Laatst zag ik Jamie Oliver op 24Kitchen proeven van gerookte schelvis.
In Engeland noemen ze de schelvis haddock en het is een vis die veel weg heeft van kabeljauw. Ik weet dat er veel liefhebbers zijn voor een leuk gerecht met gerookte schelvis dus volgt er hieronder een lekker recept met een vleugje India. Het is mijn eigen variant op het schotse gerecht Kedgeree!
Benodigdheden voor 4 personen:
- 1 gerookte schelvis van ongeveer 500 gram
- 1 gekookt ei
- verse peterselie
- 1 eetlepel kurkuma
- 2 lente uitjes
- 300 gram rijst
- vier seizoenen peper
- zout
De bereiding doe je als volgt:
Kook het ei tot hij hard is ( ongeveer 6 minuten)
Laat de rijst koken zoals staat vermeld op de verpakking in ruim water met een een beetje zout.
Pluk de gerookte schelvis in stukjes van de graat en van het vel af. Dit is best wel een lastig klusje maar doe het aandachtig want je wilt geen graatjes in je gerecht. De gerookte visvlokken die je eruit haalt lijken sterk op die van een lekkerbekje.
Hak de peterselie alvast fijn. Pel het eitje en hak ook deze in kleine stukjes. Snij de lente uitjes fijn en doe ze in een grote hapjespan waar je op een laag vuurtje al een klontje boter hebt laten smelten.
Als de lente uitjes gaan zweten voeg je de gare rijst, die je natuurlijk hebt afgegoten, toe en strooit er de kurkuma over. Voorzichtig door elkaar husselen tot de rijst overal geel is.
Doe dan ook de peterselie en het eitje er doorheen. Als laatste roer je voorzichtig de stukjes gerookte schelvis erdoor.
Breng de hele boel alvast op smaak met wat zout en flink wat 4 seizoenen peper.
Zet de hapjespan met de deksel erop nog 1 minuutje op een onderzetter, om het gerecht even te laten smoren. De gerookte schelvis was natuurlijk al gaar, maar warmt nu even lekker mee met het gerecht!
Opscheppen maar!
Je kunt eventueel wat extra pit toevoegen met wat rode pepertjes en het wat romiger maken met kookroom.
Als je het wat luxer wilt doen, kun je Basmati rijst gebruiken en natuurlijk Kerrie of Saffraan. Ook kan je kabeljauw of makreel gebruiken als vissoort.
Wil je de schelvis zelf roken klik dan hier.
Plaats zelf een reactie