Ik ben John Scheepmaker (Smokey John), woonachtig in het prachtige dorp Limmen in Noord-Holland. Vele jaren geleden ben ik aangestoken met het rokersvirus.
Als kleine jongen was fikkie stoken natuurlijk het mooiste wat er is. Een open haard achter in de tuin voor de broodnodige warmte in ons koude kikkerlandje was dus het logische vervolg, en daarbij lekker de barbecue op houtskool aanwakkeren voor een heerlijk stuk vis of vlees. In mijn genen huist een echte Bourgondiër.
Tja, van lekker eten kan ik genieten, dus bezocht ik regelmatig wedstrijden Palingroken. Ik moest en ik zou dat zelf ook doen, maar geen materiaal, alleen een aantal goede ideeën, dus met mijn neef Cris, die zijn opleiding als lasser net voltooid had, ging ik rond de tekentafel zitten. In mijn dromen had ik de beschikking over een RVS kast en die werd dus gebouwd door Cristian. Het zag er fantastisch en professioneel uit. Het oefenen kon beginnen en ook de eerste palingrook wedstrijd georganiseerd door Café de Uitkomst in mijn dorp kwam al vrij snel. Ik heb mij aangemeld en heb daar een prachtige dag beleefd. Het resultaat was een gedeelde tweede plaats! Die 2e plek kwam natuurlijk door mijn uitstekende kwaliteiten als Ambachtelijk Palingroker. (Of was het nou beginnersgeluk?)
Deze liefhebberij is nu uitgegroeid tot een gigantisch leuke hobby. Ik heb er een extra hoge kast bijgemaakt waarbij ik op diverse lagen kan roken. Ook doe ik zoveel mogelijk mee met lokale en nationale wedstrijden. Als het even kan ga ik deze wedstrijden af samen met mijn rookmaatje Rob (zijn specialiteit is Makreel roken!). We proberen daarbij ook uitleg te geven en de bezoekers te laten proeven van dit ambacht. In de loop der jaren is het materiaal en de benodigdheden steeds meer uitgebreid en bereik ik ook een constante kwaliteit van de rookwaar. Het is elke keer weer een genot om het vuurtje aan te steken en de vis te laten garen in de kast. Als de rookkast dan de geur laat verspreiden van de vers gerookte paling zit ik met volle teugen te genieten.
Omdat vis roken mijn grote passie is, zijn er in de loop der jaren een hoop bijnamen aan me geplakt. Degene die is blijven hangen…
… Smokey John.
Ik heb inmiddels meerdere rookovens in mijn bezit waarmee ik regelmatig naar wedstrijden ga. Warm en koud roken van voornamelijk vis vind ik nog steeds het leukste maar af en toe ga ook ik wel eens “vreemd” door mij te wagen aan groente, kaas en vlees in de rookoven. Op mijn website doe ik verslag en kun je veel tips en trucs lezen, ook bij de reacties van mijn volgers en lezers. Ook jij kunt reageren! Veel leesplezier en uiteraard ook heel veel plezier met roken!