Wil jij een keer kalkoen roken?
Ik heb de perfecte info over kalkoenfilet bereiden op de Barbecook Smoker XL of in de rookoven. Max, bedankt voor je info!
Je kunt het ongeveer net zo aanpakken als bij kipfilet. Alleen is de pekeltijd iets langer. Ligt natuurlijk ook een beetje aan de maat van de kalkoenfilet. Weer eens wat anders dan vis in je rookoven….
Pekelbad maken
Je neemt 5 liter water en voegt hier 400 gram zout aan toe om het pekelbad te maken. Doe hier wat prei, wortel, ui, knoflook, jeneverbes, laurierblad, selderij en peperkorrels bij.
Dit kruidenbad kun je het beste een nacht laten staan. ’s Morgens vroeg kun je de kalkoenfilet in de pekelvloeistof leggen en zorg ervoor dat de filets onder water liggen. Dit kun je doen door er bijvoorbeeld een bordje omgekeerd op te leggen. Na 5 uur in pekelbad te hebben gelegen kun je de kalkoenfilet afspoelen met koud water.
Drogen van de kalkoenfilet
Nu ga je kalkoen droog deppen met een schone doek of wat keukenpapier. Leg de kalkoenfilet even een uurtje of twee zonder af te dekken in de koelkast. Dan kun je de kalkoenfilet verder drogen boven een klein vuur op de smoker gedurende 30 minuten.
Kalkoen roken
Garen op gemiddeld 80 graden gedurende een 60 a 75 minuten.
Ik heb tijdelijk de groenten uit het pekelbad op de tussenschaal gehad. Opletten dat je niet te veel vocht/damp laat ontstaan maar dat kun je enigszins voorkomen door de groente en kruiden even droog te deppen.
Het vuur is opgebouwd uit eiken.
Nu kun je wat eikenhouten mot of zaagsel licht bevochtigd toevoegen.
Dus na het garen gaat alles dicht en kun je de temperatuur laten zakken naar 40 graden. Dat gaat vanzelf omdat er geen vlammen meer zijn maar rook. Als tussentijds de temperatuur weer oploopt zijn de vlammen weer terug en kun je opnieuw rookmot strooien.Na totaal nog 60 minuten in de rook verkrijg je een heerlijk gerookte kalkoenfilet. Laat wel af en toe wat rook ontsnappen anders verzuurt je kalkoenfilet.
Met een hele kalkoen duurt het proces nog weer langer. Je kan daarbij ook een rub gebruiken met bier, mosterd, paprikapoeder, currypoeder, peper, zout en wat bruine suiker. Na 1 uur beginnen met de rub in te smeren tijdens het garen.
Daarna regelmatig een laagje van de rub aanbrengen met een kwastje.
De kerntemperatuur van de kalkoen en de kalkoenfilet zal liggen op ongeveer 70 tot 72 graden. De delen die te donker dreigen te worden kun je afdekken met aluminiumfolie…
Je kunt de kalkoenfilet er ook iets eerder uithalen, bijvoorbeeld bij 68 graden kerntemperatuur en dan direct laten nagaren door ze in te pakken in bakpapier en daarna een theedoek er omheen. De temperatuur zal dan nog wat stijgen, meestal zo’n graad of vier.
Dit is de manier zoals Max zijn kalkoenfilets rookt op de Smoker XL. Misschien doe jij het wel heel anders?!
Vertel jij daarom ook eens in een reactie hoe jijzelf de kalkoen klaar maakt op de smoker….
Will Langelaan manitoba canada zegt
He smokey john. Dit weekend kalkoen dijen gerookt. Eerst n nacht in de marinaden gezet. Andere ochtend eerst gegaard by 80 C. Voor n uurtje. Toen in de cold smoke voor de rest van de dag met eiken snippers en blokjes eiken die we eerst hebben gebruikt voor de rode wijn home brew. Perfect resultaat.
Will langelaan zegt
Nog n foto