Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten rookovens op de markt. Je kunt dus ook vis roken met behulp van een soort brander in je rookoven. De brander op gas zorgt voor verwarming en voor het smeulen van je rookmeel.
In tegenstelling tot het roken met een vuurtje van hout kun je met een gasbrander de temperatuur vrij constant regelen. Het grote nadeel is wel dat als de vlam van de brander uitwaait er gas in je oven stroomt die niet zo lekker ruikt en in de vis trekt. Je zult dus goed in de gaten moeten houden dat je vlam aan blijft. Voldoende zuurstof toevoegen is dus van wezenlijk belang om je vlam aan te houden.
Paling roken met behulp van gas en een brander
Je hebt allereerst natuurlijk een rookoven nodig waar een gasaansluiting in gemaakt kan worden of waar standaard een brander in past. Denk hierbij altijd om de veiligheid want je werkt toch met een zeer brandbaar instrument. Je hebt ook rekening gehouden met voldoende luchtafvoer zodat de boel niet smoort. Mooi zo!
We kunnen beginnen.
De paling moet natuurlijk eerst weer schoongemaakt en gepekeld worden op de manier zoals we het terug kunnen lezen op deze pagina over pekelen van de paling. Nu gaan we de paling weer eerst laten drogen. Dit mag natuurlijk in de wind maar als je veel last van vliegen hebt en geen kastje met horrengaas kun je de paling ook drogen in de kast.
Hang de paling aan de speten.
Maak jij gebruik van haken in plaats van speten? Prik de rookhaak dan door de kop zodat deze stevig vast zit en er niet vanaf kan vallen. Hang de paling nu in de rookoven waar je de brander al in hebt aangestoken. Je hebt de oven al voorverwarmd en zet de deur en schoorsteen open.
De paling kan nu lekker drogen zonder dat de temperatuur te hoog oploopt. Ongeveer 30 à 40 graden is net mooi. Hou de boel in de gaten tot de huid van de paling een beetje droger aanvoelt. Een natte paling neemt heel moeilijk rook, kleur en smaak op.
Garen en roken tegelijk met een smokerbox in je rookoven op gas
Breng nu de temperatuur omhoog tot zo’n 75 graden door de kast te sluiten en de schoorsteen iets dichter te doen. Als je de vlam van de gasbrander iets hoger kunt zetten mag dat al. Je moet wel nog trek hebben in de rookoven. Zet de smokerbox boven de vlam zodat de rook zich kan ontwikkelen.
Laat nu de paling een kwartier tot half uur garen en roken tegelijk en probeer hierbij de temperatuur constant te houden tussen de 72 en 75 graden Celsius. De Smokerbox doet nu al lekker zijn werk en het rookt al behoorlijk. De paling begint nu ook al zijn kleur te krijgen.
De paling is gaar als je bij de ruggengraat op de paling drukt en het visvlees wil naar buiten komen. Draai de gaskraan bijna dicht tot je nog maar een klein vlammetje over houdt die de rook op gang houdt. Soms kan je de gaskraan zelfs helemaal dicht doen want dan gaat de rook automatisch door vanwege de gloei in de smokerbox. Na een uur of anderhalf uur roken kun je checken of je al tevreden bent over het resultaat.
Het roken gaat ook nog steeds prima als de temperatuur een stuk lager is. Roken bij 45 graden Celsius gaat vaak zelfs nog beter dan bij 70 graden Celsius. Een koelere paling neemt meer kleur van de rook aan.
Denk altijd om de veiligheid en controleer dus altijd je gasaansluiting extra goed. Je gasslang moet ook in uitstekende conditie zijn.
Heb jij zelf ook ervaring met roken op gas kun je hieronder een reactie achterlaten.
Frits zegt
Net begonnen met roken
Deze week m’n eerste bacon gedaan
Heb een probleem met het aanhouden van de rook mot
Als ik gasbrander aanzet dan gaat rook mot uit
Heb je hier tips voor ?
Smokey John zegt
Hoi Frits, om rookmot te laten roken heb je misschien iets meer zuurstof nodig. Heb je misschien foto’s van jouw probleem? Dan kan ik mogelijk zien waar het mis gaat…
Groet Smokey John
rob visser zegt
Hallo
Ik heb dit bericht met plezier gelezen, in het verhaal wordt de mot in een box gedaan en op de brander geplaatst, is zo’n box voldoende om paling te roken in een oliedrum? Het voordeel vindt ik van gas dat je de temperatuur beter kan regelen. En de box is natuurlijk makkelijk op de brander te plaatsen
met vriendelijke groeten
rob viiser
Smokey John zegt
Waarschijnlijk wel Rob. Anders doe je er wat grovere stukken bij, die roken wat langer. En nog een keer vullen is ook een optie natuurlijk!
Groetjes Smokey John
Tony Berkers zegt
Welke gasbrander adviseert U mij voor deze rookoven 100x30x30 cm . 2.2kw of 4,2 kw
Smokey John zegt
Hoi Tony, ik denk dat de 2,2kw net goed is. Maar je zou deze vraag het beste kunnen stellen aan iemand van Rookoven.com
Groetjes Smokey John
Jan Spaans zegt
Hoop dat ik met de foto’s niet je site spamt
Smokey John zegt
Tuurlijk niet! Thanks Jan
Jan Spaans zegt
Hallo John’
Lees zeer graag je site, vooral doorgaan!
Ik rook ook op gas, alleen mijn methode is:
Paling in de kast, brander aan, temp omhoog brengen tot 80 gr, dit i.v.m. de bacteriën. tijdens de gaaring stook ik alvast een vuurtje in mijn zijkamer (van de rookkast, zelfbouw) zodra die uitgebrand is gaat de brander uit. en gaat het roken beginnen, en ik moet zeggen het gaat perfect, methode gebruik ik ook voor makreel, alleen de graden hou ik met makreel iets lager i.v.m. openklappen van de huid.
nu aantal kilo’s paling zo gerookt en ze zijn top (vind ik)
Groeten
Jan
ronny ogiers zegt
kan iemand mij zeggen hoe de gasunit juist moet geinstalleerd worden , kwestie van lucht afvoer en aanvoer , zodat de brander tijdens het roken niet uit gaat.
Misschien enkele foto’s , heb een rookoven van een wijnton en zou er graag een gasbrander in installeren
vriendelijke groeten en alvast bedankt
Smokey John zegt
Ik heb zelf helaas geen ervaring met een gas element inbouwen in een bestaande kast. Sorry Ronny.
Misschien dat iemand anders dit weet? Je mag dan direct reageren!
Smokey John zegt
Beste Sake,
Ik weet van facebook dat je uitermate fanatiek bent als het om het roken gaat. Super!
Een goede kleur op je vis krijg je door te variëren met houtsoorten totdat je in jouw rookoven een optimaal resultaat krijgt. Probeer eens wat beuken toe te voegen voor meer kleur. Niet te veel anders wordt je vis erg donker. Eikenkrullen als rookmot werkt heel goed voor de smaak en de kleur.
Je rookoven moet ook goed ingerookt zijn en eventueel al voorzien zijn van een laagje zwarte teer aan de binnenkant voor een optimale kleur van je vis. Een nieuwe kast zal namelijk ook rook opnemen en dan is er minder over voor de paling en makreel 😉
Natte vis neemt geen kleur aan dus zorg voor een goed gedroogde paling of makreel alvorens je de rook erover gooit.
Misschien zijn er lezers die nog meer tips hebben voor Sake? Ik ben natuurlijk ook niet alwetend!
Groetjes Smokey John
Sake Bijlsma zegt
Hoi John, vraagje, ben al een tijd aan het roken en eerijk is eerlijk het gaat me redelijk af, maar 1 ding lukt me niet goed, om de paling en makreel mooi goudbruin te krijgen, smaak is super maar het ook wil ook wat, heeft u een tip voor mij?
Ik gebruik alleen super droog eiken en houtmot van albatros
William15051964 zegt
Hallo John,
Mijn ton (een Multismoke) draait ook op gas.
De gasunit heb ik er los bij gekocht (ook Multismoke).
Ben wel een tijdje bezig geweest met uitvogelen hoe ik de beste resultaten kon behalen.
Maar ik durf wel te stellen dat ik het inmiddels goed onder de knie heb.
Altijd een goed resultaat, de paling perfect gaar en erg mooi van kleur.
Kort samengevat; Het roken met een gasunit werkt perfect en mijn resultaten doen absoluut niet onder vergeleken met iemand die op hout gaart/rookt. En zoals je zelf al zegt, ik kan mijn temperatuur tot op de graad nauwkeurig afregelen.
Smokey John zegt
Hoi William,
Als je nog foto’s hebt van je kast en het resultaat zien we die graag! Fijn dat het roken je zo goed af gaat met de gasunit.
Groetjes,
Smokey John
William15051964 zegt
Hallo John,
Die foto’s staan al op je site (gerookte zalm, paling en ikzelf in actie).
Met vriendelijke groet,
William
Smokey John zegt
Die staan natuurlijk al bij het artikel over zalm roken! https://www.smokeyjohn.nl/warm-roken-van-zalm/