Spareribs kun je gemakkelijk zelf roken in je eigen rookoven. Je kan kiezen welke smaak je aan de spare ribs mee wilt geven en hoe lang je ze wilt roken. Met een droge rub (kruidenmengsel) of een marinade kun je de smaak van de spareribs zelf aanpassen. Je kunt de spareribs ook pekelen in een pekelbad.
Of je maakt een bouillon met een kruidenmengsel en kookt de spareribs hier in voor.
Je weet natuurlijk wel dat ik een visliefhebber ben maar een voor een streng gerookte spare ribs ben ik ook wel te porren. We zullen je een aantal methodes uitleggen zodat ook jij kan genieten van heerlijke zelf gerookte spareribs.
Voorgegaarde spare ribs roken
Als je het simpel wilt doen kun je voorgegaarde diepvries spareribs laten ontdooien of verse voorgegaarde spareribs te nemen en deze opwarmen en afroken in je rookoven. Stook je rookoven op tot ongeveer 80 graden en leg de spareribs op een rooster in de smoker. Laat de spareribs in zo’n 15 minuten warm worden en gooi dan wat rookmot op je vuurtje. Rook de spareribs ongeveer een vijf à tien minuten voor licht gerookte spareribs en drie kwartier voor een wat donkerdere kleur en intensere smaak.
Zelf voorgaren kun je eventueel ook in een oven doen. Laat de spareribs bijvoorbeeld even een 20 minuten voorgaren in de oven op 160 graden en liever nog een uurtje op 120 graden.
Door spareribs voor te koken in een bouillon worden ze wel gaar maar verlies je de smaak van het varkensvlees. Vers roken heeft mijn voorkeur. Je kan gebruik maken van een rekje om je spareribs in te laten staan op zijn kant. Zo loopt het vet goed van de ribs af.
Verse spareribs roken
Door spareribs voor te garen ben je er zeker van dat het vlees goed gaar is. Maar je kunt natuurlijk ook verse spareribs roken. Verwijder eerst het vlies dat aan de binnenkant van de gebogen botten zit voordat je gaat marineren of kruiden. Zo trekken de specerijen veel beter in het vlees door.
Marineer de ribs met een stevige barbecue marinade of smeer ze in met een rub alsof je ze op de BBQ wilt doen. Leg de spareribs op een bakplaat of direct op het rooster met een vetvanger eronder en plaats dit in de oven. Verhit de spareribs tot een graad of 75 à 80 door het vuurtje in je rookoven lekker op te stoken en laat het dit zo’n 50 minuten tot 90 minuten lekker garen, afhankelijk van de dikte van je spareribs. Je kan de spareribs na twee derde van de tijd even omdraaien als je ze in een bakblik hebt gelegd. Met een kerntemperatuur in het dikste gedeelte van 75 graden Celsius zijn ze gaar.
Rook de spareribs hierna af met rookmot of snippers gedurende 30 minuten. Voor een intensere rooksmaak mag je dit wel een half uur tot drie kwartier langer doen waarbij de temperatuur langzaam naar beneden zakt. Hoe langer je de ribs rookt hoe donkerder ze ook worden. Draai de spareribs even halverwege om als je een bakblik hebt gebruikt. Ik leg ze zelf altijd direct op het rooster net als bij een barbecue. Onder het rooster plaats ik wat aluminiumfolie als vetvanger of ik zet er een schaal onder. Zo vang je nog een heerlijke jus op van het vet en de marinade.
In Amerika roken ze de spare ribs nog langer en bij een hogere temperatuur maar dan vind ik ze veel te droog en te donker worden.
Spareribs pekelen
Je kunt de spareribs ook pekelen zoals je met vis zou doen. Maak een badje met pekelwater klaar. Vijf liter water en 700 gram zout. Doe hierbij vijf eetlepels bruine suiker. Door goed te roeren vermeng je de pekeloplossing. Drie laurierblaadjes kun er dan ook alvast bijdoen. Steek een stuk of tien kruidnagels in de buitenkant van de sparerib voor extra smaak.
Spare ribs marineren
Er zijn talloze mogelijkheden om een marinade te maken. Misschien weet je zelf wel de allerlekkerste recepten voor een marinade. Ik geef je ook een voorbeeld genoeg voor 2 kilo spareribs:
- drie eetlepels ketchup
- zes eetlepels ketjap Manis
- vier eetlepels honing
- twee theelepels knoflookpasta
- theelepel geraspte gember
- theelepel tabasco
- eetlepel sambal Oelek
- grove peper uit de molen
- scheutje citroensap
- scheutje azijn (maakt het vlees zachter)
Mix alles lekker door elkaar en besmeer je spareribs er mee in aan beide zijden. Controleer wel of het vlies aan de binnenkant van de gebogen zijde er af is voordat je gaat marineren. Laat de spare ribs afgedekt en gekoeld een uur rusten om de marinade in te laten trekken. Smeer de ribs nu nogmaals in met het mengsel en laat het weer een uur intrekken. De spareribs zijn nu klaar om de rookoven in te gaan.
Glaceren van spare ribs
Door bijvoorbeeld honing, bruine suiker of olijfolie over je spare ribs heen te doen voor het garen kun je een mooie glanslaag op je spare ribs verwachten. Hou er wel rekening mee dat de rook meer moeite heeft om het vlees binnen te dringen als je er een glanslaag op heb zitten. Het is soms beter om iets achteraf te glaceren met honing, olie of een sausje. Het werkt heel goed als je op het laatst nog even wat honing uitsmeert over de ribs.
Achteraf smaak toevoegen
Wat erg lekker kan zijn is het uitsmeren van een paar knoflooktenen als de spare rib net uit de rookoven komt en nog warm is. Dan trekt de knoflook meteen in het vlees en geeft het die o zo bekende knoflookgeur en smaak aan je ribs.
Je kan natuurlijk kiezen voor een paar heerlijke sauzen om de spareribs in te dopen. Bij spareribs past bijvoorbeeld heel goed:
- Knoflooksaus
- Peperroomsaus
- Barbecuesaus
- Zoet-zure saus
- Satésaus
- Currysaus
- Tomatenketchup met een gesnipperd uitje erdoor
Naar behoefte kun je nog peper over de spareribs heen strooien maar dit is met een goede marinade eigenlijk niet meer nodig.
Reageer op dit artikel als jij ook nog ideeën hebt voor lekkere spare ribs, rubs, recepten, rookwijze of marinades. Samen kunnen we komen tot de lekkerste spareribs uit de rookoven. En dan wordt het leven weer een stukje mooier.
sjef claassen zegt
Fijn die recepten, maar ik kan ze zo moeilijk onthouden. Graag zou ik bij een beschrijving een korte samenvatting zien, bijvoorbeeld
pekelen, 12 uur
drogen 12 uur
garen op 150 graden 2 uur
roken op 150 graden 1 uur
verpakken in zilverpapier
nagaren op 80 graden, 1 uur
Dit even als voorbeeld, zodat ik dat niet steeds uit de tekst moet halen
Smokey John zegt
Sjef, ik zal eens kijken of ik na de tekst een opsomming kan maken…. voor een ruime honderd pagina’s…..
Nu nog een beetje tijd vrij maken.
Ide zegt
Na het roken insmeren met beetje honing en appelmoes. Dan in zilverfolie inpakken en ongeveer uurtje op 80 graden nagaren! Is usa recept om de ribs mals te krijgen.
Jörgen zegt
Hallo
Mooie site heeft u zeer leerzaam voor de beginnende roker zoals ik. Nu zit ik de recepten wat door te lezen en ik vroeg me af hoe lang je die spare ribs moet pekelen met uw pekel recept.
Nogmaals dank voor uw zeer uitgebreide site
Groetjes uit het zeeuws Vlaamse
Smokey John zegt
Graag gedaan Jörgen
Albert zegt
Maar hoe lang nu pekelen?
Smokey John zegt
Hoi Albert, leuk dat je reageert. Met een natte pekel ongeveer twee uur. Droge pekel rub mag wat langer waarbij eventueel een injectie misschien nog wel wat beter werkt. niet te veel zout gebruiken. Gewoon proberen en opschrijven voor de volgende keer. Een dry rub kan zelfs wel 24 uur, bijvoorbeeld gevacumeerd.
Roos Blomme zegt
waw, wat een goeie uitleg ! nu nog kiezen welk recept en dit weekend ga ik het proberen.Bedankt John, groetjes uit Terreros 😉
alvon zegt
ik kwam toevallig op je mooie site omdat ik zelf naast BBQ ook wil gaan roken.
personlijk lijkt me de bereidings tijd die je gebruikt heel kort, als je uitgaat van de amerikaanse low en slow style bbq
ik weet niet wat voor temperatuur je kan halen en hoelang je dit kan vasthouden in een rook kast maar voor spare ribs zou ik gaan voor een droge rub, nachtje in de koelkast en daarna volgens de 3-2-1 methode op de bbq
3 uur roken op 100-110 graden
2 uurtjes in folie ingepakt op de zelvde temperatuur, scheutje appelsap in de folie, folie goed dicht
1 uurje uit de folie terug op de bbq met een mooi sausje ingesmeerd
dit moet toch ook wel in een rook kast te doen zijn
voorkoken nooit doen tenzij je soep maakt
Smokey John zegt
Beste Alvon,
Dit zijn nou tips die me gelukkig maken! Zo zie je maar weer, ik heb meer verstand van vis….
Ontzettend bedankt voor je advies en ik ga het proberen.
Groetjes Smokey John
Mark Wagemakers zegt
1,5 kilo spareribs, 5 gram nitrietzout, 1,5 liter Coca Cola, kaneelstokjes, kruidnagels, mosterdzaad, 48 tot 72 uur laten pekelen in de koelkast, dan in de pekel op kamertemperatuur laten brengen, de ribs een paar minuten onder stromend water afspoelen, dan een uur of vijf op 85 graden garen (ingesmeerd met weer wat coca cola), dan marineren met 5 el bruine basterdsuiker, kaneelpoeder, 7 el coca cola, 1 el honing en een minuut of twintig in een voorverwarmde oven van 180 graden (succulent spareribs krijg je nu eenmaal door een sticky laagje).
Smokey John zegt
Hoi Mark,
Bedankt voor dit heerlijke recept voor spareribs met een gemarineerd laagje. Hoelang rook je ze dan voordat je ze nog even twintig minuten in een gewone oven doet? Of doe je dat tijdens het garen?
groetjes Smokey John