Je kunt de olijfjes op een rooster of schaal neerleggen en dan natuurlijk het liefste met een bakpapiertje eronder.
Welke olijven kun je roken?
Eigenlijk kun je alle olijven proberen, zwarte of groene, met of zonder pit, gevuld of niet. Het grote voordeel van het roken olijven is dat je ze niet hoeft te pekelen omdat ze al smaak zat bevatten omdat ze meestal al in een marinade of olie gelegen hebben. Na het roken zal dat alleen nog maar meer zijn.
Het gaat het makkelijkste met grote olijven. De kleine olijfjes kun je ook roken hoor maar dan wel iets korter….
Olijven roken
Droog de olijven met een stuk keukenpapier even af voordat je ze op het rooster legt. Je weet het hè, iets wat nat is neemt minder rook op en krijgt bijna geen kleur.
Stook je oventje op zodat hij even lekker warm is geweest en je nog een klein beetje gloeiende kooltjes hebt. De temperatuur in je rookoven mag dalen tot onder de dertig graden Celsius voordat je het rooster met olijven in je rookoven stopt. Zet je schoorsteen of deur maar open als de gewenste temperatuur nog niet bereikt is. Strooi nu wat licht bevochtigd rookmeel of mot op je laatste restje kolen om rookontwikkeling te krijgen.
Plaats je rooster met olijven waarbij ze niet echt tegen elkaar liggen in je rookoven. Probeer nu de temperatuur onder de 30 graden te houden en toch wat rook te ontwikkelen. Lukt het niet of dooft je vuur probeer het dan eens met een koud rookgenerator. Dit is een apparaat die werkt op bijvoorbeeld een waxinelichtje om je rookmot te laten roken. Je kunt ook een gloeiend kooltje in een smokerbox gevuld met rookmeel of mot leggen. De bekende truc met een ouderwetse eierdoos lukt vaak ook nog wel en geeft gemakkelijk resultaat.
Laat de olijven gedurende twee tot drie uur in je rookoven liggen voor een heerlijk resultaat.
Het eten van gerookte olijven
Gerookte olijven kun je zo met een prikkertje eten als tapasgerechtje. Maar wat dacht je van een rolletje koud gerookte zalm met een gerookte olijf erin verstopt? Zorg er wel voor dat de olijfpit eruit is!
Verwerk de gerookte olijven in een heerlijke zomerse salade met kleine stukjes rode paprika, kappertjes, veldsla, rucola, en ijsbergsla. Voeg daarbij nog een scheutje olijfolie toe, het liefst koud geperst uit de rest van je eigen gerookte olijven en je hebt een toppertje in handen.
Als je dan toch je zalmzijde of beekridder koud wilt gaan roken kun je net zo goed er een paar olijfjes bij leggen. Veel langer als drie uur moet je ze niet gaan roken hoor, anders worden ze te sterk van smaak.
Het maken van je eigen gerookte olijven is een culinair avontuur voor je rookoven zou ik zo zeggen!
huub bremen zegt
Hoi John,
Met grote vreugde heb ik deze sitre bij toeval ontdekt. Zo af en toe rookte ik een makreel, maar deze site lijkt wel een walhalle als je van roken houdt!!!!
Voor de liefhebber heb ik een kleine tip:
Tijdens het roken zet ik graag een schaaltje met oliefolie met knoflookschijfjes in de oven. Ik stook mijn oven zelden warmer dan 90 graden.
Als het roken van andere ingredienten klaar is laat ik de olie afkoelen en zeef deze.Nu heb je een heerlijke rookolie, heerlijk op salades of voor het bakken. Bij verwarmen de rookolie welwat later toevoegen anders gaat veel van de smaak verloren. Ook lekker om in mayonaise enkele druppels te doen….
Smokey John zegt
Hoi Huub,
Wat een leuke reactie en een mooi recept. Dat ga ik zeker uitproberen….
Groetjes Smokey John