Sliptong roken kun je met vel doen of je kunt je gerookte sliptong zonder klaarmaken in je eigen rookoven. Hoe je zelf je sliptongen gaat roken kun je hieronder lezen!
Sliptong op 3 verschillende manieren gerookt
Ik kreeg van Francois de foto’s en het verhaal hoe je sliptong kunt roken met en zonder vel. Hij heeft persoonlijk voor deze demonstratie gezorgd en daar wil ik hem hartelijk voor bedanken.
Het verhaal van Francois over sliptong roken met of zonder vel:
U ziet hier op de foto’s hoe ik de tong heb schoongemaakt. Ik doe dit wel vaker maar het was voor mij de eerste keer dat ik beide zijde ontveld heb! En ik zeg eerlijk het viel niet tegen! Ik had 2280 gram sliptong schoongemaakt en hield netto 1800gram over.
Voor het pekelen gebruik ik salina zout wat iets sterker van smaak is dan het reguliere keukenzout! Uiteraard zijn er ook pekels te verkrijgen die het pekel proces aanmerkelijk versnellen! Als ik kleine hoeveelheden rook doe ik het rustig aan en gebruik dus dit zout.
Pekelen van sliptong
Goed hoeveel zout en hoe lang? Per kg. vis ongeacht welke vissoort soort gebruik ik 80 gram zout. Voor deze hoeveelheid sliptong die ik gerookt heb betekent dat +/- 160 gram zout. De sliptong zet ik net onder water, dan praten we over ongeveer 5 liter. De hele tong gaat 30 tot 35 minuten in de pekel , en de ontvelde tong gaat 15 minuten in de pekel.
Na het pekelen afspoelen ,ik rook altijd de andere dag, lekker in de koeling leggen kunnen ze uitdruppen en drogen! Het scheelt veel in tijd als je de vis in de koeling laat drogen! Uit de koeling 10 a 15 minuten drogen in de rook oven , en nat 30 tot 45 minuten! Laat de temperatuur rustig naar 40 graden gaan om de vis te drogen .
Voelt het velletje/huid droog aan dan ga ik richting de 60 graden! Dan beginnen met gedoseerd roken met houtsnippers en kersensnippers gemengd. Na 40 minuten gaat er 3 x een handjevol hout mot beuken erop. Het laatste handjevol hout mot gebruik ik om na te roken inmiddels heb ik dan de temperatuur laten zakken tot 40 graden of lager!
Ik hoop dat ik een leuke bijdrage heb kunnen leveren aan de website van SmokeyJohn Scheepmaker! Ik wens u allen veel plezier bij het beleven van U hobby en veel succes!
Het ontvellen van 1 zijde, snede richting het strip-gat snijden tot op het vel.Het is heel eenvoudig om te doen!En dan is dit het resultaat.Goed wassen.En het bloed goed uit wassen!Neem de kop vast en trek het bruine vel naar achteren los.Nu beide zijden ontvellen.Zet u strip mes op het strip-gat en ga vlak over de kant graat naar de staart.Gewassen en in de koeling gezet.Het speten van de hele tong.En de sliptong ontveld 1 en 2 zijden.Bijna klaar!Voor sliptong 1 zijde ontveld , midden sliptong heel en vooraan sliptong beide zijden ontveld.En roken maar! Ben het drogen en garen van de vis op 40 graden begonnen voor 1 kwartier. En heb de oven daarna langzaam naar de 60 graden laten gaan!Lekker rokerig!Daar hangen ze dan hé …
Bruto was het gewicht 2280 gram en netto 1800 gram vers welteverstaan!Het naroken is begonnen…….en ik laat langzaamaan de temperatuur zakken.Het resultaat: Boven sliptong heel , in het midden 1 zijde ontveld en beneden beide zijden ontveld.Duidelijk is te zien waar het witte vel nog aanzit middelste rij, en onderste rij is het witte vel eraf.
François Botter.
Ik wil je enorm bedanken voor je uitleg en je foto’s François. Nu kan iedereen lezen en zien hoe je sliptong zonder vel en met vel kunt roken.
Jacob zegt
Hoi hierbij mijn ervaring.
Kop van de sliptong afhalen, bloedjes en kuit eruit.
Vis een uur in 10 liter water met 1 kilo zout (100visjes)
LET OP! Ezelsbrug zoveel zout in het water doen dat de vis ja/nee drijft.
Dan vis aan de spee (staart omhoog, dikke vlees onder) klein vuurtje eronder tot de staartjes stevig tot hard worden.
Daarna beginnen met roken rond de 60 graden, na 1uur 15 eerste vis proeven.(mmmm)
Als het bloed in de graat nog rood is 15 minuten langer roken en weer proeven…totdat het bloed donker bruin geworden is.
Daarna vis van de spee in een oude krant lekker laten nagaren. Of meteen eten.
Succes
Smokey John zegt
Dank je Jacob!
Francois Botter zegt
Hoi Andre , en hoe is de tweede poging verlopen??
Andre zegt
Mooi verslag en duidelijke foto,s , het water loopt me nu al in de mond , dit ga ik zeker ook uitproberen , heb je ook al andere platvissoorten gerookt ?
Smokey John zegt
Hoi Andre, uiteraard zijn de andere soorten platvissen ook al in grote mate verorberd. Schar en Sliptong maar een scholletje of stukjes heilbot kunnen er ook in hoor
Andre zegt
Ik ben bezig voor de 2e poging sliptong roken , helaas ging de eerste poging mis , te grote stukken hout en effe weggelopen , bij terugkomst hingen de tongen in de vlammen , dus nu een 2e poging , ik laat het weten hoe het is verlopen