Een rookoventje, rookkast, rookton, of rookvat.
Er zijn zoveel keuzes om in te roken. Waar kan je nu het beste in roken?
Een rookoven zelf bouwen doe je zo!
Natuurlijk kun je gewoon naar een hengelsportwinkel gaan om een rookoven te kopen, maar als ik naar de wedstrijden ga, zie ik bijna overal eigengemaakte kasten, vaten of rooktonnen. Dat is dus een extra hobby erbij! Zelf iets maken is natuurlijk erg leuk om te doen en je kan de rookoven net zo maken als je hem zelf in gedachte hebt. Kijk goed af bij je mede rokers en vraag wat de voor- en nadelen van hun rookoven is. Zo kom je te weten wat jij zelf voor vorm en model rookkast je wilt hebben.
Wat moet je nu bouwen en waarmee?
Het ligt er aan welke materialen je voorhanden hebt, en of je handig bent met metaal of hout. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een stalen ketel of een oud olievat, deurtje erin en een asla en een mogelijkheid om je speten (rookpennen) op te hangen.Bij een olievat mag er natuurlijk geen residu van olie meer in zitten, want dat is zo giftig als wat. Heel goed schoon branden op hoge temperatuur is dan een mogelijkheid. Met twee vaten boven op elkaar krijg je helemaal een mooie ton! Als u bovenin 4 gaten boort om er 2 stalen stangen ( bijvoorbeeld draadeind) doorheen te steken heb je een goede hangplek voor de speten.
Om de bovenkant af te dekken wordt dan vaak een jute zak gebruikt. Zorg er dan wel voor dat de jute zak geen stofdeeltjes laat vallen door hem van te voren goed uit te kloppen en een beetje nat te maken. Je gerookte vis krijgt anders een heel stoffig huidje. Maak er een mooie vuurlade in en eventueel een vlamverdeler. Dit is een stalen plaat boven je vuurtje, erg handig omdat je vis anders kan verbranden. Ook valt er geen vet uit de vis direct in het vuur, wat natuurlijk het fikkie hoog kan oplaaien. Een valrooster is ook een goede extra optie. Dit rooster vangt de vis op halverwege de kast als de vis per ongeluk toch nog van de speet valt. Meestal gebeurd het als de vis niet goed is voor gedroogd, te gaar wordt of als de speet te heet wordt.
Een goede temperatuur meter is een welkome aanvulling, maar niet noodzakelijk. De ervaren rokers voelen aan de kast hoe heet het is. Spelen met het vuurtje door de vuurlade op een kier te zetten is natuurlijk dé manier om de temperatuur te veranderen.
Een rookkast kun je maken van hout.
Hout? Jazeker, als je maar op een paar, eigenlijk logische, dingen let.
Je timmert zo een kast in elkaar en het werkt ook nog! Als eerste gebruik je onbehandeld hout, want er mag absoluut geen verf of lijm op zitten. Een veel gebruikt plaatmateriaal is betonplex. Hoe dikker de wand, hoe constanter de temperatuur, dus gebruik je 18 mm plaatdikte. Als je 4 platen van 70 x 140 cm aan elkaar schroeft, heb je een zeer behoorlijke rookkast waar je alle kanten mee uit kunt.
Gebruik een oude gietijzeren barbecue als vuurplaats en gebruik een los paneel van 75 x 75 cm als deksel. Door de deksel een beetje scheef op de kast te leggen krijg je een opening voor de trek. Een deurtje onderin aan de zijkant geeft je de mogelijkheid om je vuurtje te regelen. Zorg bij een houten kast dat de vlammen niet tegen de zijwanden aan kunnen komen in verband met brandgevaar. Hou je vuurtje dus klein.
RVS rookkast
Mijn eigen eerste rookkast is van RVS gemaakt. Er is een stalen frame in elkaar gelast en op de buitenkant is RVS plaatmateriaal vastgezet met popnagels. De RVS platen hebben een afmeting van 100 cm bij 50 cm en daar is mee verder gewerkt. Een deurtje erin aan de vooronder zijde en een klep aan de bovenkant waar later een schoorsteen in is geplaatst. Alles is bevestigd met RVS schroefjes en boutjes en RVS scharnieren om roest tegen te gaan.
Er is eerst een losse asla in gezet, eigenlijk een soort bak van staal met gaatjes aan de zijkant voor beluchting. In die bak had ik een rooster liggen waar ik mijn vuurtje op stookte en door het onderste deurtje een stukje open te zetten zorgde ik voor de trek. Later heb ik er een lade ingebouwd die je door het deurtje heen kon schuiven. De RVS kast doet nog steeds dienst voor kleine rooksessies.
Inmiddels heb ik er nog een grotere kast bij van platen betonplex om een patchkast heen gebouwd. De kast is uiteraard ook op wielen en weegt zo’n 120 kilo’s. Maar hij is ook lekker groot, wel 2 meter hoog, 60 centimeter breed en 55 centimeter diep.
Ate Veenstra zegt
Hallo John,
Omdat RVS nu erg duur is wil ik een dubbelwandige en geïsoleerde rookkast maken van aluminium. Kan dat? Kiloprijs is even hoog maar aluminium is lichter in gewicht dus kan ik daar op besparen. Vuurbakje maak ik wel van staal want dat gaat langer mee.
Groetjes Ate
Smokey John zegt
Het kan zeker aan de buitenkant. Maak eventueel het hele vuurgedeelte van staal, dat kan beter tegen hitte.
Succes met bouwen Ate!
Groet Smokey John
Ton Franssen zegt
Hoi John,
Ik heb een olievat omgebouwd tot rookoven. Heb er zelfs een “sjupke”, overkapping voor gebouwd zodat ik altijd kan roken ook bij regen weer. 100mm gegalvaniseerde pijp met regelklep ertussen en afvoer boven het pannendak. Gaat perfect.
Smokey John zegt
Je “mancave” ziet er super uit zo met de overkapping en afvoerpijp, Ton. Ga zo door!
Dirk zegt
Hi John, zonnige groeten uit Oostende en bedankt voor al de tips. Ik zit veel op je site.
Ik ga me een nieuwe rookoven aanschaffen en stel me een aantal vragen:
1/ wat is het verschil tussen RVS en gegalvaniseerd staal? Ik rook meestal koud
2/ Een venster in de deur is dat nuttig of is dit in de kortste keren vervuild en dus niet echt nuttig?
Alvast bedankt.
Smokey John zegt
Maakt niet zoveel uit. RVS is beter te reinigen
Dirk zegt
Hallo John. En wat vindt u van het venster?
Mvg Dirk
Smokey John zegt
Leuk en handig om door te kijken tijdens het drogen maar bij het roken is er weinig te zien. Na afloop is het vensterraam vies. Schoonmaken met een natte krant of ontvetter…
Julian zegt
Hallo, ik kan een mooi gegalvaniseerd vat krijgen. Kan ik daar een rookton van maken of is dat niet verstandig?
Gr. Julian
Smokey John zegt
Dat moet lukken Julian! Er zijn veel gegalvaniseerde rookovens te koop bij de diverse verkooppunten zoals rookovens.com
Dirk zegt
Hallo Smokey John
Ik ben in gans mijn kast een zwarte olieachtige substantie die op mijn zalm dubbelt. Ziet er vies uit. Hoe verwijder je dat het best uit je oven en hoe vaak moet dat gebeuren?
Heeft dat ook te maken met de houtsoort? Ik gebruik een spiraalvormige csg met mengeling rookmot beuk en eik. Alvast bedankt.
Smokey John zegt
Met oude kranten schoonwrijven of een keer heet stoken.
Wally zegt
Hoi Smiley,
Ik heb een goedkope rooktonnetje gekocht bij een tuincentrum, het is van heel dun plaatmateriaal en koste maar 45 euro. Goed voor een als en makreel.
Het is een laag model. Nu wil ik het verhogen om paling te kunnen roken. Weet je wat de minimale afstand moet zijn tussen de asla en de staart van de paling?
Groet Wally
Smokey John zegt
Minimale afstand is er niet. Zolang de staart van de paling maar niet in het vuur hangt. Hoe hoger de rookoven hoe meer vuur je eronder kan maken. Een vuurplaat of vlamverdeler er bij werkt dan perfect.
jens vandendriessche zegt
Dag SJ
Ik heb me zonet een metalen dosierkast gekocht.
Mijn vraag is of ik deze moet inbranden? En zoja, hoe doe ik dit dan het best??? Gewoon lekker fikje onderaan er in?
Smokey John zegt
Flink met de brander te grazen nemen zodat er geen onveilige vetten, verfresten enz. opzitten. Daarna lekker de fik onderin en als eerst een speklapje of iets dergelijks gaan gaan roken. Na een aantal rooksessies zal het steeds beter gaan.
Peter zegt
Hoi john met de brander te grazen nemen is een vereiste wat ik daarna heb gedaan om de kast klaar te stomen om te roken heb ik de kast met zonnebloem olie ingesmeerd aan de binnen kant en hierna een lekker vuurtje in de kast gestookt zo weet je zeker dat je geen last meer heb van giftige verfresten en de kast is meteen tegen roest beschermt .m.v.g. Peter
Smokey John zegt
Prima Peter
Hans Oskam zegt
Alles wel over dast roken, maar ik kom geen topic tegen over wat NA het roken. Hoe haal ik die rookteer het beste van mijn handen en van de kast als die een schoonmaakbeurt moet ondergaan. Ik krijg namelijk die teer en geur niet van mijn handen. Heb al ovenreiniger geprobeerd maar dat hielp ook niet echt en is nog zeer slecht voor de huid ook.
Groet Hans
Smokey John zegt
Tandpasta helpt vaak goed. Ook de reinigingsmiddelen die in garagebedrijven gebruikt worden maken de handen goed schoon. Citroen en ui reinigen ook heel goed de vette aanslag.
Handschoenen gebruiken! Bijvoorbeeld lashandschoenen
Nicky aarts zegt
Hallo ik heb een vraag ik heb RvS ligen ik kan daar een mooie ton van maaken nu hoor ik dat je niet alle soorten RvS kan gebruiken weeten Julie hoe dat zit
Smokey John zegt
Er kan verontreiniging op RVS zitten dus altijd goed schoonmaken/ontvetten en ook goed schoonbranden. Dan flink roken en dan pas voedsel er in. Meestal is het RVS 304 en kan prima gebruikt worden na de tips.
WIKIPEDIA
ALURVS
Fred Goverde zegt
Hallo Smokey John,
Ik wil zelf een rookoven gaan bouwen, heb hiervoor nog wat RVS platen liggen.
De oven wordt niet te groot 40 bij 40 bij 100cm. Ik wil kleine hoeveelheden roken.
Ik heb 2 vragen:
– Is het zinnig om de oven dubbelwandig te maken met isolatie er tussen?
– Ik wil alles schroeven met RVS moet ik de naden dichten met bv firegume of trekken die vanzelf dicht door de teer.
Groetjes Fred
Smokey John zegt
Als je dubbelwandig werkt heb je minder snel temperatuurverschil Fred. Als je koud wilt roken werkt dat ook beter. Een beetje lekken van rook kan geen kwaad, je moet ten slotte ook een beetje trek hebben en rook verversen.
Pierre zegt
Mijn zelfgebouwde kast van 160cm hoog en 60breed en diep is beetje uit t lood deur past net niet goed kast is ergens beetje scheef ofzo? Hoe los ik dit op?
Smokey John zegt
Waterpas stellen helpt niet? Scharnieren vervangen mogelijk wel…
cc zegt
Hoi,
Ik zit eraan te denken om een metalen ladekastje te gebruiken om een rookoven te maken. Heeft iemand hier ook ideeën voor?
Smokey John zegt
Prima idee, goed uitbranden en hossa! Denk wel om de beluchting…
Rob zegt
Hallo john.
Hoe ver onder de rand van de ton moeten de spies komen ik zelf denk 10 cm
Smokey John zegt
Helemaal goed!
Erik zegt
Ik zoek nog rvs spiezen (rookstaven) van ±50 cm lang rond 5á6 mm…waar kun je dat allemaal kopen? Om makrelen op te hangen in de rookkast.
Gr, Erik
Smokey John zegt
Je zou kunnen kijken of Rookovens.com die maat heeft.
En anders een plaatselijke RVS verwerker.
Succes, Smokey John
Yvan zegt
Ik heb veel zitten kijken om zelf een rookkast te maken en eindelijk is ze klaart. 1.80 X 60 X 60.Nu wil ik beginnen roken. Heeft iemand ervaring met Filets van diepvrieszalm koud te roken of moet het verse zijn?
Smokey John zegt
Diepvrieszalm is vaak zonder vel, Yvan. Vers is meestal wel veel lekkerder….
Martijn zegt
hoi smokey John
Ik heb een koperen ketel kan ik daar ook een bqq rookoven van maken
Gr Martijn
Smokey John zegt
Koper verliest snel warmte, Martijn. Je zult dus veel temperatuursverschillen krijgen….
leon zegt
hoi martijn/john
ik heb eigenlijk de zelfde vraag.
ik heb gehoord dat door looizuren in eikenhout het koper soort van oplost en je daardoor een soort koper/metaal smaak aan je vlees krijgt.
wie weet hier meer over… voor ik er aan begin.
alvast bedankt.
Smokey John zegt
Met de koperen pijp van de thermometer heb ik geen last. Maar hoe dat exact gaat met een koperen ketel weet ik niet, Leon…
Groetjes Smokey John
Leon zegt
Hallo Smoking John,
Ik ben net begonnen met mijn zelf gebouwde rookton.
Deze ton heb ik gemaakt van een oud olievat.
Graag zou ik willen weten of het beter is als er juist veel zuurstof via mijn vuurlade naar binnen kan komen of juist weinig.
Ik wil natuurlijk mijn vuurtje een beetje smoren om de temperatuur laag te houden.
Graag hoor ik van je,
Groeten Leon
Smokey John zegt
Beste Leon,
je kunt er voor zorgen dat je de luchtinlaat kunt regelen met het deurtje van de vuurlade of met bijvoorbeeld een schuifje met gaten er achter.
Een beetje kierend is niet zo’n probleem maar het mag niet teveel zijn.
mark zegt
Hallo
ik heb mijn oven bijna klaar.
zit nu alleen nog met de temperatuur meter.
de oven is 42 diep welke lengte van de staaf moet ik hebben.
ik zit te tweifelen 4.50 cm of 20 cm.maar die 20 lijkt me te groot.
En waar moet ik hem plaatsen.
kan je mij hiermee helpen.
groet
mark
Smokey John zegt
De een zweert bij een lange staaf om in het midden van de kast te meten en de ander kiest voor de korte uitvoering. Plaats de thermometer zo dat hij niet te dicht bij het vuur zit en zo’n beetje halverwege de te roken producten. Het is en blijft een controlemiddel.
hallo zegt
Hallo
Ik heb een vraagje.
Ik ben bezig met een rookoven te maken.van metaal
Nou was mijn vraag moet ik deze aan de binnenkant kant ook verfen in verband met roest.zo ja welke verf moet ik daar voor gebruiken als daar verf voor is.voor de schadelijke stoffen.maar de buitenkant kan wel gewoon met hittebestendige verf als ik het goed heb.
Groet
Mark
Smokey John zegt
Ik zou nooit verf gebruiken aan de binnenkant tegen roest. De teerlaag die door het roken ontstaat zal het metaal al flink beschermen!
Sorry voor de late reactie….
groetjes Smokey John
Marc zegt
Beste smokeyJohn
Ik heb een oud wijnvat als regenton staan. deze gebruik ik daar eigenlijk niet meer voor.
Heb je suggesties hoe ik deze om zou kunnen bouwen tot rookvat? Waar moet ik op letten, hoe kan ik de 2 gaten het beste afsluiten en moet ik hem eerst “droogstoken”?
Alvast bedankt voor je antwoord.
Marc.
Smokey John zegt
Hoi Marc,
Ik heb eigenlijk geen idee of er nare luchtjes vrijkomen wanneer het wijnvat al is gebruikt als regenton. De aroma’s van de wijn zullen wel weg zijn. Goed schoonmaken/spuiten lijkt me een eerste vereiste. De gaten kun je vullen met een prop hout of met een muurplaat voor een kraan (kun je gelijk een thermometer in plaatsen!).
Droogstoken zal wel een tijdje in beslag nemen….
Groetjes Smokey John
Willem zegt
Als wijnvatendrogen gaan de duigen krimpen en vallen ze uit elkaar. Je kunt proberen de metalen ringen steeds vaster te slaan. Een goed echt wijnvat is van eikenhout en is dus perfect.
a.hatzmann zegt
Hoi Smoking John,
we wonen op een flat beneden met tuin.
En willen een rookoven kopen.
Maar zijn een beetje bang dat de bovenburen over de rook gaan klagen.
Is het mogelijk om met een afzuigkap of luchtpomp of iets anders, de rook onderin een met water
gevulde regenton te blazen.
Of weet jij nog andere oplossingen
Hopende op een goede oplossing
Met vriendelijke groet
A.Hatzmann
e-mail adres verwijdert door Smokey John
Smokey John zegt
Dat blijft een lastig verhaal, A. Hatzmann. Een betrouwbare oplossing voor de particulier is hier niet voor. Professionele rookovens hebben meestal een duur afzuigsysteem er boven hangen met koolstoffilters en dergelijke.
Dat gaat nu eenmaal niet bij een thuisroker. Met een afzuigkap en pomp de rook omleiden via water zal niet het gewenste effect geven. Je zuigt dan al snel de rook uit je oven denk ik. Maar misschien is dit een doordenk klus voor de hobbyisten en uitvinders onder ons.
Meestal is er sprake van flinke overlast wanneer de rookoven veel rook produceert. Een hoge schoorsteen is bij een flatgebouw geen optie.
Goede afspraken maken met de buren is een belangrijk punt. Laat de buren de ramen en deuren dicht doen tijdens de werkzaamheden. Af en toe wat laten proeven helpt veel….