Speklapjes roken in je eigen smoker is heel gemakkelijk. Gerookte speklappen smaken heerlijk en zijn lekker goedkoop.
In mijn eigen rookoven leg ik vaak een paar speklappen langs de kant onderin. En dan hangen de makrelen of de paling er gewoon boven. Omdat de gerookte speklappen wel goed gaar moet worden is het handig dat het wat dichter bij het vuur ligt. Ik laat ze vaak ook gewoon wat langer liggen. Je kunt aan de speklap zelf wel zien of ze gaar genoeg zijn. Als je ze te lang laat liggen kan het zijn dat ze droog worden.
Speklapjes roken
Meestal leg ik de speklappen op een stukje bakpapier. Hiermee voorkom dat de speklap zijn vet naar beneden laat druppelen en dat de spetters in je vuur vallen. Dit kan een steekvlam geven. Tijdens de garing en het roken draai ik ze dan gewoon een keer om.
Eigenlijk ben je ze eerst aan het bakken net als in de BBQ. Je mag ze dus ook gewoon kruiden of marineren met je eigen rub. Het extra smaakje geef je door de toevoeging van rook. Maak bijvoorbeeld gebruik van beuken want met eiken kan de smaak wat sterk worden. Appel of Kersen voor het afroken gaat prima. De subtiele rooksmaak geeft een extra cachet aan het gerookte speklapje.
Hoelang roken
De dunne speklapjes voor de barbecue zijn ongeveer net zo snel klaar als de paling en de dikkere ongeveer gelijk met makreel. Je kunt de dunne speklapjes dus rustig 2 uur in je rookoven laten liggen. Als je maar regelmatig even kijkt naar de garing (of je gebruikt een kern thermometer minimaal 70 graden Celsius).
Mijn tip voor een heerlijk gekruid speklapje: Karbonade kruiden met extra paprikapoeder. Probeer het zelf maar eens.
Nieuwe rookoven inroken
Een speklapje is uitermate geschikt om een nieuwe rookoven te kunnen inroken. Dat wil zeggen dat je de wanden van je rookoven gaat verwennen met een rookaanslag. Aangezien je na de eerste keer alleen rook te hebben gebruikt toch al graag een product zou willen klaarmaken, net als ik, kun je heel goed een paar speklapjes in je oven leggen of hangen. De geur van gerookte speklappen is niet te versmaden…
Jouw ervaringen met speklappen
Wat zijn jouw ervaringen met het roken van speklappen? Heb jij soms nog geheimen die je hier wilt delen? Want je weet het inmiddels wel, ik ben meer van de vis…. dus reageer maar hieronder op dit artikel als je wilt.
Wouter zegt
Krijg je dan geen smaak overdracht naar de vis of spek?
Smokey John zegt
Indien je niets tegen elkaar hangt of op laat druppelen… nee. Maar pas op voor kruisbesmetting.
Tonkes zegt
Ik ben ook voor het eerst bezig met speklappen….hopelijk gaat het lukken. Succes smokey john!