Pieterman roken doe je zo! De Pietermannen zijn stekelige visjes die gewoon langs de kust bij Nederland zwemmen. De akelige voorste stekels op de rug hebben al menig visser een pijnlijke ervaring bezorgd. Bij de kieuwen zitten ook venijnige stekels. Voor het schoonmaken is het verwijderen van deze giftige stekels handig zodat je jezelf niet verwond. Wegsnijden en of knippen volstaat. De ingewanden zitten vrij dicht bij de kop en zijn gemakkelijk te verwijderen.
Pieterman pekelen
De pieterman pekelen is, na het schoonmaken en stekelvrij maken, vrij eenvoudig. Een pekelbadje van 2 liter water met 160 gram zout volstaat. Ik heb er zelf eerst even wat zout op gestrooid, zowel waar de stekels zaten en in de buik om de vis wat schoon te scrubben.
Na een uurtje in de pekel heb ik ze er uit gehaald en kort afgespoeld met schoon water.
Pietermannen drogen
Om de pietermannen te drogen heb ik ze aan de speet geregen en alvast in de kast opgehangen. Doe de speet door de kop, vlak bij de ogen door de kieuwplaat, zodat de vis recht hangt. Een half uurtje drogen bij een klein vuurtje is toereikend.
Pieterman roken
Het garen en het roken is gelijktijdig gebeurd. De pieterman roken is namelijk vrij simpel omdat het een gemakkelijk visje is. Hij scheurt niet snel open en is redelijk mager van visvlees. Laat de temperatuur rustig stijgen door steeds meer de kast te sluiten en te spelen met je vuur en beluchtingsroosters.
Stijgt de temperatuur te snel? Gooi dan wat rookmot op je vuur. De vlam is er uit en de temperatuur zal langzaam gaan zakken. Indien je bemerkt dat de temperatuur weer begint te stijgen zal je vuurtje weer aangewakkerd zijn….
Gerookte Pieterman
Wanneer de vis niet meer glazig ziet in de buik en de graat wit ziet is de pieterman klaar. Er is nu een bruine kleur opgekomen van het roken. Hij heeft een kerntemperatuur bereikt van ongeveer 72 graden Celsius.
Het visvlees heeft ook een kleurtje gekregen als het goed is. De rook heeft dan zijn werk goed gedaan. De smaak zal ongeveer vergelijkbaar zijn aan een gerookt tongetje maar dan iets grover en steviger.
Heb jij ook wel eens pietermannen gerookt? Vertel jouw ervaringen in een reactie onderaan de pagina! Je mag er ook een foto bij voegen.
Rob zegt
Pieterman filets roken op de Cobb is zo gemakkelijk. Met een paar kooltjes en een envelopje met rookmot is het zo gepiept. De Cobb bbq is voor kleine hoeveelheden super handig en omdat de buitenkant koud blijf, is deze gewoon op de tuintafel te gebruiken. Ook voor gerookte kaas, noten en groente gebruik ik de Cobb steeds vaker.
Smokey John zegt
Lekker bezig Rob !
Erik-Jan Kruyssen zegt
Bij me Visboer op de Markt in Amsterdam Bijlmer kan je vaak Pieterman Vis krijgen.
Ik Rook ze ook. In een Rookpan op het Gas.
Mijn Recept staat op:
art-koken-met-panne.nl
Rob zegt
Het voordeel als je regelmatig bij de visafdeling loopt te snuffelen: “Meneer, we hebben pieternamfilet, iets voor u?” Ik was direct verkocht. 2 kilo filet gerookt en er een paar gebakken. Geen lastige graatjes (ok, een paar dan).
Smokey John zegt
Lekker hè, Rob!
Rob zegt
Er was weer pieterman te koop. Wat een lekker en makkelijk visje om te roken. Alleen het schoonmaken is niet mijn hobby. Verrassend hoeveel kennissen dit visje lusten. Oppassen dat ik zelf niets overhoud.
Rob zegt
Laatst 3 kilo pieterman gerookt. Ondanks dat het “bijvangst” is, wordt ook deze vis duur betaald. Alleen het schoonmaken is een lastig klusje. Verder is het inderdaad een makkelijk visje om te roken en lekker mager, maar toch smakelijk.
Rob zegt
Pieterman kon vroeger gewoon op de markt worden gekocht. Vaak gerookt en lekker mager en stevig vlees. Ik kan ze nergens meer vinden want ik zou ze graag een keer zelf roken. Heb je een goede tip waar ze nog te koop zijn?
Smokey John zegt
Ik heb de pietermannen laatst bij de Sligro gekocht. Een viswinkel met een uitgebreid assortiment zou het ook kunnen leveren. Vraag er eens naar, Rob!
Vriendelijke groet,
Smokey John
Rob zegt
Laatst bij de Makro besteld! Prima service, ze bellen je vtv hoeveel “bijvangst Pieterman” er is en lekker vers. Ze zijn – ondanks de bijvangst – niet echt goedkoop. Ik had 3 kilo voor 50 euro, maar nostalgie mag wat kosten :-).