Je kunt ook makreel koud roken net zoals haring of zalm. Vooral de koud gerookte makreelfilets zijn erg lekker en nog redelijk snel klaar.
Wil jij ook eens zelf makreel koud roken. Ik zal je vertellen hoe je dat kunt doen.
Pekel voor koud gerookte makreel
Voor de pekel om koud gerookte makreel te conserveren kun je twee kanten op. Het meest gebruikt is nog steeds de droge pekel. Wanneer je onderstaande richtlijnen aanhoudt dan is dit voor gefileerde makreel. Wil je hele makreel koud gaan roken hou dan een dubbele tijd aan.
Droge pekel:
Maak een bedje van zout vermengd met twee eetlepels bruine suiker en eventueel wat kruiden. Leg hier je makreelfilets op met huidzijde op het bedje. Bestrooi nu rijkelijk de filets met zout, een beetje bruine suiker en kruiden naar smaak. Je kunt hierbij denken aan wat gember, citroenschijfjes, laurier, jeneverbessen enz. Laat het filets van makreel ongeveer drie uur in het zout liggen op een koele plaats. Spoel hierna al het zout eraf en droog de makreelfilets even na wat keukenpapier of een schone pluisvrije doek.
Natte pekel:
Als je kiest voor natte pekel neem je een emmer met tien liter water en je doet hier 650 gram zout in en vier eetlepels bruine suiker. Flink roeren tot alles is opgelost met als toevoeging een paar druppels citroensap. Nu kun je nog een laurierblaadje toevoegen en wat gekneusde jeneverbessen voor wat extra smaak. Laat de filets ongeveer vier uur in de pekel staan.
Makreelfilet drogen
Nu gaan we drogen en dat mag onafgedekt in de koelkast. Dep wel even het ergste nat eraf voor je ze in de koeling stopt. Laat de makreel vier uur drogen in de koelkast. Als je hele makrelen koud wilt gaan roken duurt het drogen dus minstens twee keer zo lang, acht uur in de koeling dus. Grote makrelen zelfs nog langer.
Makreel koud roken
Leg de makreelfilets op een rooster en laat gedurende vier uur bij een temperatuur van maximaal 28 graden Celsius de rook zijn werk doen. Dit kun je doen met de truc van het eierdoosje gevuld met mot maar dit geeft wel een scherpe smaak. Beter werkt het met een koudrookgenerator. Zo’n coldsmoker kun je vullen met fijne snippers of rookmot. Aansteken aan 1 kant en lekker laten roken.
Heb je hele makreel die je koud wilt gaan roken zul je wel veel langer voor rook moeten zorgen. Minimaal acht uur is het beste. Dan komen de makrelen er uit met een witgouden kleur op de huid en een fantastische rooksmaak.
Probeer het zelf eens zou ik zo zeggen en vertel in een reactie hoe jij jouw makreel koud rookt.
Bart zegt
Beste Smokey John,
Bedankt voor jou tips, na 6 uur is de droge pekel ik heb inmiddels makreel en knoflookbollen koud gerookt met een CSG met een mix van eik en hickory rookmot. Na 10 uur heb ik de makreel vacuüm verpakt.
Is het aan te bevelen de vis eerst een week in de koelkast te bewaren alvorens te nuttigen om de smaak er beter in te laten trekken of is de vis dan niet meer te eten?
Groet
Bart
Smokey John zegt
Na 24 uur vacuüm is het prima.
Paul zegt
Het roken van makreel met een elektronische smoker is lastig omdat de temperatuur niet laag gehouden kan worden in het begin zoals met een vuurtje met open deur en gaat dus gelijk met hogere temperatuur garen en roken. Hij gaat pas roken wanneer de gloeispiraal heet genoeg wordt en de houtsnippers gloeien.
Iemand een stappenplan om eerst koud te roken en dan met hogere temperatuur te garen?
Smokey John zegt
Koud roken met een spiraal of te wel cold smoker in je kast. Eerst koud roken en daarna de makreel gaan verhitten is niet logisch… dan kun je beter makreel warm gaan roken
DHert Christiaan zegt
Wat is de gemakkelijkste vis om te beginnen om te roken ?
Smokey John zegt
Je kan met een stuk zalm of zalmbuikjes beginnen. Maar een paar palingen is ook goed te doen.
Gewoon goed inlezen hier op de website en het gaat je vast elk visje heerlijk te roken!
Odette zegt
Goedemiddag, ik had zondag 6 makreeltjes gekocht bij de visboer. Niet schoongemaakt. Dit heb ik thuis dinsdag gedaan. Nooit eerder gedaan dus was even puzzelen. Hierna nat gepekeld 1 dag in de koelkast bewaard. En nu te snel en te heet gerookt denk ik. Mijn kast stond op een gegeven moment op 140 geraden. Ogen dof. Dit was mijn 2e poging tot roken. Eerste keer was een succes. Jammer. Vis is gaar uiteraard. Laat ze even afkoelen en kijk dan wat er over blijft. Denk dat ze de kliko ingaan
Dirk zegt
Hier al veel opgestoken, waarvoor mijn beste dank. Zelf ben ik een beginner maar het lukt al aardig met uw recepten. De gerookte zalm was een topper. Heb hem wel na het pekelen (14u) 16u laten drogen in de frigo en daarna 14u gerookt met mengeling beuk eik. Super.
Wel een beetje moeten zoeken naar de geschikte rookmot. Hoe fijner hoe beter.
Smokey John zegt
Heel goed bezig Dirk!
jan van de rijt zegt
ik woon in de filippijnen gemiddelde tempratuur 32graden kan ik hier koud roken?
Smokey John zegt
Heel lastig Jan. Misschien met koelelementen koelen of een koele schaduwplek….?
Piet zegt
Je kunt natuurlijk ook s,nachts roken dan is de temperatuur zo wie zo wat lager.
Smokey John zegt
Prima tip, Piet!
Theo Boerboom zegt
Dit heb ik na acht uur koud roken en daarna garen tot 65 gr
Langzaam en max temp 85 gr in de oven (bbq)
Vooraf natuurlijk gepekeld
En ze ruiken …..
freddy vercruysse zegt
Hallo John,
Voor de eindejaarsfeesten nog maar eens lekker gerookt !
Het betrof wel ” koud roken ” , en het resultaat was super .
Ook eens poging gedaan omdaarbij ook een rivierpaling te roken . Wat helemaal mislukte !!! Was heel mooi van kleur , maar was wel oertaai, niet te eten …..!
Is het dan niet mogelijk om koud te roken ? Zal dus wel moeten warm gebeuren ten einde die gaar te krijgen ? Graag jouw mening dienaangaande .
Hierbij dan ook mijn allerbeste wensen voor een super rokerig 2016 !
Freddy Vercruysse
Smokey John zegt
Als het niet lekker is, niet doen dan. Maar je kunt ze eventueel wel na het koud roken nog garen om toch te eten….
freddy vercruysse zegt
Hallo John,
Tijdje geleden voor de eerste keer forel-en makreelfilets gerookt! Maakte gebruik van een koude rookgenerator .
Alles verliep gesmeerd ! Het resultaat mocht er wel wezen; evenwel waren de filets veel te zoutig . Je had me aangeraden om de filets zo’n 3 uur droog te pekelen , maar voor mij is dat blijkbaar te lang ? Zal in het vervolg slechts 90 minuten pekelen , zoals ik pleeg te doen bij mijn warm roken . ( pekel ook mijn wijting om te drogen steeds 90 min.
Verder dank voor je vele tips
vriendlijke groetjes
Smokey John zegt
Ziet er lekker uit op de foto, Freddy!
Voor koud roken staat een langere pekeltijd met droog pekelen ivm het conserveren. Indien je de vis direct consumeert is korter pekelen geen enkel probleem.
Groetjes Smokey John
freddy vercruysse zegt
Hallo John,
Had probleem met de ” cookies” , kreeg mijn berichten niet meer doorgestuurd ! Daarom deze TEST !
Hopelijk lukt het dan maar ….
Tot nog wel eens !
Freddy
marcel zegt
hallo john
ik lees steeds over bruine suiker wat doet de bruine suiker
Smokey John zegt
Bruine suiker geeft een zoetje aan de smaak en haalt het zoute iets naar beneden. Probeer maar eens een aantal met en een aantal zonder.
Groetjes Smokey John
Freddy Vercruysse zegt
Hallo John,
Ben van plan om deze week makreel koud te roken . Wanneer ik hierbij de pekeltijden bekijk dan zijn er grote verschillen aangaande de duur . ( gaande van 90 min tot zelfs 12uur ) Raak er zowat overstuur van …. ha ha ! Kan je me eens een gemiddelde pekeltijd geven voor makreelfilets : DROGE pekel en NATTE pekel ; en evenzo voor VOLLEDIGE makreel ? Zal waarschijnlijk afhangen van de persoonlijke smaak ? Zelf heb ik ze liefst niet te zoutig …. wat evenwel dan de bewaartijd zal inkorten ? Hou ervan me steeds meer en meer te verdiepen in de rookprocessen …
Opnieuw dank bij voorbaat voor jou telkenmale leerrijke antwoord !
Vriendelijke groetjes ,
Freddy Vercruysse
Smokey John zegt
Voor het koud roken prefereer ik het droogzouten. Probeer zelf eens het verschil uit met verschillende tijden voor het pekelen. 1 makreelfilet vier uur en 1 makreelfilet acht uur in de pekel bijvoorbeeld….
freddy vercruysse zegt
Hallo John,
Na deze zomer een aantal keer warm gerookt te hebben, wil ik nu ook eens het koud roken beproeven . Heb me een koude rookgenerator aangeschaft . Klein vraagje : dien ik mijn rookmot ook te bevochtigen ? Of toch liever droog ? Is er een verschil ?
Dank voor je steeds bruikbare tips …
Rokende groetjes ,
Freddy
Smokey John zegt
Liever droog, Freddy. Als het vochtig is gaat het eerder uit.
Marcel Peters zegt
Roken mijn nieuwe hobby.
Na makreel, forel en paling te hebben “gerookt” ben ik pas bekend met het fenomeen VIS ROKEN , maar een ding is zeker, je gaat het echt snappen na een aantal flinke teleurstellingen.
Maar geef niet op dan is het echt een feest, geduld is essentieel.
Jaap zegt
Ik heb donderdag een zalmzijde koud gerookt. Doordat het erg mooi weer was en ik een deel van de dag niet aanwezig was heeft de zwarte! rookoven een langere tijd in de volle zon gestaan (foutje) hierdoor is de temperatuur te hoog opgelopen. Toen ik vier uur ’s middags thuiskwam was de temperatuur opgelopen tot 35+ graden. Gevolg: de vis is gegaard en heel zacht geworden! De rooktijd was nog lang niet voorbij. ik heb de rookoven snel verplaatst en de temp naar beneden gebracht door even te ventileren. Daarna weer rook opgebracht. De smaak is wel goed gebleven maar ik twijfel nu aan de houdbaarheid!
Smokey John zegt
Ik zou je zalm verder bakken of in de oven verwarmen en dan als warm gerookte zalm opeten. Geen risico nemen.
Eric zegt
Prachtige mooie site. Nu net weer ideen opgedaan terwijl er in de tuin 2 stukken zalm heerlijk liggen te roken in de ton.
Vanwege tijd gebrek zou ik wat vaker in de nacht willen roken. Koud roken doel ik op.
Met het oog op eventuele mist of vocht vraag ik me af of dat wel zo’n goed plan is. Het zou zonde zijn als dankzij het vocht, de rooksessie zou mislukken.
Smokey John zegt
Normaal gesproken zal het ’s nachts goed gaan maar wat er bij flinke mist gebeurd weet ik niet
Marco schreuder zegt
Bij flinke mist kun je alleen je ton niet meer terugvinden
Smokey John zegt
Hihi
Henk van de Pol zegt
Hallo John
ik heb zelf een rookkastje gemaakt van 50 x 50 x 60 hoog en dat werkt samen met de koudrook generator perfect heb er al zalm ingehad en nu gaan er ponen in. Ik kan niet wachten op het resultaat, trouwens dit is een leuke site, ik steek er veel van op
grts
Henk
Smokey John zegt
Hoi Henk,
je mag altijd een foto sturen met het resultaat!
Groetjes Smokey John
Wim zegt
Ik wil graag hele makrelen koud roken.
Moet ik nou net als bij zalm de hele vis bedekken met zout?en hoelang moeten ze in het zout
Gr. Wim
Smokey John zegt
Hoi Wim,
Ik zou de hele makreel onder en boven ruim bedekken met zout gedurende 6 tot 12 uur afhankelijk van de dikte. Als je ook nog de buik vult met zout is zes uur voldoende.
Groetjes Smokey John
andre zegt
gisteren een paar makrelen uit de vriezer gehaald om koud te roken , staan nu in de natte pekel, als ze gerookt zijn zal ik nog een verslag doen met foto,s , al vaak forel , zalmforelfilet,s , zalmfilet,s en bacon koud gerookt , en warm ook paling zalm forel zalmforel zeebaars makreel afrikaanse meerval gr andre
Smokey John zegt
Ik ben nieuwsgierig naar je resultaten Andre! De meerval wil ik zelf ook nog steeds doen, zodat ik er foto’s van kan maken en mijn bevindingen kan noteren voor op de website.
Groetjes Smokey John
Maarten zegt
Na lange tijd je deze site te hebben gevolgd, wordt het tijd een een reactie te plaatsen.
Van het weekend heb ik makreel koud gerookt.
En om wat ruimte in de vriezer te maken heb ik ook ook zeebaars, gul en schar in de kast gehangen.
Eerst heb ik de vissen 6 uur droog gepekeld met alleen zout en suiker, en daarna 6 uur gedroogd.
Daarna zijn alle vissen de rookkast in gegaan en heb ik ze vervolgens 24 uur gerookt, bij een temp. van 18°C.
Het resultaat mag er wezen. Super lekker !!!!
Eigenlijk vind ik koud gerookte makreel, een stuk lekkerder dan warm gerookt.
De helft van de vis heb ik liggen gerookt en de andere helft hing in de kast.
Omdat ik het idee had, dat de liggende vis misschien meer vocht zou vast houden.
Ik moet zeggen dat ik geen verschil gemerkt heb.
Voor dit weekend heb ik 2 zalmfilets in de koelkast liggen, die zijn zondag klaar.
Ik kan niet wachten……..
Maarten
PS. Is het geen idee een forum bij deze site te maken?
Dat maakt het terug zoeken van berichten een stukkie makkelijker.
Verder een topsite die goed onderhouden wordt en prettig te lezen is.
Smokey John zegt
Bedankt voor de complimenten Maarten.
Het idee van een forum speelt al ruim een jaar door mijn hoofd. Misschien komt het er nog eens van. Berichten kun je gemakkelijk terugzoeken via het zoekbalkje op de website. Typ je zoekwoord in en de resultaten zijn zichtbaar. Of via Google natuurlijk.
Groetjes Smokey John
p.s. ik ben benieuwd naar de zalmfilets…