Als je zelf makreel hebt gevangen is het handig om ze aan boord of op de pier meteen schoon te maken. Ik heb een filmpje voor je klaar staan waarbij je kan zien hoe je de makreel gemakkelijk kunt schoonmaken zodat ze perfect gerookt kunnen worden. De pees blijft dan zitten zodat de kop mooi recht hangt aan de speet of haak.
Makreel schoonmaken
Belangrijk is dat de kieuwen eruit gaan en dat de makreel goed schoongemaakt wordt. Dat betekend dat de buikvliezen eruit gewreven kunnen worden en ook de ruggengraat schoongemaakt dient te worden. Niet op het filmpje is te zien hoe de makreel nagespoeld wordt met schoon water. Hierbij spoelt het restant van het vuil en bloedresten nog weg.
Klik op het plaatje om het filmpje te laten starten.
Goed schoongemaakte makreel verbeterd eindresultaat
Haal goed de bloedresten en het zwarte vlies uit de buik. Laat geen restje kieuw en geen bloedprop in de keel zitten. Des te beter is straks je eindresultaat! Een goed schoongemaakte makreel zal na het roken niet opbreken….
Als je bij een leverancier gestripte makreel ontvangt is het ook handig om de makrelen nog even na te lopen. Vaak worden ze machinaal gestript en dan kan er altijd nog een restje bloed blijven zitten. Je kunt met wat zout gemakkelijk het buikvlies weg krijgen door te scrubben. De schoongemaakte makreel kan je het beste altijd met schoon water afspoelen, ook in de buik. Daarna kunnen de schoongemaakte makrelen in de pekel.
Na het pekelen kun je eigenlijk altijd de makrelen even kort afspoelen. Anders blijft er een witte zoutlaag zichtbaar op je gerookte makreel.
Heb jij zelf gevangen makreel om schoon te maken? Doe dat dan zo snel mogelijk na de vangst. Een gevangen makreel kan razendsnel bederven. Liever tien lekkere makrelen dan twintig bedorven exemplaren…..
Nico Mulders zegt
Goede middag John, ik heb nu voor de vierde keer in mijn zelf gemaakte rookoven makrelen gerookt. Steeds met een klein aantal. 4 of 6 stuks. Ik moet het eerst onder de knie krijgen. Op het GZ terrein heb ik Rob Huijsmans gesproken. Hij heeft mij wat aanwijzingen gegeven. Ik kreeg nl. geen goede kleur op de makrelen. Gaar waren ze wel. Ik heb een electrische plaat onder, die ik op maximum 75 graden krijg. (In de kast). Op advies heb ik na marineren, de makrelen droog gedept en een nacht in de koelkast gehouden. `sMorgens weer wat droog gedept en toen 2 1/2 uur in de kast gehangen. De huid voelde droog aan. Toen de kast op 40 graden gezet en met een potje aan de buitenkant rook de kast in geblazen.(1 uur), daarna 1 uur op 60 graden gezet(roken ging door), ten slotte op 72 graden voor 1 uur, ook weer met roken. De makrelen waren goed gaar en smaakten goed, maar bijna geen kleur en de huid werd zacht.
Wat doe ik fout? Ik krijg er geen kleur op. Ik heb er nog een potje bij gezet aan de buitenkant voor meer rook, maar toch.
Weet jij een oplossing?
Groeten van Nico
Smokey John zegt
Beste Nico,
ik heb een foto gezien van je rookoven en volgens mij moet er nog veel aanslag in komen. De rook zal zich eerst moeten hechten aan je kast. Advies in deze, lees goed de: tips voor de beginnende roker
Karel Hendrickx zegt
Hey John ,
Ik heb al veel kennis van U opgedaan , en ik zal je ook met plezier blijven volgen en alzo mijn kennis van roken proberen uit te breiden .
Ik heb eens een truk om pekel te maken gekregen van iemand die hier veel ervaring in heeft .
Ik doe voldoende water in een bak en gooi daar een aardappelblokje van ongeveer 3x3x3cm in .
Dan doe ik al roerend zout in die bak tot de aardappel komt boven drijven , dan is de pekel klaar .
Dan doe ik daar nog gevijzelde kruiden naar smaak bij .
Smokey John zegt
Die aardappel gebruik ik ook regelmatig. Zie: vis pekelen