Ik kreeg een vraag van Sander de Jong van The Foodporn Factory over het roken van noten. Daar heb ik natuurlijk niet echt verstand van maar Sander is de uitdaging aangegaan om het te proberen met wat tips.
Ha John,
Dit is de eerste keer dat ik contact zoek met je, maar ik lees al veel op je site en vooral bij het roken van makreel heb ik erg veel aan je tips gehad! Ik heb twee zakken ongebrande gemengde noten en wil daar wat rook aan toevoegen. Omdat ze ongebrand zijn denk ik eraan ze warm te roken in mijn BBQ. Ik las ergens dat roosteren bij 175 graden voor 15 minuten een goede basis is. Ik denk er dan aan om een blokje Mesquite hout er aan toe te voegen en naast het roosteren dan ook meteen warm te roken. Alternatief is roosteren in de oven en daarna aansluitend een koud-rook-sessie te doen met een CSG vol met beukenmot ofzo.
Heb jij ervaringen of tips hiervoor?
Groeten!
Sander
Ik heb daar niet al te veel ervaring mee Sander. Maar ik zou noten warm roken. De laatste keer erg goed bevallen. Temperatuur is volgens mij goed. Gewoon proberen. En vertel mij hoe de gerookte nootjes bevallen!
Vriendelijke groet,
Smokey John
Ha John,
Nou experiment dik geslaagd hoor!
Ik maakte een combi van koud en warm roken van noten… Ik had twee zakken ongebrande notenmix. Die gaf ik een oliefilmpje door een paar scheutjes olie door de noten te mengen. Toen startte ik mijn Big Green Egg op door heel plaatselijk een gloeiende kern te maken. Daar legde ik een blokje Mesquite hout op en ik maakte gauw een indirecte opstelling (platesetter ertussen) zodat de nootjes in de tamelijk koude rook hun smaak krijgen. In ongeveer twee uurtjes kroop het ei op naar ca. 70 graden, daarbij continu zachtjes rokend.
Toen de platesetter er tussenuit en de mandjes met nootjes (ik gebruikte geperforeerde GastroNorm-bakken) lekker op het rooster een kleurtje en een knappertje geven. Al met al een minuutje of 10 bij 175 graden ofzo, af en toe omhusselen. Nootjes mee naar binnen en daar lekker veel spicy rub overheen strooien. Ik gebruikte deze keer een mengsel van Slap-your-Mama Cajun kruiden, wat pittige gerookte chipotle mix en wat zoetere Blues Hog…
Echt lekker heerlijk gerookte nootjes!
Groetjes!
Sander
Het recept staat op de website vanThe Foodporn Factory onder Taste Our Hot ’n Spicy Nuts
Gebrande nootjes uit de winkel kun je zalig koud roken… heel klein beetje olie erover en wat van je favoriete rub en smullen maar… maar ja, je bent hier in The Foodporn Factory dus dan moet het lekkerder en feestelijker!
Speciaal voor SantaQ 2019 kocht ik twee zakken ongebrande notenmix. Die gaf ik een oliefilmpje door een paar scheutjes olie door de noten te mengen, doe dat met je handen, dat is lekker. Toen startte ik mijn Big Green Egg op door heel plaatselijk een gloeiende kern te maken. Daar legde ik een blokje Mesquite hout op en ik maakte gauw een indirecte opstelling (platesetter ertussen) zodat de nootjes in de tamelijk koude rook hun smaak krijgen. In ongeveer twee uurtjes kroop het ei op naar ca. 70 graden, daarbij continu zachtjes rokend.
Toen de platesetter er tussenuit en de mandjes met nootjes (ik gebruikte geperforeerde GN-bakken) lekker op het rooster een kleurtje en een knappertje geven. Al met al een minuutje of 10 bij 175 graden ofzo, af en toe omhusselen. Nootjes mee naar binnen en daar lekker veel spicy rub overheen strooien. Ik gebruikte deze keer een mengsel van Slap-your-Mama Cajun kruiden, wat pittige gerookte chipotle mix en wat zoetere Blues Hog… Echt lekker heerlijk!
Martijn Ulmann zegt
Ha John…Perfecte tips om de paling mooi en donders fijn te kunnen roken.
Resultaat is dan ook voortreffelijk.
Gr Martijn en op naar de volgende kilo’s