Zelf een houten rookkast bouwen doe je zo!
Er wordt op internet veel gezocht naar tips om zelf een houten rookkast bouwen. Er zijn veel wegen die naar Rome leiden maar het makkelijkste is een houten rookkast omdat eigenlijk iedereen wel het materiaal hout kan omgaan. Ik zal je wat informatie geven hoe je zelf een houten rookoven kan maken en wat je er voor nodig hebt. We gaan aan de binnenkant geen verf of lijm gebruiken want dat geeft giftige gassen bij verhitting en is dus onverstandig bij het roken van de vis. We kunnen bijvoorbeeld een houten rookoven gaan maken van het plaatmateriaal okoumé of van betonplex. Nog mooier is natuurlijk een compleet eikenhouten rookoven…
Hoe maken we een houten rookoven?
Het makkelijkste is vier platen van 60 bij 120 aan elkaar te schroeven. Dit haal je precies uit één stuk plaatmateriaal van 244 x 122. (Je hebt een beetje snijverlies van de zaag) Bij de bouwmarkt willen ze je vast wel even matsen door het recht af te zagen. Om de platen aan elkaar te schroeven is een steunbalkje in elke hoek wel handig. Daar kun je dan mooi in schroeven om de platen vast te zetten.
Vier bij vier centimeter geeft lekker veel stevigheid. Zaag 4 van deze balkjes op een lengte van 108 centimeter. Zaag nog twee balkjes van 56 centimeter die je aan de binnenkant bovenop de steunpalen legt en vastschroeft. Je kunt er eventueel inkepingen in maken zodat je speten er mooi vast op blijven liggen. Vuurpotje in het midden op de grond en een jute zak als bovenkant en je hebt je eigen rookoven.
Je kunt het natuurlijk uitbreiden met van alles en nog wat. Een deur erin, een bovendeksel met schoorsteen erop, een bodemplaat met wielen, verzin het maar.
Als je veel eiken planken met mes en groef hebt kun je ook een houten rookoven maken door deze eiken delen te gebruiken. Dat is natuurlijk helemaal gaaf. Zet de eiken delen dan niet vast met lijm in het mes en groef gedeelte maar maak gebruik van diezelfde eiken planken die je diagonaal aan de binnenkant schroeft voor de stevigheid. Een eikenhouten rookoven met mooie RVS scharnieren en strakke RVS handgrepen kan jaren mee.
Maak nooit de fout om de binnenkant van een laagje verf te voorzien. Verf of beits aan de binnenzijde van je houten rookkast is uit den boze. Ook geen plastic of piepschuim gebruiken voor isolatie! Dubbelwandig hout kan natuurlijk wel.
Welke materialen heb je nodig om een houten rookoven te maken?
We hebben in ieder geval één of meerdere platen hout nodig, een lading schroeven, het liefste RVS en het juiste gereedschap om de boel in elkaar te schroeven. Als je er deuren in wilt maken net als ik heb gedaan kun je gebruik maken van een pianoscharnier van RVS of je gebruikt iets robuustere scharnieren. Een paar mooie duimhengen staan ook best geinig als je er van houdt. Denk ook even aan een paar mooie handvatten die je op de deur plaatst.
Als vuurplek kun je heel goed gebruik maken van een barbecue van bijvoorbeeld gietijzer. Eigenlijk kun je ook gewoon een stalen bak gebruiken waar je wat gaten voor de beluchting in hebt geboord.
Je zou het gedeelte waar je fikkie stookt kunnen bekleden met RVS plaatmateriaal of zoiets om de kans op verbranding van het plaathout tot een minimum te beperken, maar het is per se niet noodzakelijk. Als je het vuurtje dan maar niet te groot maakt. Als schoorsteen kun je een uitlaatflens gebruiken met een stuk pijp erop. Je zou ook gewoon een luchtrooster kunnen gebruiken die je open en dicht kunt schuiven.
Vier wielen onder je rookkast is geen overbodige luxe. Het wordt een zwaar geheel als je de houten rookoven wat groter en rondom helemaal dicht maakt en beplaat met RVS binnenwanden, dus dan we kiezen voor twee bokwielen en twee zwenkwielen met op minimaal één wiel een rem.
Welke gereedschappen heb je nodig om een rookkast van hout te bouwen?
- Een boormachine
- Een kruiskop schroevendraaier of accu tolletje
- Een meetlat of duimstok (nou vooruit, een rolmaat mag ook)
- Een decoupeerzaag
- Hamer en spijkers
- RVS schroeven
- Twee rechter of linker handen of een combinatie van beide 😉
Welke extra hulpstukken of accessoires heb je nodig bij het maken van een houten rookoven?
Een thermometer heb je nodig om de juiste temperatuur te kunnen bepalen. Een digitale uitvoering werkt helemaal perfect. Dan zie je elke temperatuurschommeling in de rookoven.
Je hebt iets nodig om de vis op te leggen of aan op te hangen. Je zou bijvoorbeeld een barbecuerooster kunnen gebruiken. Met twee latten aan de binnenkant van je houten rookoven heb je de mogelijkheid om je speten of je rooster op te leggen. Bevestig die latten niet helemaal bovenin want als de vis aan de speten hangt steekt de kop vaak nog wat uit.
Met RVS pennen (speten) kun je de vis makkelijk rijgen als er aan één kant een punt geslepen is. Deze speten kun je dan gewoon op de latten laten rusten. Eventueel kun je in de latten kleine uitsparingen maken zodat je de speten kunt vast leggen.
Met een gietijzeren barbecue die je zo middenin de houten rookoven kunt zetten heb je een prima vuurplek waar je een mooi vuurtje op kunt stoken. Je kunt ook van een paar bakstenen een soort vuurplek maken. Net als een padvinder!
Gebruik altijd onbehandeld hout om mee te roken. Eiken, beuken of elzen volstaan prima. Maak gebruik van kleine stukjes hout om je vuur goed onder controle te houden.
Denk erom dat je rookoven van houten plaatmateriaal is gemaakt waar wel gebruik is gemaakt van een soort lijm. Als dit dus vlam vat is het giftig. Maak dus gebruik van een klein vuurtje als je gaat stoken. De temperatuur hoeft in principe niet boven de tachtig graden uit te komen dus dat moet goed gaan.
Ik heb deze afbeeldingen met houten rookovens en rookkasten van internet geplukt. Heb jij zelf zo’n houten rookoven/rookkast gebouwd stuur dan een foto mee in een reactie! Dan kunnen we zien hoe jij hem gebouwd hebt.
johannes zegt
Voor het hout van de rookoven heb ik gewoon 12mm multiplex gebruikt. De rest vond ik wat te prijzig. Ook heb ik het direct op maat laten zagen. Onderin de rookoven heb ik een ‘vuurkorf/ tuinafval verbrander’ van de blokker toegepast, waar ik een stukje uitgezaagd heb zodat je naar binnen kunt loeren via het onderste deurtje. In het midden van de bak een vergiet gemonteerd, waar ik het hout in verbrand. Onderin een schuifje om te beluchten, en op de achterkant een schuifje om het ontluchten te regelen. Ik ben blij met het resultaat.
jan zegt
mooie kast mag ik de afmetingen? groet jan
Smokey John zegt
Staat in de tekst Jan, maar je mag de rookkast zo groot maken als je zelf wilt….
60x60x120 is zeg maar de standaard maat. Veel rookovens zijn echter hoger zodat bijvoorbeeld je paling niet te dicht bij het vuur hangt….
Lourens zegt
Hallo John,
Vraag ik heb een rook kast overgenomen maar vraag me af wat de lange schoorsteen voor dient kreeg hem er nieuw bij
Smokey John zegt
Je kunt de lange schoorsteen gebruiken om de rook wat hoger af te voeren. Zorg er wel voor dat de trek in de kast goed is.
Luuk zegt
De lange schoorsteen kan je ook gebruiken om een vuur op afstand te stoken in een gesloten bak. Zo kan je ook koud roken door de rook via de schoorsteen naar de onderkant van de rookkast te leiden. Je moet er dan wel voor zorgen dat de rookkast hoger staat dan het vuur.
Smokey John zegt
Prima tip Luuk!
Pietmaarten van den Engel zegt
Hallo,
Zelf roken is leuk en fijn en smakelijk,ik zelf rook ook,nee geen sigaretten meer.Maar eigenlijk heb ik een waarschuwing over de houten Rookovens cq kasten.Ooit weleens gehoord van PYROFOOR,nee dan zal ik je nu gaan vertellen dat hout bij 40 -60graden dan spontaan gaat branden.Door de warmte ontstaat er een andere structuur in het hout waar door het spontaan gaat branden.Dus pas op voor PYROFOOR in je kast.
Smokey John zegt
Pyrofoor kan zelfs ontstaan bij kamertemperatuur…. maar het komt eigenlijk alleen voor indien je bijvoorbeeld rookmeel gebruikt in je warme kast. De fijne stof kan een snelle verbranding krijgen tijdens het instrooien. Dan stuift het…
De houten kast zelf heeft er mogelijk minder snel last door de laag teer die er op komt. Het vet in de kast kan wel snel flinke vlammen geven…
Altijd een brandblusser in de buurt van je rookoven is geen onverstandige keuze!
jaap zegt
eiken rookkast heel simpel en houd de warmte heel erg goed vast.
Smokey John zegt
Mooi Jaap
michel zegt
ik ben ook al een lange tijd aan het zoeken.
rook momenteel zelf in een oud olie vat.
maar deze word mij te klein omwille dat ik telkens deze ton 5 tot 6 keer moet gebruiken omdat de vraag achter vis meer en meer word.
daarom nu wil ik iets bouwen waar ongeveer 30 kilo paling in kan zodat ik geen 4 tonnen moet doen kwestie tijd besparing.
Kris zegt
Gisteravond geïnspireerd geraakt en een tekening gemaakt. Vanmorgen naar de bouwmarkt geweest en in elkaar gezet.
1 plaat betonplex wat scharnieren, schuiven en paar handgrepen voor het verplaatsen.
Voor de vuurla haal ik morgen een bol BBQ waar ik alleen de onderkant van ga gebruiken.
Van het weekend maar eens uitproberen
Smokey John zegt
Ik ben benieuwd naar het resultaat, Kris. Stuur maar eens een foto van de gerookte vis… de rookkast is gewoonweg geweldig!
Piet Cappel zegt
Hallo John, mooie site heb jij , alle informatie die je nodig hebt om goed te kunnen roken. Ik heb een kast gemaakt van betonplex, werkt perfect. Ga vooral door, het is een schitterende hobby.
Smokey John zegt
Mooie kast Piet!
Groetjes Smokey John
Jelke zegt
Hee mensen, leuk om al die verschillende rookkasten te zien. Ook zie ik veel bruikbare tips voorbij komen.
Zelf wil ik ook een rookkast gaan maken. Het probleem waar ik tegen aan loop is het volgende.
Ik wil naast roken ook de kast gaan gebruiken voor t low en slow garen van grote stukken vlees. Hierbij heb je een temp die je lange tijd op 110 graden (zeg veiligheids halve 140 graden) zal zijn. Nu wil ik ivm zeer klein budget de kast van hout ( plaat materiaal) maken. Dan de vraag, welk houtsoort zal hiervoor geschikt zijn??
De kast zal elektrisch verwarmd gaan worden.
Graag hoor ik jullie suggesties.
m
alvast bedankt
johan zegt
Misschien dat je hier iets aan hebt?
aan de datum te zien vast niet meer, maar andere lezers wel
https://www.klusidee.nl/Forum/topic/rookkast-welk-plaatmateriaal.106904/
Smokey John zegt
Bedankt voor je klustip Johan.
Jan zegt
Beste John,
Ik ben een poging aan het doen om een rookoventje te maken van een zgn oliedrum, ik heb onderin een gat geslepen van plm 40 bij 25 cm waar ik van het uitgeslepen materiaal een deurtje wil maken.
Verder is de bedoeling om van (schroot) plaatijzer een vuurbak te maken, nu was mijn vraag, haar haal je eigenlijk van die thermometers die je op/in de oven kunt monteren en welke hoogte is hier eigenlijk het beste voor?
Tevens wil ik eigenlijk in het deksel een klein pijpje lassen als schoorsteen zijnde, is het ook van belang dat je hier een (schuif) klepje opmaakt om hitte te kunnen regelen?
het deksel is overigens vast te zetten met zo’n soort ‘hoepelvormige’ klem.
hopende op je reactie,
groeten Jan
Smokey John zegt
Voorlopig ben je zeer goed op weg met je rookoven. De thermometer kan ter hoogte van de buik van de vis. Zo’n ding koop je bij een hengelsportzaak, rookoven speciaalzaak zoals Rookoven.com of je maakt gebruik van een digitale kerntemperatuurmeter. Alles wat je kunt stellen en regelen is handig maar kan ook kapot of vast gaan zitten.
Succes
Groet John
jan zegt
Dank voor je reactie,
Idd, je hebt gelijk als het gaat om poespas op een rookvat te zetten, ik neem het in overweging.
Ik heb ondertussen de ton gereed, en ben nu bezig hem ‘in te vetten’ zoals ik hier las, met een dikke speklap die ik op kolen heb gelegt met een handjevol vochtig eikenmot, de geur is al overweldigend! Ik hoop dat 1 keer speklap cremeren voldoende zal zijn, en dan kan het feest beginnen!
leon zegt
Zou je een koud-rookkast ook van een oude koelkast kunnen maken? Daar het materiaal allemaal voedselveilig plastic is en de temperatuur niet boven de 30 graden uit komt, dacht ik dat dit mischien een makkelijke manier zou zijn voor een rookkast, zeker zo een met een hoge deur. Coldsmoker onderin en een schoorsteentje van boven……een idee?
Smokey John zegt
Dat is mogelijk en wordt ook wel gedaan.
Mike van Beelen zegt
Sinds vandaag m’n zelf gebouwde kast afgerond.Gebouwd van vloerdeeltjes en wat rachels.
Binnenkort even inroken….ben benieuwd.
Smokey John zegt
Ziet er mooi uit Mike!
Ron zegt
Ik wil zelf een houten rookkast bouwen, mij is het nog een beetje onduidelijk wat de beste manier is voor het vuur. Is open vuur het beste en is de temperatuur dan ook goed te regelen?
Of gaat dit makkelijker met een gasbrander? Die onder een staalplaat waar het eikenhout om te roken op ligt.
Goeie bouwtekeningen zijn helaas ook maar schaars.
gr Ron
Smokey John zegt
Hoi Ron,
Wil je fikkie stoken? Dan is een houtvuur het beste.
Wil je gemak? Dan is een elektrisch element het beste.
Wil je constante warmte? Dan is gas het beste.
Een kast bouw je vaak met de materialen die je voorhanden hebt of op de maat die je het beste past.
Daarom zijn er ook zoveel verschillende soorten zelfbouw kasten. Ga eens kijken bij een wedstrijd paling of makreel roken en steek je licht op! Je zult moeten doen wat jou het beste ligt. Succes!
Groetjes Smokey John
rinus zegt
Beste John,ik wil een rookkast maken van eikenhouten parketdelen is er nog een minium maat voor of kan ik hem zo gunstig mogelijk maken en is het nodig om hem dubbelwandig te maken?
Dat zie ik namelijk op verschillende foto’s
V.Gr. Rinus
Smokey John zegt
Je mag de rookkast maken zoals je hem zelf wilt hebben. Dubbelwandig is prettig wanneer je de kast perfect op temperatuur wilt houden. Als je wilt spelen met vuur is dat echter niet echt noodzakelijk. Mijn eigen kast heeft enkele beplating van 12 mm.
Wel je gedeelte van de vuurhaard beschermen met staal, RVS of iets dergelijks, hoor!
Groetjes Smokey John
Rinus zegt
bedankt voor de reactie,ik heb een gas oven gesloopt en ga daar de bakplaat en roosters van gebruiken heb ik gelijk een maat voering.
Gr. Rinus
Smokey John zegt
Je mag er natuurlijk altijd een foto van maken en die opsturen als de kast klaar is, Rinus!
Jan Schippers zegt
dit heeft niks met ambachtelijk vis roken te maken????
Maar wou het jou toch even laten weten.Moet ook gerookt worden toch.
Mvg Jan
LEEUWARDEN – De droge worst gemaakt van vis – een idee van kok Syb Zijlstra, slager René Bakker en vishandelaar Sietse de Vries – gaat vanaf dinsdag in de verkoop.
Het recept was al enkele weken klaar maar moest nog door een laboratorium getest worden op voedselveiligheid. Die test is het product goed doorgekomen.
De worst, Leeuwarder Zilte Zeeworst genaamd, is voorlopig alleen te krijgen bij de bedrijven van de bedenkers: restaurant Le Sandre, slagerij Bakker Uw Slager en vishandel Langoustine.
gerard zegt
John,
Vaak hoor je de vraag hoe kan ik aan hout komen.
Zelf haal ik dit bij de Fixit bouwmarkt daar hebben ze zakken met openhaardhout.
Van eiken en beuk voor een paar euro heb je een zak vol.
Smokey John zegt
Bedankt voor de tip Gerard!
Rob zegt
Hoi John, de rookkast boven aan de pagina met de zwarte handgrepen en scharnieren, heb je van die kast nog meer foto’s van binnen en buiten. Groet Rob
Smokey John zegt
Smokey John zegt
William van den Broek zegt
Hallo Smokey John,
Ik wil een koud rook kast maken de maat zal ongeveer 80 B x 80 D x 150 H gaan worden. het hout wat ik wil gaan gebruiken is van Douglashout, de wanden worden dubbelhout en spleten worden dichtgemaakt met hennep omdat er geen mes en groef inkomen. Douglashout kan onbehandeld 10 tot 15 jaar meegaan, Het geheel komt op een Rvs 316 L frame te staan .
ik wil de binnenste delen schuin tegen de buitenste delen gaan schroeven, en natuurlijk alles met Rvs 316 L 1 tot max 1.2 mm bekleden aan de binnenkant.
er komen twee deuren in met zelfgemaakte rvs scharnieren
dit is de beschrijving van de kast
binnen in ben ik er nog niet aan overuit.
wat voor vuurplaats ik moet maken, hoe wordt de rook koud, waar kan ik het beste mee stoken, en hoe hou ik een vuurtje onder controle en hoe hou ik het geheel onder de 30 graden.
Kan je me hiermee helpen, als alles klaar is , dan zal ik natuurlijk foto,s van de bouw,
en de tekening op pdf zetten zodat die gratis te downloaden is
Smokey John zegt
Hoi William,
Om koud te roken kun je drie dingen doen.
1 – koudrookgenerator spiraal aanschaffen voor enkele tientjes. Zo 1 waar je een kooltje inlegt of een waxinelichtje tegen aan zet
2 – Een externe coldsmoker of rookpistool aanschaffen of bouwen. Dit kunnen verschillende modellen zijn. Kijk maar eens op google afbeeldingen naar cold smoker.
3 – een externe warmtebron of vuurplaats maken waar je met een hittebestendige slang of buis de rook vanaf laat komen richting je rookoven.
De rook laat je aan de zijkant ontsnappen met of zonder luchtpomp. De buis er naar toe zorgt voor extra koeling.
William van den Broek zegt
Hallo John,
Welke voordelen en nadelen kan ik toeschrijven aan de interne als de externe warmtebron en een externe coldsmoker,
kan en of mag de rook via een interne schouwmodel naar een schoorsteen met klep afgevoerd worden, of moet het perse via de zijkanten ontsnappen,
Dit vraag ik IVM eventueel overlast met de buren
en dan bedoel ik,
– gebruiksvriendelijkheid
– resultaat gerichtheid
– arbeid intensiteit
Smokey John zegt
Hoi William,
Een uitlaat aan de zijkant van de coldsmoker voorkomt hitte door de schoorsteen via de pijp naar je te roken vis in de rookoven. Rook koelt snel af. Voor sommige koudrookunits wordt wel een pijp van 7 meter gebruikt om naar de producten geen warmte te loodsen. Koud roken geeft minder overlast dan warm roken. Natuurlijk kun je met een hoge schoorsteen werken als je dat kan gebruiken om minder rook door je hele huis heen te krijgen. Denk wel om de flinke aanslag die de rook zal geven in je rookkanaal.
Zo’n kleine koudrookgenerator in een spiraalvorm werkt ook wel maar kan warmte afgeven omdat het intern gebruikt wordt. Net als een eierdoos, die geeft alleen een scherpe smaak.
William van den Broek zegt
Hallo Smokey John.
Ik ben er aan uit hoe ik mijn koud/warm rook oven ga bouwen.
Ik heb besteld, 28 mm dik vuren met mes en groef.Deze delen worden verlijmd met Titebond III deze lijm is een van de weinige die door de fabrikant als voedselveilig wordt bestempelt.
kopieër deze link en paste het in je browserbalk
de afmetingen van de kast wordt 60 x 60 x 120 Totale hoogte word170cm
er komen balkjes van 58 x 58 van boven naar onder te lopen zodat het frame goed massief en stevig kan worden
ik wil het zo maken dat ik binnen ook kan warm en koudroken. De rook gewoon via het dak ontsnappen. het dak loopt ligt schuin naar achteren zodat water er makkelijk af kan lopen.
de buitenkant wordt behandelt met voedsel veilige Tung olie of te wel Danish oil.
als koudrook gegeneratot wil ik een uitwendige kopen, maar ik zit even te twijfelen tussen twee koud rook generatoren namelijk tussen de
SmokeMiester; Pellet Smoke Generator
of de
Smoke Daddy MAGNUM Electric Smoker for use on Pellet grills & custom apps
De eerste heeft geen luchtpomp nodig en de tweede dus wel.
de tweede ziet er overigens wel beter afgewerkt uit.
voor het warmroken heb ik de spullen want dat heb ik geleerd van mijn Opa die altijd paling deed vangen en roken voor zijn levensonderhoud.
al met al ben ik goed op weg en zal het niet lang duren voor ik kan beginnen met in elkaar zetten
al zegt
Hallo ik wil jullie vragen of je ook van n rvs prullenbak kunt maken?? (cilinder rookton)
mvg Al
Smokey John zegt
Tuurlijk Al zolang je maar geen laagje verf aan de binnenzijde hebt zitten. Probeer het maar en laat de foto zien zou ik zeggen. Ik ken ook veel rookovens die aan de binnenkant van RVS of staal zijn en van buiten een houten constructie hebben.
Jacco zegt
Heb op mijn werk onlangs een roestvrijstalen rookoven gemaakt, was een hele klus maar het resultaat mag er zijn “foto’s volgen nog” nu ben ik op zoek naar hout om sliptong, rode poon en makreel te roken, iemand een idee welk hout ” beuken of eiken” en waar ik dit voordelig kan krijgen? Mot heb ik genoeg het gaat om stukjes om een vuurtje te maken.
Smokey John zegt
Hoi Jacco,
Je kunt een mix van eiken en beuken gebruiken en eventueel nog andere onbehandelde houtsoorten. Als er maar geen verf of chemicaliën op zitten en geen hars in zit. Je kunt blokjes hout bestellen bij een winkel waar ze rookovens verkopen zoals bij rookoven.com of je gaat naar een houthandel. Hout van bomen zul je eerst twee jaar moeten laten drogen.
Groetjes Smokey John
Jan zegt
Hallo daar natuurlijk wil ik het nog eens proberen om via deze weg reactie te geven.
Jan Schippers zegt
nog een foto
Smokey John zegt
De foto is gestuurd door Jan Schippers. Zie de nieuwe houten rookoven:
GIOVANNI zegt
hoy john na uw website te hebben geraadpleegd heb ik zelf een poging gedaan om een houten rook oven te maken en ik moet zeggen dat het aardig gelukt is hierbij stuur ik u graag een paar foto’s groetjes giovanni
Smokey John zegt
Hoi Giovanni,
Leuke foto’s van een hele mooie rookoven.
Succes met je rookavontuur.
Groetjes Smokey John
mart zegt
Dag John,
Wij hebben een (houten) rookkastje gemaakt. Omdat we midden in een woonwijk zitten en zo min mogelijk een beroep willen doen op de tolerantie van de buren gebruiken we een zelfgemaakte koud-rookgenerator en het onderstel van een gourmetstel als warmtebron.
We kunnen daarmee onder de huidige temperaturen de kast tot ca 90 graden stoken.
De eerste rooksels betroffen poon, (zelfgemaakte) knakworst en schar, alles met goede resultaten.
Een en ander mede dankzij de adviezen van jouw site!
Groeten,
Mart
Smokey John zegt
Hoi Mart,
Leuk dat je ook reageert op dit artikel van de houten rookkast en dat je er zelf mee aan de slag bent gegaan. Je kan ook foto’s meesturen van je rookkast in een reactie, wist je dat?
De overlast dient inderdaad tot een minimum beperkt te worden. Een stukje laten proeven aan de buren doet trouwens wonderen 😉
Groetjes Smokey John
Raaf zegt
Ik ga zelf een rookkast maken door middel van 4 platen betonplex,
gezaagd uit een standaardplaat van 122×244
Aan de hand van jouw beschrijfing kan ik aan alle onderdelen komen,
alleen waar kan ik 60 centimeter speten kopen?
Smokey John zegt
Beste Raaf,
Gaaf dat je er zelf een gaat bouwen! RVS speten kun je bij een metaalbewerker proberen te krijgen. Vaak hebben ze nog wel wat restmateriaal waar je wat van kunt krijgen voor een zacht prijsje. Je kunt ook de kast iets versmallen op de plek waar je de speten wilt hangen door middel van balken. Als je hier gaatjes in boort in de ene balk en gleufjes in de andere balk, steek en hang je de speet er zo in. De speet is dan ook geen zestig centimeter lang maar ongeveer 50 bij twee balken van 5 cm.
groetjes Smokey John
Raaf zegt
Ja ok!
Ik heb via mijn werk contacten met een groot staalbedrijf in Den Helder
namelijk Multimetaal,voral actief in de Offshore.
Dat moet toch lukken….
Maar ik wil toch wel de maximale grote van de oven benutten
aangezien ik in eenmaal een grote hoeveelheid makreel wil roken!
Zelf gevangen,zelf gehangen,zelf gerookt!!
Vrienden en kennissen kijken er nu al naar uit!!
Smokey John zegt
Hoi Raaf,
Neem dan iets dikkere speten van 304RVS. Die buigen niet zo door. Je kan er voor kiezen om dikkere speten door de ogen te prikken. Dat rijgt iets makkelijker met dikke pennen 😉
groetjes,
Smokey John
Raaf zegt
Dat doorzakken van de speten ben ik niet bang voor
want ik ben van plan om dwarsgewijs 2 stukken draadeind
van 10 mm op dezelfde hoogte als de draagbalkjes aan te brengen.
Die dienen dan als ondersteuning van de speten.
Als het geheel klaar is post ik wel een plaatje van het geheel,
ik bedoel van de vangst,schoonmaak, het roken en uiteraard
het resultaat!!
Ben erg blij met je site en vind er veel nuttige info op!!
Groeten Raaf
Smokey John zegt
Hi Raaf,
ik zie de foto’s graag in je volgende reactie! Goede tip trouwens van die ondersteunende draagbalkjes.
Groet Smokey John
jan zegt
Vandaag ook een kast gemaakt ,alleen de schoorsteen pijp nog aansluiten morgen.
Wel even proef gestookt, werkt als een tierelier.
jan zegt
Zoals je ziet ruimte zat ca 180 x 60 x 60
Smokey John zegt
Hoi Jan, ik zie de afbeelding nog niet!
jan zegt
Bij deze, zeker iets niet goed gegaan met uploaden.
Smokey John zegt
Klasse. Een mooi voorbeeld van wat je met hout allemaal kunt maken!
Klaas Tjibbe Knobbe zegt
Heb zelf een RVS spoelbak (met gaten onderin) uit een keukenblad gebruikt als vuurplaats. Dit hangt in een frame. D.m.v. een oude waterpomptang kun je deze gemakkelijk in en uit de ton halen. Makkelijk bij het aansteken of als het vuurtje per ongeluk eens te warm wordt.
Smokey John zegt
Hoi Klaas Tjibbe,
Bedankt voor je handige tip van zo’n RVS spoelbak! Heb je die dan opgehangen onderin de rookoven of op steuntjes staan?
Een waterpomptang, een hakbijl en een pook om te porren horen inderdaad bij de standaard uitrusting van een ambachtelijk roker 🙂
Magnum zegt
Heel handig bedacht KTK.