Om je vis te pekelen heb je zout nodig. Er zijn verschillende soorten zout voor het pekelen van vis of vlees. Zout geeft smaak en verlengt de houdbaarheid van het product. Het onttrekt ook vocht uit de vis. Door het onttrekken van vocht drogen ook de bacteriën uit en dan is de vis langer houdbaar. Welke soorten zout kun je het beste gebruiken om je vis te pekelen?
Ik zal een lijstje voor je maken.
- Zeezout
- Grijs zout
- Grof zout
- Keukenzout
- Tafelzout
- Salina zout
- JoZo zout
- NeZo zout
- Jobrozo zout
- Colorozo zout
- Steenzout
- Klipzout
- Mijnzout
- Dieetzout
- Mineraalzout
- Kruidenzout
- Ve-tsin
- Fleur de Sel
- Kala Namak
- Rookzout
Zeezout
Zeezout heeft een lekkere smaak en is zeer geschikt om je vis mee te pekelen. Het wordt direct uit zeewater gewonnen door middel van verdamping van het water. In zeezout zitten meer mineralen dan in gewoon keukenzout. Er kunnen nog wel wat verontreinigingen zitten zoals zware metalen. Het magnesiumzout wat in zeezout voor komt zou kunnen zorgen dat het zout wat gaat klonteren. Het trekt namelijk meer vocht aan dan gewoon zout. Daarom is het zeer geschikt om vis droog te pekelen. Je kunt zeezout kopen in een grove vorm en met een fijne structuur. Er zit net zoveel natrium in als in gewoon keukenzout.
Grijs zout
Grijs zeezout is nog niet geraffineerd. Eigenlijk is dit grijze zout de meest pure vorm van zout wat uit de zee gewonnen wordt. Wanneer je het koopt is het meestal nog vochtig. Alle mineralen zitten er nog in. En dat zijn er ongeveer een stuk of tachtig. Het is geschikt voor een natte pekel.
Grof zout
Grof zout is de benaming voor alle soorten zout die grof zijn van structuur. Of te wel grote korrels.
Keukenzout
Keukenzout is de naam voor zout met normale structuur. Het is weliswaar een fijne korrel maar niet zo heel fijn als tafelzout. Keukenzout wordt gebruikt om alles te zouten en zit meestal in de wat grotere verpakkingen. Dit zout wordt gewonnen in de zoutlagen onder de grond. Keukenzout is prima geschikt voor het pekelen van vis. Je kunt keukenzout verkrijgen met of zonder toegevoegde jodium. De kleine strooibusjes bevatten meestal de fijnere soort, tafelzout.
Tafelzout
Tafelzout is de fijnere soort van keukenzout. Meestal zit het in de kleine strooibusjes die je zo op tafel kunt zetten. Dit fijne zout is geschikt voor het pekelen van kleine stukjes vis.
Salina zout
Salina zout is eigenlijk gewoon een merknaam. Salina betekent letterlijk eigenlijk zoutmijn. Maar volgens mij is het gewoon een goedkope soort zeezout. Prima geschikt om mee te pekelen, zowel nat als droog.
JoZo zout
Nog zo’n merknaam voor gewoon keukenzout of tafelzout. Misschien is dit wel de bekendste! In ieder geval is deze zoutsoort verrijkt met jodium. Dit is gedaan omdat je anders mogelijk een tekort aan het mineraal jodium in je lichaam zou krijgen. Een tekort aan jodium zou schildklier problemen kunnen geven net als een teveel aan jodium. Voor het pekelen van vis is jodium niet noodzakelijk. De jodiumvrije variant is NeZo.
NeZo zout
NeZo zout is van dezelfde fabrikant (AkzoNobel) als JoZo. Alleen bevat dit geen jodium. De naam is inmiddels verandert in JoZo naturel. JoZo heeft landelijk veel meer bekendheid.
Jobrozo zout
Ook dit is een jodiumhoudende zoutsoort. Het wordt eigenlijk alleen gebruikt door bakkers. Jodiumhoudend brood zout. Het is ook wel bekend onder de naam Bakkerszout.
Colorozo zout
Dit is een zoutsoort die veel gebruikt wordt voor het pekelen van vlees. Het voorkomt namelijk dat het vlees verkleurd tijdens het pekelproces. Dit komt door de aanwezigheid van nitriet in het colorozozout. Dit remt ook de bacteriegroei en Het wordt ook wel kleurzout genoemd. Colorozozout is niet geschikt om vlees in te pekelen als je dit gepekelde product op een temperatuur gaat klaarmaken die boven de honderd graden Celsius uit gaat komen. Anders zouden er kankerverwekkende stoffen zoals nitrosamine vrij kunnen komen (heb ik me laten vertellen, als het niet zo is hoor ik het graag!).
Colorozo zout (soms weleens Coloroso zout geschreven) is dus uitermate geschikt voor vlees die koud gerookt moet worden. Spek, worst, ham zijn de meest bekende voorbeelden.
Steenzout
Steenzout is een harde zoutsoort die gewonnen wordt in de aardlagen die aan de oppervlakte komen. Vaak zijn het grote brokken die geschikt zijn om bijvoorbeeld groente mee in te leggen. Het steenzout is ook bekend onder de naam Haliet. het is een zuivere vorm van NatriumChloride. Steenzout en klipzout zijn hetzelfde.
Klipzout
Klipzout is hetzelfde als steenzout. De smaak is pittig.
Mijnzout
Dit is zout wat gewonnen wordt in zoutmijnen. Vaak is de structuur wat grover of het zijn vlokken. Eigenlijk is het gewoon hetzelfde als keukenzout zonder jodium.
Dieetzout
Dieetzout bevat veel minder natrium dan gewoon zout. Daarvoor in de plaats is kalium toegevoegd. Het is ook wel bekend als Lo-Salt of als JoZo bewust. Je kan dit prima gebruiken om te pekelen. Let wel: een hoge dosis kalium kan problemen geven met hartritmestoornissen. Maar goed, een tekort aan kalium geeft ook die klachten.
Mineraalzout
Mineraalzout is de benaming voor een specifiek mineraal waar dit zout gedeeltelijk uit bestaat. Dus Kalium is een onderdeel van een mineraalzout. Net als bij dieetzout is het natriumgehalte een stuk lager en gedeeltelijk vervangen door kaliumchloride en/of magnesiumsulfaat. Het JoZo vitaal is hier een voorbeeld van. Ook hier kun je gewoon mee pekelen.
Kruidenzout
Een kruidenzout is eigenlijk een mengsel van zout met kruiden. Dit kan van alles bevatten. Peper en zout gemengd is ook een kruidenzout, net als citroen/dillezout. Je kunt het kruidenzout allemaal zelf maken door één deel goed gedroogde kruiden naar smaak te nemen en hier tweederde deel (grof) zout aan toe te voegen. De kruiden kun je eventueel zelf drogen in je (rook)oven.
Ve-tsin
Ve-tsin is een smaakloze op zout gelijkende toevoeging die de smaak van producten omhoog haalt. Het werkt bloeddruk verhogend. Het werd gewonnen uit zeewier maar tegenwoordig wordt het ook chemisch gemaakt. Je komt het veel tegen in de Aziatische keuken. Niet geheel onomstreden.
Fleur de Sel
Duur! Het is zeer tijdrovend om deze zeezout te verkrijgen. De specifieke smaak dankt Fleur de Sel aan de microalg Dunaliella salina die voor een bloemige smaak kan zorgen in het zout. Je zou dit prima als smaakmaker kunnen gebruiken maar het is een beetje duur om het als pekelzout te nemen. Fleur de Sel is uitermate geschikt om zelf rookzout mee te maken. Het is licht vochtig van zichzelf en neemt dus minder vocht op.
Kala Namak
Dit is zwarte zout wat gewonnen is bij de vulkanische Himalaya gebergten. Het is ook een steenzout maar dan wel een bijzondere. Het bevat namelijk een soort zwavelgeur die neigt naar rotte eieren. Ik noem het op omdat dit op culinair gebied gezien het meest zuivere zout is voor sommige keukens. Trouwens het zwarte zout kan ook roze gekleurd zijn!
Rookzout
Nu gaan we praten! Rookzout is eigenlijk zeezout wat je zelf in je rookoven kunt bereiden door het koud te roken. Je kunt het rookzout dan gebruiken bij allerlei gerechten om een typisch vleugje rooksmaak te krijgen. Uiteraard kun je rookzout ook al gebruiken om je vis mee te pekelen. Het gerookte zout smaakt bijvoorbeeld heerlijk op stukjes komkommer.
Rookzout maken doe je zo!
Maak gebruik van een grovere zoutsoort naar keuze, kies je eigen soort zout. Fleur de Sel is hierbij wel een toppertje. Maar grof zeezout kan ook hoor. Strooi een dunne laag op alu-folie of op een bakpapiertje en plaats dit in je rookoven. Laat het zout licht verkleuren door je rookoven flink te laten roken. Het liefst met de koudrook methode. Wanneer het zout lichtbruin is verkleurd is het klaar.
Kies je soorten zout om te pekelen dus maar uit…
Aniet Gooren zegt
Kan je op een teakhouten plank ook Zalm Roken in een bbq met deksel
Smokey John zegt
Je kunt het eerst proberen met een stukje zalm en goed ruiken wat voor geur en walm er vanaf komt. Het lijkt mij niet de beste keus om teakhout te gebruiken vanwege de olie die het bevat…. maar wie weet!
Billie zegt
Klipzout: Klip is het oud-Nederlandse woord voor steen. In het Zuid-Afrikaans wordt dit woord nog gebruikt
Erik zegt
Bij het pekelen van bv zalm om koud te roken wordt de zalm vaak zouter dan gewenst. Bestaat er ook een zout dat wel het vocht uit de vis haalt maar minder zout smaakt?
Smokey John zegt
Bruine suiker toevoegen verzwakt de zoute smaak.
Eric zegt
Bij Kala Namak schrijf je “op culinair gebied gezien het meest zuivere zout”, wat bedoel je daar precies mee?
Smokey John zegt
Goede vraag Eric,
In sommige keukens wordt dit zout gezien als puur, dus niet geraffineerd of bewerkt. Vooral in de Indische keuken onmisbaar.
Kala Namak kan voor iemand die er liefhebber van is een extra dimensie geven aan vis.
Tsja, als je gek bent op eieren….
Groetjes Smokey John