Ik heb weer een lekker recept voor jullie gemaakt. Dit keer staat de gerookte makreel weer centraal. Via Facebook is de aankondiging al een beetje verklapt in de vorm van een foto met de vraag welke producten ik gebruikt heb en één persoon zat wel heel dichtbij met de ingrediënten. Koos, je hebt een scherp oog en een gevoel voor smaak.
Paksoi met gerookte makreel
Het is een heerlijk wokgerecht geworden waarbij de zelf gerookte makreel nog een keer kort wordt opgebakken. Wat heb je nodig?
Benodigdheden:
1 krop Paksoi
1 rode peper
1 bosui
1 grote makreel van Smokey John
Vers gemalen zeezout en vierseizoenenpeper
1 scheutje olie (olijf om te bakken)
De stelen van de Paksoi breek je van de krop en spoel je goed af met schoon water zodat het zand eruit is. Je snijdt de Paksoi in stukjes en reepjes ter grote van ongeveer twee à drie centimeter. De rode peper kun je bij het steeltje afsnijden en tussen je handen laten rollen zodat de zaadjes los komen. Schud de zaadjes eruit en snij de rode peper in de lengte door en daarna in kleine halve ringetjes.
De bosui kun je ook in ringen snijden, een beetje schuin staat wel zo leuk. Nu ga je de gerookte makreel schoonmaken zodat er geen graatjes meer in zitten. Het visvlees kun je in stukken breken van ongeveer twee centimeter en klaar leggen op een schaaltje.
Zet de wok op de wokbrander met het vuur niet te hoog. De ingrediënten hebben namelijk niet te veel hitte nodig.
Doe wat olie in de wok en laat het warm worden. Doe nu de rode peper en de bosui erin om even aan te fruiten. Het mag niet verbranden! Doe vrijwel direct de makreel erachter aan en roer het voorzichtig om zodat de smaken van de rode peper en de bosui zich kunnen vermengen met de makreel maar de makreel niet geheel uit elkaar valt. De Paksoi mag erbij en zal voor vocht zorgen omdat het flink slinkt. Doe meteen vers gemalen vierseizoenenpeper en vers gemalen zeezout over het geheel en hussel de boel eens flink om.
Na drie minuutjes is het klaar. Opscheppen maar.
Extra toevoegingen kun je natuurlijk doen, denk aan knoflook, gesnipperde ui, champignon, sojasaus maar ik zeg altijd: Less is More! De smaak van de makreel blijft nu prominent aanwezig en dat is de bedoeling.Je kunt er natuurlijk altijd nog wat zilvervliesrijst bij doen.
Probeer het zelf eens en vertel me wat je ervan vindt.
Peter zegt
Heerlijk!! Geserveerd op een bedje van bulgur.
Was een grote hit hier en wordt toegevoegd aan de lijst regelmatig te maken maaltijden.
Helaas vergeten een foto te nemen.
Smokey John zegt
Volgende keer toch maar het fototoestel bij de maaltijd serveren!