Ik kreeg een bericht van Cris dat hij makrelen ging roken in zijn Weber Master Touch. Zijn barbecue heeft onder andere een kolenring en een RVS hitteverdeler. Daarmee kun je lang indirect garen door de briketten te verdelen. Een paar briketten aansteken en rustig de temperatuur regelen.
Makreel pekelen
Eerst moeten de makrelen dus gepekeld worden. Dat doe ik meestal anderhalf uur in een pekelwater van 1 staat tot 10. Dus 1 kilogram zout op tien liter water. het zout moet eerst goed opgelost zijn voordat de makrelen in het pekelwater gaan.
Na anderhalf uur kun je de makreel uit het pekelwater halen en kort afspoelen met schoon water.
Makrelen drogen
Ik laat nu eerst de makrelen drogen voordat ze op de barbecue gaan. Je kunt ze ophangen in de wind of zoals ik nu gedaan heb op een plankje in BBQ met de deksel open.
Makrelen roken in de Weber
In de Weber Master Touch kun je dus prima makrelen roken. Je legt de briketten in de kolenring met woodchunks er tussen. Steek een paar briketten aan met bijvoorbeeld een looftlighter. De briketten steken elkaar daarna aan in de ring en komen steeds een woodchunk tegen die zorgt voor rook. Zo kan je dus de temperatuur rustig naar 70 a 80 graden Celsius laten gaan. Dat kan wel ruim een uur duren. Je weet het het, rustig aan….
Als de makrelen uiteindelijk gaar zijn haal ik wat briketten weg en voeg nog wat chunks toe. Ik rook nog verder op 50 graden gedurende een uur of twee. Tot ze mooi op kleur….
Nou Cris, dat heb je goed gedaan. Mooie makrelen gerookt in de Weber Master Touch. Misschien dat de lezers nu inspiratie krijgen om dat ook zelf te doen in hun BBQ. Bedankt voor je omschrijving en voor de foto’s en video!
johan zegt
hey John
hoe krijg ik snaak aan de makreel zonder zout te gebruiken?
gr Johan
Smokey John zegt
Verse kruiden?