Ik kreeg van Wibe het recept voor pittig gerookte eendenborst en wil dit graag met jullie delen omdat het zo ontzettend lekker is.
Recept pittig gerookte eendenborst
Snij de eendenborst aan de witte kant waar de vetlaag zit kruiselings in met een scherp mes.
Doe daarna aan beide zijden van de eendenborstfilet wat knoflookpoeder, peper en zout uit de molen. Neem hierna tussen de duim en wijsvinger een snufje chilipoeder en strooi dit ook over beide kanten van de eendenborst. Aan de kant waar het vet zit mag je het er best wel even inwrijven.
Neem nu wat vloeibare honing uit zo’n knijpflesje en laat het op de vleeszijde van de eendenborstfilet lopen.
Leg de eendenborst nu op een rooster in je rookoven met het witte ingesneden vetlaagje naar beneden. Je mag er natuurlijk meerdere tegelijk roken als je dat wilt 😉
Nu ga je de rookoven langzaam opstoken naar tachtig graden Celsius en laat je de eendenborst garen voor ongeveer 30 minuten. Hierna laat je de rook erover gaan. Rook de eendenborst ongeveer een uurtje.
Je kunt het resultaat bewonderen op de foto!
Wibe, mag ik je bedanken voor dit heerlijke recept om je eigen gerookte eendenborst een beetje meer pit te geven. Ik hoop dat alle rookvrienden dit pittige recept gaan uit proberen en er zelf ook foto’s van maken. Je kunt ze trouwens gewoon in een reactie plaatsen.
joop vermeulen zegt
Hallo John,
Laat ik beginnen met te vermelden dat ik je site zeer waardeer, hij is leerzaam zeker voor een beginner als ik.
Nu de vraag cq opmerking, er wordt zelden gesproken over vlees/vis inwendige temperaturen. Is het mogelijk daar eens wat dieper op in te gaan het bevordert m.i. de voedselkwaliteit. Graag verneem ik je aanbevelingen.
Groeten Joop
Smokey John zegt
Beste Joop,
naar aanleiding van deze belangrijke vraag heb ik het volgende artikel online gezet: Kerntemperatuur
joop vermeulen zegt
Hallo John,
Waarschijnlijk voor mijn beurt geschreven, excuses. Echter (niet om het laatste woord te hebben) voor een beginner is het een belangrijke hulp als de kerntemperatuur bij de uitleg wordt vermeld. Blijf met belangstelling je uitleg volgen, bedankt.
Groeten
joop vermeulen zegt
John,
wordt de eendenborst uit dit recept niet gepekeld?
Groeten
Smokey John zegt
Hallo Joop,
de eendenborst wordt gekruid in de rookoven gelegd net als bij het barbecueën. De kruiden worden er dus niet afgespoeld en de eendenborst is ook direct voor consumptie gereed na het roken. Pekelen is in dit geval dus niet noodzakelijk, maar als je dit liever wel doet mag het van mij. Je bereikt daarmee een nog diepere smaak.
Groetjes Smokey John
vispoel maurice zegt
heb met succes een eendenfilet gerookt. nu was me vraagje hoe bewaar ik deze. volgende zondag hebben we gasten en zouden dit als hapje willen serveren. kan het een weekje in de koelkast of beter in de diepvriezer? hartelijk dank bij voorbaat, voor je antwoordje.
vispoel Maurice
Smokey John zegt
Hallo Maurice,
Je kunt het in de vriezer bewaren maar als je kunt vacumeren is dit misschien iets beter voor de structuur van de eendenborst. Vacuüm in de koelkast bewaren is dan prima.
Groetjes Smokey John
joostv12 zegt
Lekker met een witlofbootje….
Smokey John zegt
Joost bedankt voor je inzending van de foto’s. Zalig!
Smokey John zegt
Hoi Joost,
Ik hoor graag of het gelukt is.
Je kunt er bijvoorbeeld groene asperges bij eten of, als je er van houdt, spruiten of witlof.
Leg ook eens een aardappel in je rookoven. Kruidenboter erop, en klaar!
Groetjes Smokey John
joostv12 zegt
Het heeft even geduurd, maar hier zijn dan toch de resultaten…..
Zeker voor herhaling vatbaar !!!
Heb ze gerookt in de automatische rookoven, en met een kernthermometer naar de juiste garing gebracht.
joostv12 zegt
Wil dit graag binnenkort gaan proberen. Heb nog een paar filets in de vriezer liggen….
Wat ik wel graag wil weten is wat de temperatuur ongeveer is in het uurtje dat jullie roken ?
Ik kan in mijn rookautomaat namelijk de rookvoorziening en de temperatuur in de oven apart regelen…..
Smokey John zegt
Hoi Joost,
Als je rookt op een temperatuur van ongeveer 50-55 graden zal het prima gaan denk ik.
Veel recepten om te roken zijn gemaakt voor een vuur gestookte rookoven. Als je tegelijk kunt roken en garen door middel van elektrische of gasgestookte smoker kun je iets eerder klaar zijn. Zorg wel dat de filets droog zijn.
Groetjes Smokey John
joostv12 zegt
OK, dan ga ik het denk ik eens proberen om gelijk de rook aan te zetten in de eerste fase van (denk dat ik hem instel op 70 graden) en dan met de kernthermometer eens kijken wat hij doet. Eventueel kan hij dan na een goed half uur iets terug qua temp, maar kan zijn dat ik hem gewoon laat staan. Doorgaren tot een kerntemp van 55 graden zou volgens gevonden informatie goed moeten zijn.
Wat is een goed combinatie om er qua groenten bij te eten ?
wibe wissink zegt
Graag gedaan John,ik hoop dat velen dit eens gaan proberen,het is de moeite waard.
groet,
Wibe
Smokey John zegt
Wibe, nogmaals bedankt.
Groetjes Smokey John
David zegt
Smokeyjohn, de pittige eendeborst is een toppertje.
Gr. David
Smokey John zegt
Hoi David, fijn om te lezen dat het goed gesmaakt heeft. Met dank aan het recept van Wibe natuurlijk!
Groetjes Smokey John