Sardines roken doe je zo met de tips van Smokey John! Je kunt sardientjes warm en koud roken. Ik zal hier uitleggen hoe je ze warm kunt roken. Koud roken van sardines zal in een volgend artikel uitgelegd gaan worden.
Sardines schoonmaken
Op de sardines zitten vaak nog wat schubben die je er zo af kan vegen onder de kraan, desnoods met een theedoek. Dan zitten we nog met de inhoud van de buik en de kieuwen. Ik haal het er liever allemaal uit, zekerheid voor alles. Bij de kleinste sardientjes kun je de kieuwen nog wel laten zitten.Dan geeft het wel wat bloedresten bij de kop tijdens het roken….
Wil je de sardine liggend roken? Snij de buik in tot de kop en haal hierbij ook de pees door die je bij de makreel altijd laat zitten. De sardine is vaak te zacht om te hangen maar het kan wel.
Wil je sardientjes hangend roken? Snij dan de pees niet door maar probeer de buik te ledigen en de kieuwen tussen de kieuwplaten weg te knippen met een klein schaartje. Het is even pielen maar het kan wel.
Je kunt eventueel ook filetjes snijden van de sardientjes. Dan ben je meteen de graatjes kwijt…
Sardientjes pekelen
Je kan de sardientjes pekelen in een emmer met een zoutoplossing en eventueel toevoeging van kruiden. Gebruik ongeveer 80 gram zout per liter water. De visjes mogen niet te veel boven water blijven drijven. Desnoods lef je er een dekseltje op om ze onder water te houden. Ik heb ze twee uur gepekeld.
Je mag de sardines ook droog pekelen. Strooi een aardige hoeveelheid zeezout over en onder en maak eventueel gebruik van andere kruiden of citroen voor een extra smaakje. Ik zou ze een uurtje of anderhalf in de koelkast laten liggen in het zout.
Indien je filetjes hebt gemaakt mag dit nog wat korter zijn. Anders droogt het teveel uit. Zonde, toch? Half uurtje is zat.
Sardines roken
Zoals altijd laat ik de vis eerst drogen, daarna ga ik pas de sardientjes roken. Ik leg de sardientjes op een bbq schaaltje naast elkaar. De schaal met vis leg ik onafgedekt gedurende twee uur in de koelkast om voor te drogen. Daarna leg ik de schaal met sardines in de rookoven en stook het vuurtje op terwijl ik de deur nog wat open laten staan. Nu drogen de sardientjes nog wat meer.
Langzaam gaat de temperatuur wat omhoog en geef ik ze alvast het eerste zuchtje rook. Het deurtje gaat dicht. Garen en roken tegelijk…. Omdat sardines vaak dunne visjes zijn zullen ze snel gaar zijn dus kun je ook alvast wat eerder gaan roken. Een kerntemperatuur van 63 graden zal wel gehaald moeten worden, eventueel 72 graden Celsius indien je wat drogere sardientjes wil hebben. Dan kun je ze ook wat langer bewaren….
Heb jij zelf ook al eens sardientjes gerookt? Reageer hieronder eventueel met een foto!
Francois Botter zegt
Leuk John! Tip : Liggend roken van de sardines , ff een uurtje of wat in de koeling laten liggen! Het visvlees wordt dan wat harder , en fileert zo perfect! Ik doe dit overigens met alle vis die ik zelf fileer , en of vlinder! Met name de vissoorten met een wat zachtere structuur behandel ik altijd zo , en leg ze ook afhankelijk van grote en dikte voor 15 a 30 minuten even in de vriezer! Je zult zien dat je vis perfect is om te fileren!! Voor de vissoorten die makkelijk van de speet vallen is liggen een meest voor de hand liggende en ideale optie! En het gaat perfect!!