Wist je dat je ook paprika kan roken in je eigen rookoven? Het is heel gemakkelijk en het smaakt heerlijk. Probeer het maar eens met de tips van Smokey John. Je zult versteld staan van de subtiele en zachte smaak die de paprika dan krijgt. Het maakt eigenlijk niet uit welke paprika je rookt. Zowel de rode, gele als de groene paprika kunnen in de rookoven. Ik heb laatst de zoete punt paprika in de rookoven gedaan. Heerlijk! Ook smaakt het erg lekker bij je eigen gerookte vis.
Paprika roken, hoe doe je dat?
Je wast de paprika schoon onder de kraan en dept hem goed droog met een doek of een stuk keukenpapier. Snij de paprika in lange reepjes en leg de paprika reepjes op een stukje bakpapier of direct op het rooster. Verwarm je rookoven naar een temperatuur van zo’n 75 graden Celsius en rook de paprika reepjes in 15 minuutjes meteen gaar. De temperatuur mag natuurlijk dalen als je de rook er in brengt.
Een hele paprika kan natuurlijk ook maar duurt iets langer.
Het is te simpel voor woorden maar je legt de hele paprika gewoon op het rooster van je rookoven zonder dat je een toevoeging van zout of kruid gebruikt. Na ongeveer een half uur in de rook te hebben gelegen bij een temperatuur van 75 graden is de paprika iets gerimpeld, wat donkerder van kleur en het velletje en de smaak is een stuk zachter geworden. Als je de zaadlijsten na het roken van een hele paprika wilt verwijderen, snij je de paprika voorzichtig open en haal je de zaadjes eruit door te schrapen met een lepel.
De paprika is natuurlijk al smaakvol van zichzelf en als je hem rookt wordt de smaak een stuk zachter en subtieler.
Hoe eet je de gerookte paprika?
Het is heerlijk en gezond om de paprika rauw te eten. Maar ook de gerookte versie is gezond alleen een stuk zachter van smaak. Snij de gerookte paprika in reepjes of blokjes om door de sla heen te doen. Gebruik de gerookte paprika in een roerbak gerecht of in een stoofschotel, maar voeg de gerookte paprika wat later toe want hij is al gaar.
Je kan ook paprika poeder zelf roken
De eerste manier om gerookt paprikapoeder te verkrijgen is: Pak een stuk bakpapier en strooi er paprika poeder in een dunne laag op. Leg het bakpapier met de paprikapoeder in je rookoven en laat het bij een temperatuur van 60 graden Celsius een 10 minuutjes in de rook liggen. Haal het bakpapier uit de rookoven en maak er een soort trechter van, zodat je de paprika poeder in een potje kunt gieten. Even laten afkoelen voordat je er een deksel opdoet, natuurlijk. Zorg dat er niet te veel trek is en er mag dus ook niet teveel wind staan om dit te kunnen doen. Anders ligt de paprika poeder natuurlijk door je hele rookkast heen en dat wil je niet.
De tweede manier: Rook je paprika’s lang op een lage temperatuur zodat ze flink uitdrogen. Als ze goed droog zijn kun je ze vermalen tot poeder.
De gerookte paprika poeder wordt veel gebruikt in de Hongaarse keuken en is uitermate geschikt voor een overheerlijk goulash gerecht. Het is ook erg lekker op een gebakken eitje, hoor!
Geniet van je zelf gerookte paprika’s en je paprikapoeder en je weet het, “De beste tips om zelf te roken vind je bij Smokey John”.
Dirk zegt
Hallo SJ
Om de paprika koud te roken om poeder te maken hoe lang moet die roken? Ik rookte al 5 keer 12uur maar ze worden niet droog.
Smokey John zegt
Om zelf paprika poeder te maken zul je eerst de paprika moeten drogen. Dat kan wel een jaar duren en moet op een warme en droge plek. Dit kan ook misgaan.
In de rookoven kan ook maar dan zul je meerdere dagen moeten stoken rond de 64 graden en roken en dan nog het liefste gesneden stroken paprika zonder zaadlijst. Meteen koud roken gaat dus niet lukken…..
Gosse zegt
Ik heb een rookpan voor op mn gasstel, hoe zit het dan met de tijden?
Smokey John zegt
Hoi Gosse, je zult je groente (maar ook vis) goed moeten controleren op gaarheid en rookgehalte. Elk gasstel heeft zijn eigen vlamverdeler met bijbehorende temperatuur. De een heeft twee pitjes in gebruik en de ander zet hem op een sudderplaat omdat het anders te hard gaat. Het is een kwestie van proberen en opschrijven wat je doet zodat je een soort spiekbriefje krijgt hoe het gaat bij jouw gasstel en rookpan. En de een heeft liever een bite in de paprika en de ander wil het zachter.
Meestal gaat het in een rookpan vrij snel dus kijk even na een kwartiertje….
Succes en de groetjes van Smokey John
Carolien zegt
Wat voor rookmot adviseer je?
Smokey John zegt
Hoi Carolien,
Ik zou hiervoor beuken gebruiken, maar je kunt er ook een beetje eiken bij gebruiken op het eind voor iets meer intense smaak.
Groetjes Smokey John