Je kunt ook makreel roken als je een tafelmodel rookoven hebt. Het kan zelfs binnen onder de afzuigkap als daar een beetje sterke afzuiging in zit.
Alleen dien je niet al te veel rookmot toe te voegen. De kleur van de makreel zal dan ook niet zo heel intens zijn maar de smaak is prima. Het gaat namelijk anders snel verzuren vanwege de kleine ruimte.
Hoe ga je te werk
In eerste instantie zul je de makreel goed moeten schoonmaken. Dat betekent de ingewanden en de kieuwen zullen er moeten en uiteraard het zwarte buikvlies en de draderige zenuw- en bloedbanen onder de ruggengraat. De pees is niet zo heel belangrijk omdat je de makreel niet te laten hangen in de rookoven. Was de makreel goed schoon met koud water.
Makreel pekelen
Nu kun je de makreel gaan pekelen. Neem twee liter water en los hier 180 gram zout in op. Laat de makreel lekker “zwemmen”in het pekelbad gedurende anderhalf uur. Heb je grote makrelen dan mag het een half uur langer en kun je eventueel een lepel azijn toevoegen aan je pekelwater. Dit zou eventueel de oprispingen die je van makreel kunt krijgen tegengaan. Na de gewenste tijd haal je de makreel eruit en spoel je ze kort af met schoon water. Dat haalt het overtollige zout van de huid af.
Makreel drogen
Ik blijf er maar op hameren maar vis drogen is gewoon heel belangrijk om het niet te verprutsen. Dat geldt zeer zeker voor makreel. Je wilt namelijk niet dat de makreel helemaal openspringt tijdens het garen. Dat zou zonde zijn want dan loopt al het Omega 3 vet eruit. Kijk even of je een plekje hebt om de makreel te laten hangen. Gebruik bijvoorbeeld een vishaak met stukje draad of een stukje ijzerdraad om de makreel op te hangen. Laat nu de makreel ongeveer een ruim half uur tot een uur uitdruppelen en drogen. Het liefst een beetje op de tocht of in de wind. Let op voor de vliegen, hè. Als de makreel nagenoeg niet meer druppelt en de huid wat droog aanvoelt ben je klaar met drogen.
Makreel roken in een tafelmodel rookoven
Als je de kleinste pitjes van jouw gasfornuis vrij hebt gemaakt voor je tafelmodel rookoven leg je tweeënhalve tot vier eetlepels beukenmot op de bodem van de rookoven. Je kunt eventueel aluminiumfolie gebruiken op het onderste lekplaatje tegen onder andere het lekken van je makreel in de rookoven. Dat maakt makkelijker schoon. Leg nu het bovenste rooster op het tafelmodel rookoven en plaats de makrelen op de zijkant in de rookoven. Zet je gaspitjes aan op de laagste stand. Als je twee ongelijke branders hebt kun je halverwege de rookoven eventueel een halve slag draaien of je draait de makrelen 180 graden om. Afzuigkap zet je natuurlijk aan en als je niet te veel rookmot gebruikt hoeft dit niet eens op de hoogste stand.
Na een klein uurtje kun je kijken hoe het met de makrelen gesteld is. Heb je kleine (zelf gevangen) makreel dan kan het misschien al na een 35 minuten klaar zijn. Je zult goed moeten kijken naar de binnenkant van de makreel en eventueel de temperatuur van de kern meten. De kleur zal niet direct heel goudkleurig zijn maar de smaak is prima. Heerlijk op een toastje met een druppeltje citroen.
De werking met een gasfornuis is echt heel goed beheersbaar en door de afzuigkap heb je ook bijna geen stank of rook in huis. Probeer het eens.
Als je spiritusbranders gebruikt werkt het precies gelijk. En Marco, bedankt voor de input.
Voor makreel roken in een gewone rookoven kun je hier verder lezen.
Vic En Carlette zegt
Voor het drogen zet ik ze in een schaal opgevuld met keukenpapier ook in de buik een nacht in de ijskast , simpel toch ?
Smokey John zegt
Prima tip!
Dirk zegt
Beste John,
Ik heb verse makreelfilets in de diepvriezer gestoken. Kan ik deze nadien nog roken?
Groeten,
Dirk
Smokey John zegt
Tuurlijk kun je die nog gaan roken Dirk. Misschien zijn ze iets slapper en minder smaakvol. Gewoon lekker kruiden en gaan met die banaan…
a wuring zegt
hoe kan ik de temperatuur in de gaten houden moet ik dan een gradenmeter hebben
Smokey John zegt
Dat kan bijvoorbeeld met een kerntemperatuurmetertje, overal te koop…
Gabe zegt
De makrelen kun je toch ook drogen in een heteluchtoven op bv 50 graden Celsius? Dat lukt met tomaten ook.
Smokey John zegt
Dat kan ook, Gabe. Prima tip!
Sjef zegt
Hoe wordt die makreel zo mooi bruin?
Smokey John zegt
Hoi Sjef,
De makreel wordt gekleurd door de temperatuur en de rook. In een tafelmodel rookoven zal de makreel over het algemeen minder kleuren omdat de rookontwikkeling niet lang genoeg aanwezig is. De makreel is ook eerder gaar omdat de warmtebron veel dichterbij is. In een grotere rookoven zul je meer kunnen spelen met het vuur en de rooksnippers.
Wij krijgen de goudgele kleur op de makreel door gebruik te maken van beuken en eiken en soms een beetje schone vurenkrullen (tip van de Nederlands Kampioen!). De makrelen van een pond per stuk hangen er dan wel tot vijf uren in.
Groetjes Smokey John
Ard zegt
Beste John, heb zelf een tafelmodel rookoven. Heb al meerdere vissen gerookt wat zeer goed gegaan is. Alleen de makreel barst eerdere keer weer open terwijl ik goed oplet dat hij goed gedroogd is. Maar de smaak is wel heerlijk hoor.
Smokey John zegt
Hoi Ard,
Gezien de foto is de makreel toch te heet geweest of nog niet lang genoeg gedroogd. Hoe lang droog je ze en bij welke temperatuur?
Groet Smokey John
Ard zegt
Hoi John,
Na het afspoelen met koud water droog ik ze zeker een paar uur gewoon op kamer temperatuur. Op een bord bedekt met een theedoek waar ik de vissen op leg.
Ik heb mijn rookoven op een campinggasstel staan.. Zet het vuur ervan altijd zo laag mogelijk..
wim zegt
wat is de kerntemparatuur van een makreel is hij gaar is
Smokey John zegt
In principe zou de makreel gedurende tien minuten 65 graden moeten aangeven. Een half uur op 63 graden kerntemperatuur kan ook.
Succes Wim
Henk van Beek zegt
Het rookproces heeft bij mij altijd een slechte start. Ik gebruik twee spiritusbranders met een draaidop met gaatjes. Of ik er nu veel of weinig spiritus in doe en of ik binnen of buiten rook,konstant waait de vlam uit soms ben ik wel een kwartier bezig om een vlam te krijgen. Ik heb er wel iets op gevonden maar eigenlijk is dat een lapmiddel. ik gebruik een klein gasflesje met een brander erop en daarmee hou ik de spiritus aan het branden. Na zeg maar 10 minuten de spiritus branders “warm gestookt” te hebben blijf de vlam eindelijk branden. Wat gaat er fout, zit er mogelijk te weinig watten in de branders…..HELP!!Groet Henk Enschede
Smokey John zegt
Beste Henk,
Probeer het eens met brandpasta in je spiritusbrander. Is dikker van structuur…
Groetjes Smokey John
Jon Van Til zegt
Hoi Henk,
ik heb denk ik hetzelfde oventje. Ook heb ik last gehad van de branders. Dat is nu verholpen:
Let ten eerst goed op dat je het onderstel goed om hebt staan: er moet behoorlijk wat ruimte tussen de branders en het oventje zitten (en het lijkt dan of het onderstel verkeerd om staat door het opstaande randje in het middenstuk).
Vul de branders, zet ze op max (gaten open) en steek ze aan op een plek met weinig wind. Laat ze 3 minuten warm worden, draai ze zacht en zet dan pas het oventje er op.
Het euvel wat ik dan nog heb met dit oventje is dat de temperatuur toch vaak te hoog is. Om dat te voorkomen gebruik ik vaak één pit (liever lang op laag vuur, dan droge vis); ook kun je de vis eerst in de oven op lage temperatuur een half uur laten garen (60 graden), en daarna in een kwartier afroken.
Hopelijk helpt dit!
Herman Schabbink zegt
Ik gebruik geen spiritusbranders meer maar neem altijd brandpastapotjes(Makro) die passen exact in de uitsparing waar ook die spiritusbranders in staan.
Wel even de juiste hoogte bepalen zodat de vlam goed onder de bak komt.
Werkt bij mijn rookbakkie perfect.
Succes en Groeten,
Herman
Smokey John zegt
Goede tip, Herman!