Je kunt paling ook liggend roken in plaats van hangend en wel op twee manieren. Heel handig als je bijvoorbeeld alleen een tafelmodel rookoven hebt. Ik zal je vertellen hoe je vier palingen liggend kunt roken met meteen een andere manier van pekelen.
Paling liggend roken
Wat heb je nodig?
- Een ruime pan
- 1 liter water
- 175 gram zeezout
- 35 gram bruine basterdsuiker
- drie teentjes gekneusde knoflook
- een halve ui in snippers
- twee eetlepels citroensap
- twee kruidnagels
- vier schoongemaakte palingen
- tafelmodel rookoven
- rookmot
Het pekelbad
Doe één liter schoon water in een pan en breng het aan de kook. Nu kun je de bruine basterdsuiker toevoegen en het zeezout. Blijf flink roeren tot het is opgelost. Doe de kruidnagels er ook maar bij. Je kan de pan van het vuur halen en het water laten afkoelen tot het op kamertemperatuur is. Doe nu de gesnipperde ui, de drie teentjes knoflook en de eetlepels citroensap erbij. Nu kun je de vier schoongemaakte palingen in dit badje van pekel leggen en het een ruim uur laten rusten. Zorg ervoor dat de paling onder water liggen door er bijvoorbeeld iets op te leggen zoals een bordje.
Drogen van de paling
Na een ruim uur kun je palingen er uit halen en even kort afspoelen onder de kraan. Droog de paling goed af met een schone doek of wat keukenpapier. Leg de paling met de buik naar beneden nog even een kwartiertje op een stuk keukenpapier zodat het meeste vocht eruit kan en niet in de buik blijft zitten.
Roken en garen van de paling
Leg de paling op het vel met de buik omlaag op een licht ingevet rooster van je tafelmodel rookoven. Gaar en rook ze tegelijk met de rookmot onderin de rookoven voor ongeveer 20 minuten. Als de paling wat dikker is mag je ze wat langer roken en garen. Na 20 tot 30 minuten mag de rookoven van het vuur maar laat de deksel nog maar even lekker erop zitten totdat de palingen wat zijn afgekoeld. Klaar is Klara. Je kan het vel van de paling afstropen en de paling van de graat eten of de paling fileren.
Paling opengeklapt roken zonder graat
De tweede manier is misschien wel de meest verrassende. Je kan de paling, zeker als die wat dikker is, opensnijden bij de buik zodat je bij de graat kan. Laat de paling bij de rug over de hele lengte heel. Het lijkt nu een beetje op een haringkoninkje. Die is ook gevlinderd! De graat van de paling kun je eruit snijden met een heel scherp fileermes. De kop mag je ook verwijderen. De open geklapte palingfilet leg je op het vel in de rookoven na het pekelen en je rookt ze in 20 minuten gaar en klaar. Je gevlinderde paling is klaar voor consumptie als je de filet van het vel hebt gehaald.
Hans zegt
Leuk verhaal. Ga ik ook eens proberen!
nietzobelangrijk zegt
Hallo
Ik wil binnenkort een kilootje paling liggend roken op mijn weber (57) cm. gaat dat lukken met bovenstaande methode?
( ik heb voldoende en meerdere soorten hout, bakjes voor de kolen voor indirect verhitten, en een koud-roken doolhofje )
en hoelang kan ik de gerookte paling ongeveer bewaren?
vriendelijke groet en geweldige website 🙂
Smokey John zegt
Gewoon proberen! Rustig aan, neem de tijd voor het drogen. De gerookte paling gewoon meteen opeten. Je zou het kunnen vacumeren of in de koelkast bewaren gedurende een week.
nietzobelangrijk zegt
bedankt voor de snelle reactie!
nou heb ik helemaal geen verstand van de palingen die bij visvoordeel op de website staan.
ik kan het beste een zachte schieraal of kweekaal proberen begrijp ik? de ierse aal probeer ik later wel, als het goed lukt.;)
fijne dag nog
Smokey John zegt
Vraag om wat dikkere paling bij bijvoorbeeld Palingshop.nl Dat gaat vast beter.
Erwin zegt
Hoi John,
Ik ben blij uw site gevonden te hebben want ik mij een tafel rookoven aangeschaft want heb deze week een dike paling gevangen van 800 gr. en wil het voor de eerste keer proberen.
Dank zij uw cite heb ik al veel geleerd .
Ik heb een droge pekel gemaakt ( Tip van piet huyzentr.) maar zal uw tip van pekelen ook eens doen ,daar heb je minder zout voor nodig.
Is da goed en hoe lang moet de paling in de droge pekel? En de gaar en rooktijd da zal ook langer zijn zeker dan 30′ min?
Dank u
Smokey John zegt
Droog pekelen is meestal iets korter dan nat, Erwin. Ik gok op een drie kwartier in de droge pekel.
Het is een kwestie van goed in de gaten houden hoe ver de paling gaart…
Erwin zegt
Wel ik heb de paling dezelfde avond nog gerookt na 4 uur in de pekel. Het roken met de spiritus brandertjes was moeilijker om de vlam laag te houden als de brandertjes warm kregen. De temp. liep op tot +- 75 gr. Had ze gevuld tot aan het roostertje. Moet ze misschien minder vullen. Ik heb 2x tien min. gerookt ,vuur uit en 15 min. laten staan zonder openen.
Nadien kon ik het vel er mooi afdoen . De vis was nog goed vast en kwam goed van de graad af en de smaak was heel lekker en vet.
De zout smaak mag wel iets minder zijn.
Onderaan in het oventje stond een beetje water met wat vet van de paling.
Niet slecht voor de eerste keer zeker?
Smokey John zegt
Knap hoor!
Mick E zegt
Hoi Smokey John.
Als je paling liggend gaart en tegelijk rookt duurt dit ca 20 minuten zeg je. Bij hoeveel graden ongeveer ?
Wil het eens in de bbq proberen te roken namelijk
Smokey John zegt
Ongeveer 80 – 90 graden Celsius, Mick.
Liever zo laag mogelijk in temperatuur, dan hou je een betere kwaliteit over. Anders raak je de vetten kwijt en breken de eiwitten af. Dus als je de BBQ op 74 weet te houden mag je er ook langer over doen. Het zijn richtlijnen….