Welk rookmot, zaagsel of snippers moet je nu gebruiken voor het roken van vis.
Er is veel te koop maar je kunt ook zelf gaan schaven. Informatie over rookmot staat hier….
En met de keuze van het zaagsel worden de verschillen gemaakt! De kleur en geur, maar ook de smaak van de vis komt voor een groot gedeelte door het gebruik van rookmot. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden, dus zal ik proberen jullie hierin zoveel mogelijk tips te geven.
Je hebt je brandhout 2 jaar lang laten drogen. De vis heb je goed laten drogen . Let dan dus heel goed op hoeveel water je eventueel aan je zaagsel of rookmot toevoegt want dit geeft namelijk ook weer een hoop stoom.
Je wilt natuurlijk geen gestoomde vis. Ik maak zelf veelal gebruik van beukensnippers en eiken krullen.
Snippers van hout
De snippers zijn er in verschillende afmetingen. Je kan deze gebruiken om te branden maar ook om te roken. Zelf gebruik ik beuken snippers van ongeveer 1 centimeter om te roken. Het ligt ook een beetje aan de grote van je vuurlade. Gebruik nooit te veel in één keer anders dek je het gloeiende gedeelte helemaal af en smoort je vuur zodanig dat het uitgaat. De rookontwikkeling stopt dan ook.
Zaagsel
Zaagsel is ook goed verkrijgbaar. Let erop dat er geen vreemde houtsoort of bewerkte rommel tussen zit, want dat kan de smaak goed verpesten en zelfs giftig zijn. Verf en lijm zijn uit den boze!
Houtkrullen
Houtkrullen gebruik ik veel. Die kan je zelf goed maken met een handschaaf of schaafmachine. Neem een eikendeel of plank en schaven maar. De eiken houtkrullen zullen goed roken en in een bijna gesloten kast is er maar een klein beetje beluchting nodig om de trek er in te houden. Er zit namelijk al veel lucht tussen de krullen.
Uiteraard zijn de krullen ook te koop in diverse speciaalzaken of kijk eens op marktplaats.
Rookspaan of rookmeel
Een enkele keer heb ik een zakje Albatros rookspaan fijn gekocht en dit is een zaagsel die ook een lekkere maar sterke geur afgeeft. Het stuift wel behoorlijk dus gebruik het niet in grote hoeveelheden. De kans bestaat dat het opwaait in je kast en op de vis gaat plakken. Voor de kleine rooktonnen en tafelmodel rookunits is het wel degelijk een uitkomst.
Rookspaan wordt ook wel rookmeel genoemd, maar rookmeel is meestal iets fijner van structuur en kan bijvoorbeeld in het tafelmodel rookoven prima roken. Gebruik een stukje aluminiumfolie in het bakje en leg daarop je rookmeel. Dit zorgt ervoor dat je bakje redelijk schoon blijft en niet zo inbrandt. Rookmeel of rookspaan is uitermate geschikt voor koudroken met een koudrookgenerator.
Vuren snippers of zaagsel
Door sommige bedrijven worden ook wel schoon vuren snippers gebruikt, wat in een U – vorm neergelegd wordt en daar strooien ze op 1 uiteinde gloeiende kolen op. De makrelen zijn bijvoorbeeld klaar na ongeveer 6 tot 8 uur, want dan is de U-vorm van vuren snippers opgerookt.
Rookmot in aluminiumfolie
Je kan de rookmot direct op je vuur gooien. Een andere mogelijkheid is om de rookmot in aluminiumfolie te doen. Dit werkt vooral goed op een barbecue. Vouw een pakketje en prik met een vork een paar gaatjes door de folie. Leg het pakketje op je gloeiende kolen en het gaat zeer spoedig roken.
Rookmot of snippers kopen
Je kan tegenwoordig ook via Smokey John online naar een verkopende website gaan om rookchips/rookmot/rookmeel te kopen (ik hou er dan misschien een kleine commissie aan over!): Klik dan op de oranje tekst of het plaatje om naar de andere verkopende website te gaan.
Kijk altijd zelf of de verkopende partij betrouwbaar is voordat je tot kopen over gaat.
Smokey John is niet verantwoordelijk voor de levering van goederen die via deze internetwinkels gekocht zijn.
Marion Mulder zegt
Hoi John,
Afgeloen zaterdag voor het eerst in mijn leven wezen zeevissen. En samen met mijn man wel 59 makrelen gevangen. ( Ik durfde ze er niet zelf af te halen) Ik vond het zielig hihihi. We hebben zo n klein rook tonnetje waar we ongeveer 6 tot 8 makrelen per keer in kunnen roken. Maar ik zie door de bomen het bos niet meer wat is qua hoeveelheid het gunstigste om in te kopen. En moet je voor het roken nog wat met de vis doen? Kruiden of iets dergelijks? Waarschijnlijk een domme vraag, maar ben dan ook maar een beginner. Mijn man dacht eiken snippers of Mot zoals jullie het noemen.
Graag hoor ik van je. Gr Marion Mulder
Smokey John zegt
Hoi Marion, hier staat hoe je makrelen kunt roken Je kunt met eikensnippers en beukensnippers beginnen. Tips voor de beginnende roker kun je ook nog lezen.
Willem Vroom zegt
Hallo John,
Ben inmiddels sinds een maand jouw rook tips aan het opvolgen.
Werk met een Weber BBQ en er is een wereld voor me open gegaan. Wat een feest!
Ben natuurlijk wel snel weer door mijn zakken rookmot heen en ga nu binnenkort bij een bekende langs die een houtzagerij heeft een grote bomen verwerkt.
Probeer er nu eerst achter te komen wat ik kan gebruiken. Waar ik niet uitkom is wat nu het verschil is tussen rookmot en zaagsel. Rookmot is waarschijnlijk fijner van structuur? Kan ik gewoon zaagsel gebruiken in mijn koudrook generator?
Graag je advies, waarvoor dank.
MVG, Willem
Smokey John zegt
Willem, rookmeel is het fijnste, daarna sommige soorten rookmot en zaagsel, dan komen de krullen en daarna de chips….
Zaagsel zou goed moeten kunnen werken in een koudrook generator…maar denk om de olie die vaak bij het zaagblad in zagerijen wordt gebruikt…
René Knoester zegt
Goedendag,
Wil graag zelf makreel roken en doe het voor de 2e keer.
Een aantal vragen;
Welke verhouding neem ik voor het zouten van de makreel en kan ik het beste hout snippers/mot gebruiken?
Smokey John zegt
https://smokeyjohn.nl/hoe-zelf-makreel-roken Heb je hier wat aan René?
Sjoerd zegt
Hoe zorg je er nou voor dat je geleidelijke rook krijgt en niet dat je steeds enorme rookwolken krijgt waar de buren last van hebben?
Smokey John zegt
Dat is best lastig Sjoerd. Met het afsluiten van je kast en een geleidelijke ontsnappingsroute via een schoorsteen kom je al een heel eind. Maar veel rook zul je af en toe houden. Dat heb je ook nodig toch…? Iets minder rookmot toevoegen en vaker bijvullen is misschien een optie.
En geef je buren maar een visje voor de overlast…
Groetjes Smokey John
Bart zegt
Iemand dat mijn kan helpen,
ik zou graag mijn rookmot zelf maken maar wat zijn zo ongeveer de verhoudingen en ingrediënten ? ik heb al in huis schaafsel van eik, droge jeneverbessen en wat droge laurier.
alvast bedankt
Smokey John zegt
Hoi Bart,
Je kunt gewoon het schaafsel van eik gebruiken. Doe af en toe drie tot vier jeneverbessen bij je mot en 1 blaadje gedroogde laurier. Je kunt trouwens nog beter de jeneverbessen en laurierblad gebruiken in je pekel!
Groetjes Smokey John
Linda zegt
ik heb een stuk spek van 2 kilo . Nu heb ik een zelf gemaakte rookoven van mijn vader. Helaas is hij overleden maar ik kan me van vroeger herinneren dat hij daar spek in rookte. En erg lekker smaakte. Hoe moet ik dit aan pakken. Mijn spek heb ik al gezouten gekocht bij de slager.
Smokey John zegt
Hoi Linda,
Gecondoleerd met je vader.
Over het roken van spek, leuk dat je dit vraagt, er komt ook nog een artikel over het roken van spek op deze site.
Wil je de spek warm roken dan hang je het reeds gezouten stuk spek aan een haak in de rookoven en gaar je dit gedurende 4 tot 9 uur afhankelijk van de dikte bij een temperatuur van 80- 120 graden Celsius. Tijdens het garen kun je regelmatig wat rook toevoegen met snippers, krullen of rookmot. Een smokerbox kan hier prima uitkomst bieden omdat je dan het vuurtje en je rookmot apart kunt controleren.
Als je spek koud wilt roken zal het een stuk langer duren. Je krijgt dan een soort gedroogd stuk vlees wat we bacon noemen.
Succes met roken.
Rokerige groeten van Smokey John
Erwin zegt
Hoe droog/nat moet je zaagsel zijn voor te roken?
Mvg Erwin
Smokey John zegt
Hoi Erwin,
Het zaagsel mag niet te nat zijn zodat je vuur geblust wordt. Licht vochtig mag wel, dan rookt het meer. Er zijn rokers die zweren bij droge rookmot.
Ik wissel het zelf af. Een handje droog en dan weer een handje waarbij ik de rookmot vochtig heb gemaakt met een plantenspuit.
Succes!
Groetjes John
Erwin zegt
Vandaag voor de 3de keer makreel gerookt en je tips opgevolgt.
En moet zeggen het resultaat mag er zijn mooi goud bruin en de smaak is goed!
Mvg Erwin
Smokey John zegt
Hoi Erwin,
Top! Ik ben blij dat het ook jou gelukt is om mooie makrelen te roken. En dat al na 3 keer. Het zal gerust nog wel een keertje fout gaan maar dat geeft niets. Het doet mij deugd dat er zo massaal vis gerookt wordt op hoge kwaliteit.
Dat het u maar lekker mag smaken!
Groetjes Smokey John
Erwin zegt
Ja moet nu weer een tijdje wachten mijn zelf gevangen makreel is op .
Kijken of paling roken mij ook lukt.
Mvg Erwin
Smokey John zegt
Probeer anders ook eens een stuk zalmzijde warm te roken. Heerlijk, kijk hier voor de tips: https://www.smokeyjohn.nl/warm-roken-van-zalm/