of je pagina ververst) zal je zien dat er meestal wat anders in beeld komt. Vaak staat de tekst van de site dan weer leesbaar in beeld.
Succes met roken en leuk dat je reageert.
Groeten Smokey John
Chris zegt
Wat een leuke site
Veel nuttige informatie en leuke tips
Heb hem direkt bij mijn favorieten gezet
Gr Chris
Smokey John zegt
Dank je Chris