Ierse lijnaal of te wel, de wilde paling uit Ierland is een palingsoort die eigenlijk alleen in de maanden mei tot en met september goed verkrijgbaar is. Deze zachte gerookte alen worden door de roker zeer gewaardeerd vanwege de rijke smaak, malsheid van het visvlees en het dunne zachte vel. Ierse aal roken kun je zelf!
Maar hoe moet je deze Ierse lijnaal nu roken? Gaat dat heel anders dan gewone kweekpaling of kan iedereen dit zo doen? Ik zal het je uitleggen.
Waar komt de lijnaal vandaan?
Deze lijnaal komt uit Ierland en wel uit Lough Neagh, het grootste zoetwatermeer van de Britse Eilanden. Dertig kilometer ten westen van Belfast in Noord-Ierland ligt dit grote meer waar de paling vrij in rond zwemt en aast.
Lokale vissers zijn aangesloten bij een organisatie die er voor zorgt dat ze gezamenlijk wat kunnen verdienen aan de paling en dat het Lough Neagh meer niet wordt leeggevist. Die organisatie staat sinds jaar en dag onder leiding van Father Oliver Kennedy (overleden in 2013).
Wilde paling uit Ierland
De wilde paling uit Ierland wordt hier brown of yellow eel genoemd alhoewel er meestal groenige paling vandaan komt. De kleur kan nu eenmaal variëren van wit/geel/zilver op de buik naar groen tot bruin op de rug. De zilverachtige paling zit dan weer in de geslachtsrijpe periode met een dikkere huid en komt dan dus in het stadium van schierpaling. Ze bestaan dus echt: “Ierse schieren”. De aal is dus nog niet geslachtsrijp en de paling wel.
De Ierse wilde paling wordt soms ook wel rooie aal genoemd. Waarschijnlijk komt die naam van de kleur die wordt verkregen op de filet na het roken. Een mooi gerookt filetje kleurt vaak rood/paars op de huidkant. Een gerookte Ierse lijnaal door zijn zachte structuur eigenlijk bijna niet te fileren. Zo van het graatje eten dus want het dunne velletje stroop je er zo vanaf!
Ierse lijnaal schoonmaken
Als je Ierse lijnaal hebt gekocht bij je vishandelaar moet je even opletten. Heel vaak zit de palinghaak er nog in waar de aal mee gevangen is. Haal deze er even uit voor je gaat pekelen.
In de buik zit vaak nog wel iets van de ingewanden of restjes bloed wat je er beter even uit kunt spoelen of wrijven. Met een beetje zout als scrubmiddel gaat dit heel goed.
Wilde Ierse paling pekelen
De huid van de wilde Ierse paling is dunner dan de kweekpaling en een beetje groener van kleur. Je zou de Ieren dus iets minder lang in het pekelbad kunnen leggen of je zou iets minder zout kunnen gebruiken. Hou als gemiddelde ongeveer aan dat je voor 5 kilo Ierse paling 15 liter water gebruikt waar je 1 kilo zout goed in opgelost hebt. Laat de lijnpaling ongeveer 40 minuten in het pekelbad staan en haal ze er dan uit. Ik hou zelf wel van zoutere gerookte Ierse aal dus laat ik ze anderhalf uur in de pekel staan.
Je kunt ze dan eventueel weer even heel kort afspoelen met schoon water om een witte zoutaanslag op de huid te voorkomen. De meeste rokers vinden dat er dan wel wat van het zoute wordt afgespoeld. Het is maar net wat je zelf het prettigste vindt. Een witte aanslag op je zachte gerookte Ierse aal kun je krijgen als je ze na het pekelen niet afspoelt.
Lijnaal uit Ierland roken
Na het pekelen laat je de paling even uitlekken en rijg je ze aan de speten. Dit zijn dus je RVS pennen waar de paling aan komt te hangen. Nu laat je Ieren nog even drogen en verder uitlekken in de wind maar niet in de zon. Maak ondertussen een klein vuurtje in je rookoven. Hang de speten met Ierse lijnaal in je rookoven en laat de deur op een flinke kier staan en de schoorsteen open. De alen uit Ierland kunnen nu nog even gedroogd worden bij een temperatuur van ongeveer 40 graden.
Laat ze rustig een kwartier tot half uur hangen en voel regelmatig aan de huid van de paling of het nog nat is of plakt. Als het huidje van de hele paling droog is kun je langzaam de temperatuur opstoken. De deur mag wel iets meer gesloten worden. Als de temperatuur richting de 75 graden gaat knijp je zachtjes in de wilde Ierse lijnaal of hij al begint te garen. Als je vlak onder de kop het visvlees in kunt drukken tot bijna op de graat is hij gaar.
Is de Ierse aal gaar?
Probeer het regelmatig en bij verschillende alen in je kast. Als de paling gaat druppelen, je hoort dan sissende druppels vallen op je vuurplaat is het meestal ook al zover. Bij dunne zachte gerookte alen kan een temperatuur van 75 graden er al voor zorgen dat de paling binnen een paar minuten gaar is, opletten dus.
Het velletje van de Ierse paling kun je dan ook proberen los te peuteren om te kijken of de juiste garing al bereikt is. De Ierse lijnaal is vaak sneller gaar dan de kweekpaling vanwege het feit dat de huid wat dunner en het visvlees wat zachter is. Bij een lagere temperatuur duurt het iets langer voordat de aal gaar is. En je weet het, als je het langzaam doet lukt het vaak beter.
Nu doof je de vlammen met rookmot. Gebruik bijvoorbeeld eikenkrullen en wat beukensnippers door elkaar voor een mooie kleur en een lekkere smaak. Door je rookmot, krullen of snippers iets te bevochtigen vat het niet zo snel vlam. Gebruik niet te veel water want je wilt je paling niet gaan stomen en de gloei dient ook onderin te blijven om de rookontwikkeling aan de gang te houden.
Als je denkt dat de Ierse lijnaal een mooie kleur gekregen heeft ben je klaar met roken. Ik laat zelf meestal de zachte gerookte alen ruim een uur in de rook hangen.
Waar kun je Ierse lijnaal of wilde Ierse paling kopen?
Wil je zelf wel eens Ierse lijnaal roken? Je kunt eenvoudig de verse wilde Ierse aal kopen bij Palingshop.nl. Je krijgt dan zachte aal van een uitstekende kwaliteit goed verpakt en gekoeld voor een schappelijke prijs thuis bezorgd. Dit is tegenwoordig de manier om aan wilde Ierse paling te komen.
Let wel op: wilde Ierse paling is niet het hele jaar vers te verkrijgen maar alleen in de maanden mei tot en met september. Koop je verse Ierse lijnaal en maak zelf de lekkerste zachte gerookte alen klaar in je eigen rookton.
G ten dam zegt
De Ierse aal is zeer lekker en het verschil is te
groot met de kweek aal .hier kun je zien hoe ik rook .
Rob zegt
Net een mailtje ontvangen van palingshop.nl.
Zowel verse als gerookte paling is nog 3 maanden te bewaren, mits gevacumeerd en in een goede vriezer.
Rob zegt
De wilde Ierse zijn verreweg de lekkerste. Neem de tijd voor dit prachtige product en geniet er van in deze periode dat ze beschikbaar zijn. Zo zien ze er uit na drogen, garen en roken. Ik gebruik eiken en beuken. Ze smaken nog beter dan ze er uit zien.
Marijke zegt
Heerlijke Ierse aal gerookt van Palingshop.nl, en natuurlijk met het recept van Smokey John! Ze smaken heerlijk, heb ze wel zelf in het pekelbad gedaan. De levering zag er goed uit, goed in het ijs verpakt en hele mooie paling. Wij bestellen ze zeker nog wel eens.
Jo zegt
Zou je verse Ierse lijnaal kunnen invriezen om later te roken, bijvoorbeeld met de feestdagen? Ik zou hem dan wel pas half september bestellen.
Smokey John zegt
Vraag het voor de zekerheid na aan de leverancier. Volgens mij kun je de lijnaal het beste pekelen en dan invriezen om het zo’n 3 maanden te kunnen bewaren.
cor zegt
Ik doe dit altijd ongepekeld heb ik de hele winter wat te roken ik merk geen verschil met de aal die ik direct rook (heb ik wel een vriezer op min 22 graden staan )