Het NK Makreel roken 2019 staat weer garant voor een gezellig feest. Op het Plein 1945 in het Noord-Hollandse Petten wordt door de organisatie sinds jaar en dag het Nederlands Kampioenschap Makreelroken gehouden, meestal eind juli. Tijdens de zomerkermis staan zo’n dertig tot veertig rokers uit het hele land met vaak zelf gemaakte rooktonnen de mooiste makrelen te roken.
NK Makreel roken 2019
De strijd om Nederlands Kampioen makreel roken te worden zal weer losbarsten op 27 juli 2019. Wie gaat meervoudig kampioen Rob Huijsmans uit Limmen dit jaar verslaan? Dan zul je van goede huize moeten komen!
Robbie is inmiddels vier keer de allerbeste van Nederland geweest dus zal ook ik mijn stinkende best moeten doen om hem te verslaan. Ik kom er zelfs voor terug van vakantie!
Voorbereidingen NK Makreelroken 2019
De voorbereidingen voor het NK Makreelroken 2019 beginnen al met het uitzoeken van de vetste en mooiste makreel. De makrelen zullen door de rokers zorgvuldig schoongemaakt dienen te worden. Het pekelen mag van te voren thuis gedaan want iedere roker heeft zijn eigen pekelrecept voor de lekkerste gerookte makreel.
Tevens zal de jury de temperatuur van de te roken makrelen meten. Een temperatuur onder de zeven graden Celsius is een vereiste wegens voorschriften van de N.V.W.A. die kan komen controleren. Een lading scherfijs zal mijn makrelen goed koud houden tijdens het transport naar het wedstrijd veld op Plein 1945 in Petten.
De wedstrijd
De wedstrijd zal starten om 11.30 uur en uiterlijk vier uur zal de beste makreel bij de organisatie ingeleverd moeten zijn. De onafhankelijke jury bepaald wie zich Nederlands Kampioen Makreel roken 2019 mag noemen. Doe je zelf mee met de westrijd? Je kunt hier nog even teruglezen hoe je makrelen kunt roken.
Reglement
Hier staat het reglement van 2019 van het NK Makreelroken 2019 zoals beschreven op hun website.
Het reglement van het NK Makreelroken 2019.
€ 12,50 inschrijf geld.
1 Vat per deelnemer. Minimaal 5 makrelen per inschrijving.
Tussen 9:00 uur en 10:30 aanwezig zijn. Uiterlijk 11:00 uur auto’s en dergelijke van het terrein af. Aanvang roken 11:30 uur en einde 16:30 uur. De rookvaten mogen geen tafel model zijn (platte bakjes). Per deelnemer is een plek van ongeveer 1,5 m bij 2,5 m.
De ondergrond waar het vat op staat dient dusdanig te worden afgeschermd om beschadiging van de ondergrond te voorkomen. De start van de wedstrijd Makreel roken 2019 is om 11:30 uur. Alleen roken met onbehandeld hout.
Geen voorgedroogte of voorgegaarde makrelen. Temperatuur van het product mag niet boven de 7 graden (dit word bij aankomst gecontroleerd).
Vanaf 16:00 uur mogen de makrelen worden verkocht.
Er mag niet meer dan 20 pond bijproduct gerookt en of verkocht worden, frituren, bakken en dergelijke is niet toegestaan.
Hygiene reglement
Zorg ervoor dat alles zo netjes en hygiënisch mogelijk gebeurd. Een onafhankelijke jury zal kijken hoe er tijdens en na de wedstrijd met de spullen wordt omgegaan en dit word meegenomen in de einduitslag. Voor de prijsuitreiking dient een ieder zijn eigen spullen op te ruimen en het af te voeren in de daarvoor bestemde vuilcontainer te gooien en de kraam af te breken.
Geen hete as in de vuilcontainers gooien.
Iedereen die buiten makreel om iets anders rookt en of verkoopt is zelf verantwoordelijk voor het vermelden van eventuele allergenen.
Wij wensen iedereen een fijne wedstrijd en een mooie gezellige dag toe namens de organisatie van het NK Makreel roken 2019.
Ook ik, Smokey John, wens iedereen veel plezier en succes tijdens het NK Makreel roken 2019! Komen jullie ook kijken dit jaar? Alle winkels en terrassen zijn open en je kunt aan de rokers gewoon vragen stellen.
Plaats zelf een reactie