Vis of vlees roken is natuurlijk geweldig om te doen, maar heb je al eens gedacht aan knoflook roken? Knoflook kun je aanmerken als groente, maar eigenlijk hoort het bij de kruiden. Maar goed, het is een bolgewas en een heerlijke smaakversterker. Ik vertel je alles over het roken van de knoflook in deze categorie over: Groente Roken.
Hoe kun je knoflook roken?
In je rookoven leg je een stukje bakpapier. Hierop leg je een paar knoflook bollen. Of je hangt aan een speet een hele streng knoflookbollen, dat mag natuurlijk ook.
Je brengt je rookoven op een temperatuur van 75 graden Celsius en gaart de knoflook voor ongeveer een 20 tot 30 minuten. Hierna ga je de knoflook roken met rookmot. Op je vuurtje in je rookoven doe je de rookmot of je vult het bakje boven de verwarmingsbron van je rookoventje met rookmeel.
Laat de knoflook nog een drie kwartier in de rook staan. De knoflook krijgt een zachte subtiele scherpte en een volle rooksmaak. Langer mag ook, alleen droogt de knoflook dan wat meer uit. De smaak wordt dan wel nog minder scherp.
Het geeft een heerlijke geur en de smaak van de knoflook is dus zachter en smaakvoller. Je kan wel zeggen dat de knoflook dan een delicatesse is geworden.
Waar kan je gerookte knoflook voor gebruiken?
Je kan de teentjes gerookte knoflook zo eten. De smaak zal je verrassen. Hou je niet van hele tenen knoflook, dan kun je de knoflookteen verder verwerken.
Probeer de gerookte knoflook te gebruiken voor je eigen knoflooksaus of doe het direct door de salade. Haal natuurlijk wel even het velletje van de knoflook.
Uiteraard is het heerlijk om dunne plakjes te snijden van de gerookte knoflook en op je vis doen. Je zal zien dat de knoflookteen een lichtbruine kleur heeft gekregen, en hij ziet er wat meer glazig uit door de garing.
Je kan het ook meebakken met vlees of groenteschotels.
De Tip van Smokey John
Als je vis of vlees gaat roken, leg dan eens een bolletje knoflook erbij, gewoon in het hoekje van je rookoven. Het geeft een extra geur af in je rookoven die in je product trekt. Heel apart!
Alleen al een paar knoflooktenen bij de vis roken geeft al een goed effect.
Probeer het eens, om zelf knoflook warm te roken in je eigen rookoven.
Knoflook koud roken
Je kunt de knoflookbollen ook koud roken. Dan droog je de knoflookbollen als het ware in de koude rook. Leg een paar bollen in je rookoven op een rooster en breng rook in je rookkast en laat de temperatuur niet boven de 30 graden Celsius uitkomen. In acht uur heb je dan koud gerookte knoflook. Je kunt natuurlijk ook een hele streng in één keer roken want je kunt het wel een jaar bewaren mits het lang gerookt is. Volgens kenners kun je nog beter enkele dagen roken bij een hele lage temperatuur. Dan wordt de smaak nog intenser.
Knoflook poffen
Je kunt de knoflook ook poffen in de rookoven. Druppel over de knoflookbollen wat olie. Dit mag een milde olijfolie zijn, maar ook zonnebloem olie is prima. Besprenkel de knoflook met zeezout en wikkel de bol in een stevige aluminiumfolie. Leg de knoflookbol dan op de vuurplaat van je rookoven of op het onderste rooster. Na een kleine drie kwartier in de warmte is de knoflook heerlijk gepoft. De rooksmaak zit er nu natuurlijk niet aan, maar eerder een soort barbecue smaak.
Edwin zegt
Hallo John,
wat een leuk en lekker idee om knoflook apart of mee te roken.
Als dit warm gerookt is, hoelang is dit dan houdbaar en hoe te bewaren?
Wat een mooie site met veel goede info…en plezier om te lezen vol ideeen… 🙂
Smokey John zegt
Je kunt warm gerookte knoflook in een afgesloten bakje nog een week of twee bewaren in de koelkast. Koud gerookte knoflook wel een jaar buiten de koelkast!
tini zegt
Knoflook eerst pellen en dan roken, of eerst roken en dan pellen?
Met name t pellen is een verschrikkelijk karwei. Voorheen pelde ik de tenen, spiezde ze aan een bbq spiez en rookte zemzo opmde zijkant van de bbq en daarna de vriezer in. Heerlijk gerookte tenen maar verschrikkelijk veel werk. Iemand een oplossing?
Smokey John zegt
Eerst roken dan maar…..het blijft veel werk maar het resultaat mag er wezen!
Ina zegt
Maak er knoflook marmelade van in potje in de koelkast bewaren! Lekker door de wok op pate
enz, heerlijk
Ard zegt
Beste John,
ik ben druk bezig geweest met de rookton afgelopen zondag, want ik heb ook knoflook gerookt. Over de smaak kan ik niets zeggen, ik heb het nog niet gegeten maar het ruikt in ieder geval (nog steeds) erg lekker.
Ook voor het roken hiervan heb ik gebruik gemaakt van de mogelijkheden die ik had. Ik heb een oud frituurmandje gebruikt om de knoflook knollen in te leggen en deze heb ik opgehangen in de rookton. Paste precies!
Joni zegt
We hebben sinds een aantal maanden ook een rookoven.
Kip, kaas, zalm al gemaakt. Nu wilden we de knofkook proberen! Klinkt goed de uitleg hierover.
Maakt het nog verschil of je verse knoflookbollen gebruikt of gedroogde?
Smokey John zegt
Begin eerst met verse….
Rob zegt
Mooie tips over het roken van knoflook John.
maar met welke houtsoort/mot rook je knoflook en is er verschil in houtsoort/mot tussen koud en warm roken?
Verder vind ik het een mooie site. Een soort Wiki als ik iets wil weten over verschillende rookprocessen. Met name over de paling, steeds weer: hoe gaat het ook al weer? Complimenten!
Rob
Smokey John zegt
In principe werkt het prima met beuken en eiken. Maar je mag natuurlijk altijd experimenteren met andere houtsoorten. Bij koud roken wordt vaak heel fijn rookmot of rookmeel gebruikt alhoewel ik ook met snippers van 10 mm kan koudroken in mijn coldsmoke generator. Gewoon proberen wat bij jou het beste voegt, Rob.
Groet Smokey John
Dirk zegt
Hallo Smokey John
Bedankt voor alle tips hier. Ik steek er veel van op. Maar hier zeg je dat je in je CSG ook snippers van 10mm kan gebruiken. Bij mij werkt zelfs van 3mm niet. Ik moet deze nog altijd door de koffiemolen halen en dan lukt het. Mag ik vragen welke snippers je gebruikt en hoe je ze laat branden?
Alvast bedankt.
Smokey John zegt
Ik heb een zelfbouw coldsmoker met een luchtpomp. Indien ik te fijn rookmot gebruik verstikt het. In zo’n slakkenhuis kun je het beste fijn rookmot of rookmeel gebruiken.
Dolf zegt
Lijkt me lekker! Ik ga dit weekeinde voor de tweede keer met mijn rookton aan de slag, en dit keer wilde ik maar even wat groenten roken. Knoflook ga ik ook doen! Afgelopen week heb ik een vracht worst gemaakt, maar die ga ik pas roken als ik er iets handiger in ben geworden. En zodra ik een thermometer in de rookton heb gemonteerd.
drees zegt
lijkt me gerg lekker ga het ook proberen