Roodbaars roken, tsja, ook dat kan. Smokey John kreeg een filet aangereikt door Froukje om er iets lekkers van te maken en ging aan de slag. Wil jij weten hoe je gerookte roodbaarsfilet maakt? Lees dan hier over het recept van gerookte roodbaars.
Roodbaars roken doe je zo!
Je kunt natuurlijk de hele roodbaars roken. Maar het is logischer om de filets te roken. De roodbaars bevat veel stekels en ziet er met zijn bolle ogen en rode kleur niet heel aantrekkelijk uit. In mijn recept gaan we het hebben over het roken van de filet van de roodbaars.
Roodbaars pekelen
De roodbaarsfilet kwam schoon en zonder schubben bij mij binnen. Mocht dit niet het geval zijn kun je de schubben er nog afschrapen met de achterkant van een mes. Spoel de filet af met schoon water. Strooi een dun laagje zout op een bord en leg de filet er op met de huidkant. Bestrooi nu de filet rijkelijk met viskruiden naar keuze. Erg lekker smaakt het als er wat citroen bij zit dus neem een beetje zest van de citroenschil en sprenkel dit erover. Als het al in je kruiden zit is dit niet meer nodig. Laat de filet afgedekt in de koeling staan gedurende 3 uur. Daarna haal je de filet van de roodbaars uit de koeling en spoel je hem af met schoon water.
Roodbaars drogen
De roodbaars mag nu nog even aandrogen. Begin met een schone doek of wat keukenpapier te deppen en leg de roodbaars weer terug in de koeling maar nu onafgedekt. De koelkast onttrekt vocht uit de vis. Het vocht wat nog uit de vis sijpelt kun je opvangen door een randje zout om de filet te leggen. Laat de filet zeker vier uur drogen en bij voorkeur nog iets langer.
Roodbaars in de rookoven
Nu mag de roodbaars in de rookoven. Haal het uit de koelkast en leg de filet op een rooster, bakblik of bakpapiertje. Plaats dit in het midden van de rookoven die je inmiddels al hebt voorverwarmd. Laat de deur en de schoorsteen open staan zodat de roodbaars nog verder kan drogen. Wanneer de roodbaars droger aanvoelt kun je het vuurtje wat gaan opstoken en de deur toe doen. Op een klein kiertje is gewenst…
Bij een temperatuur van 70 graden Celsius gaan we de roodbaarsfilet garen. Tussentijds mag je al best wat rookontwikkeling toevoegen. Het hele proces van garen duurt meestal niet zo heel lang omdat de filet niet al te dik zijn.
Roodbaars roken
Bij mij was het hele filetje in totaal vijf kwartier perfect waarbij de temperatuur regelmatig tijdens het roken van de roodbaars naar de vijftig graden zakte. De kerntemperatuur van de roodbaars mag naar 60 graden. Dan is hij niet meer glazig en maar vooral niet droog. Kijk maar naar de foto’s.
Recepten met gerookte roodbaars volgen later…
Ramon zegt
John moet de roodbaarsfilet niet gepekeld worden op de bovenkant van de filet en daarna pas kruiden . En wat voor kruiden verse of gedroogde .
Smokey John zegt
Ramon bedankt voor je vraag. Je mag de filet met viskruiden (meestal zit er al zout in!) en extra zout gebruiken. Verse kruiden mag altijd en anders gedroogde (zit ook vaak al in viskruiden!)…..
Gerard van Houwelingen zegt
Roodbaars zijn stekels zijn giftig, pas hier op met schoonmaken.
Mocht je jezelf toch verwonden aan de stekels!
gebruik dan het oogvocht van de roodbaars op de wond en daarna goed desinfecteren met alcohol.
Verder is het een super lekker visje.
Smokey John zegt
Thanks voor de info, Gerard