Welke soorten hout kan ik nou het beste gebruiken om mijn vis te roken? En welk hout voor roken kan ik beter niet gebruiken voor mijn vis of vlees.
Dat is een vraag die we regelmatig horen wanneer we een demonstratie vis roken geven op een van de evenementen. Vandaar dat we een pagina aan diverse houtsoorten voor het roken wijden. En natuurlijk mag je ook de poll invullen of reageren over welk hout jij voor het roken gebruikt.
We zullen je in dit artikel informatie geven over welke rookhout soorten je het beste kunt gebruiken voor het roken van een bepaalde vissoort, hoe je zelf hout kunt bewerken zodat je er mee kunt roken en nog een hoop andere tips.
Welke soorten hout voor roken kan je het beste gebruiken?
Welk hout hoort bij welke vissoort? Je mag zelf kiezen welke smaak je er aan geeft. Eiken en paling gaan goed samen. Beuken en makreel passen ook goed bij elkaar. Een combi van beuken en eiken wordt vaak gebruikt voor forel maar ook voor paling. Probeer diverse smaken uit en kijk wat jij het lekkerste vindt. Ik gebruik altijd een combi van eiken en een beetje beuken voor bijna al mijn vis.
Eikenhout
Het meest gebruikte rookhout in Nederland is Europees eiken. Eikenhout heeft als voordeel dat het een harde houtsoort is en dus langer brand en gloeit. Eiken geeft een heerlijke geur en kleurt de rookwaar mooi goudgeel tot bruin. Zorg ervoor dat de schors geheel van het hout verwijdert wordt. Dit kun je gemakkelijk zelf doen met een kapmes of hakbijl. Maar het eikenhout is steeds moeilijker verkrijgbaar en wordt ook steeds duurder. Daarom wordt er ook veelal beuken gebruikt.
Beukenhout
Beuken is een iets minder harde houtsoort als eiken maar geeft een lekkere smaak aan de vis of het vlees. Door wat extra beuken te gebruiken wordt de kleur van de vis roodachtig tot bruin. De meeste hobbyrokers gebruiken een combinatie van beuken en eiken zowel als hout om te branden als krullen en snippers om te roken. Met beuken is het eventueel wel mogelijk om een gedeelte van de bast of schors mee te roken. Door beukenhout of snippers van de beuk te gebruiken kunnen donkere vlekken op je vis terecht komen. Een soort zwarte walm is hiervan de oorzaak. Engelse naam is Beech.
Elzenhout
Een andere mogelijkheid is elzenhout. Elzenhout is een zachtere houtsoort en geeft iets minder rook af tijdens de verbranding. De bekende naam die je op verpakkingen van rookmot vindt is Alder. Elzenhout is zeer geschikt om zalm te roken.
Populierenhout
De populaire populier is ook geschikt om mee te roken. Het is een wat zachtere houtsoort die veel voorkomt in Nederland. Het kan flink roken door het inwendige vocht en blijft niet lang maar goed gloeien. Populier kan een zoetere smaak afgeven aan je vis.
Kastanjehout
De kastanjeboom groeit niet zo snel. Het hout van de kastanjeboom geeft een lichtzoete en nootachtige geur af aan je vlees of vis.
Hickory – Okkernoot -Carya
Nog zo’n houtsoort die je veel tegenkomt is Hickory. Het is een harde houtsoort uit de familie van de okkernoot. Dit hout kennen we van de stelen van je hakbijl of hamer en anders wel van je drumstokjes. De stukjes (chips) van Hickory kun je prima gebruiken om mee te roken vooral voor varkensvlees. Het hout geeft een sterke en ook zoete rooksmaak af. Kom je dus rooksmaak tekort in je paling, dan kun je een beetje hickory toevoegen.
Fruitbomen
Er zijn zelfs rokers die af en toe wat fruitbomenhout gebruiken, maar mijn voorkeur heeft dat niet. Zeker niet wanneer er gebruikt is gemaakt van bestrijdingsmiddelen voor de fruitteelt. Toch is het hout van verschillende fruitbomen geschikt om mee te roken. De snippers en het rookmot van de fruitbomen hieronder zijn erg in trek.
Appelhout
Appelhout kan een zoetere milde smaak afgeven aan je vlees of vis. Meestal wordt het hout van de appelboom gebruikt voor vlees.
Kersenhout
Kersenhout is prima geschikt om mee te roken, vooral voor vlees. Bij kersenhout komt het nogal vaak voor dat het gaat walmen. Dit geeft een donkere aanslag op je vis. De smaak die het afgeeft vergoedt echter veel. Een beetje fruitige zoete smaak kan vooral erg lekker zijn bij het roken van spareribs. Het is dus niet echt geschikt voor witte visfilets.
Anders dan hout voor rook
Je kunt ook rook ontwikkelen met andere producten in plaats van hout. Voorbeelden:
- Stro
- Takjes
- Zeewier (gedroogd)
- Kruiden
- Kruidenloof
- Noten
Je kunt bijvoorbeeld ook enkele stengels bieslook op je rookhout leggen voor een heerlijke uiengeur. Of een knoflookteen voor een sterke knoflook geur. Het rookt namelijk ook.
Stro kan enorm roken als je het licht bevochtigd. Gedroogde takken mag je ook gebruiken mits de bast meegerookt mag worden.
Uiteraard kun je ook kolen gebruiken om een gloeiende massa te verkrijgen. Of je nu houtskool of briketten gebruikt maakt niet zoveel uit. Briketten blijven alleen langer gloeien.
Fout hout
Deze houtsoorten kun je beter niet gebruiken:
- Red Ceder- of Red Cedarhout, met 1 opmerking dat je het wel kunt gebruiken om zalm op te leggen om te roken.
- Pijnbomen zoals de dennenboom, kerstbomen of andere hars bevattende bomen.
- Gebruik ook geen bewerkt, geïmpregneerd of geverfd hout. Sowieso moet alle hout vrij zijn van verf, lak, was of menie als je het wil gebruiken om te roken.
- Vooral pallethout kan gevaarlijk zijn in verband met chemicaliën die gebruikt zijn bij transport om ongedierte te bestrijden.
- Beschimmeld of verrot hout kun je beter ook niet gebruiken om te roken.
- Gebruik geen hout waar ongedierte zoals de houtworm in zit. Het kan zijn dat er al een poging is gedaan om dit beestje met gif te bestrijden.
Uitzonderingen op de regel….
Er zijn verschillende eucalyptus houtsoorten. Je kan het natuurlijk altijd proberen. Er zijn meerdere rokerijen die eucalyptushout en bladeren gebruiken. Welke boomsoort dat is weet ik niet.
Maar er zit een risico aan met gomhoudende boomsoorten. Het kan zwarte aanslag geven op je product, giftig zijn of een bijsmaak geven.
Naaldhout doet ook zoiets. Maar in Duitsland zweren ze er bij voor worst. Tsja, zeg het maar…
Gewoon een keer proberen met een klein stukje vis of vlees dus…..
Hoop dat het een antwoord is waar je iets mee kunt.
In Nederland groeien nu eenmaal relatief veel eiken en beuken waar hier de beste resultaten mee gehaald worden met roken.
Red Ceder- of Cedarhout
Red cederhout bevat een soort natuurlijk afweersysteem voor insecten zoals de houtworm en termieten. Je kunt er alleen kort mee roken of liever helemaal niet gebruiken. Het wordt aangeraden om er een zalmzijde op te roken maar laat dan de plank nagenoeg niet verbranden. Dit doe je door de Red Ceder plank langdurig te laten weken in water.
Houtkloven
Wil jij zelf je hout gaan kloven is een goede kloofmachine wel handig om in huis te halen.
De Tips op een rijtje!
Zorg voor droog hout!
Gebruik niet te grote blokken!
Haal de schors er goed vanaf!
Probeer eens een combinatie van beuken- en eikenhout!
Je kunt ook stukken hout gebruiken om rook te ontwikkelen, rookmot is dus niet per se noodzakelijk.
Maak van je hout zelf het rookmot!
Je leest het allemaal op de website van Smokey John !
Ik hoop dat je wat hebt aan de tips die ik je heb gegeven en ik wens je veel succes bij het zelf roken van vis. Geniet hier alvast van een filmpje van een vuurtje met rookhout!! Hout voor roken
Jan zegt
Hoi John
Ik gebruik altijd beukenhout de smaak is perfect maar krijg de vis nauwelijks goud bruin.hb je tips voor me bvd Jan
Smokey John zegt
Ook met beuken zou je kleur moeten krijgen als de vis goed gedroogd is Jan. Probeer anders eens een combinatie van eiken en beuken. Welke vis rook je zoal?
Groetjes Smokey John
R. Bak zegt
Zijn alle van nature veel voorkomende Populieren & Abeelen geschikt als rookhout, of zijn er ook giftige leden uit deze bomenfamilie?
Ik bedoel alle van nature in Nederland voorkomende.
Smokey John zegt
Zonder bast zou het moeten kunnen. Ik weet niet of er abelen of populieren giftig zijn. Wel vaak wat vochtiger….
Martin zegt
Ik heb een vraag over het houtsoort meidoorn is dat ook te gebruiken als hout om te roken van vis of vlees
Smokey John zegt
Het schijnt mild van smaak afgifte te zijn, geschikt voor kip bijvoorbeeld. Ik heb het nog nooit geprobeerd. Gewoon een keer proberen met een stukje zalm en dan proeven. Geef het door als het goed bevalt! Dan zet ik het er bij op de site!
Succes Martin!
Han Willeboordse zegt
Beste John.
Even een vraag.
Heb sinds kort een Smoki rookoven en heb dikwijls een zwarte aanslag op bv paling die ik rook.
Als ik over de paling wrijf na een tijdje stoken heb ik een zwarte aanslag aan mijn vingers.
Gebruik goed hout dat weet ik zeker.
Kan het zijn dat de paling niet droog genoeg is of is het een slechte verbranding, te weinig zuurstof?
Alvast bedankt voor je reactie.
Met vriendelijk groet.
Han Willeboordse
Terneuzen.
Smokey John zegt
Meestal komt het door zwarte aanslag op je vuurplaat (waar je vlammen tegenaan slaan) in combinatie met vocht. Beluchting en af en toe wat oude rook laten ontsnappen is zeker ook verstandig.
Roald zegt
Ik heb beukenhout snippers van houtsnijwerk, maar hoeveel heb je ongeveer nodig? Ik rook zalmmoot voor ca drie pers.
Bv.d. Roald
Smokey John zegt
Dat ligt er aan wat voor een rookoven je hebt. Mijn grote kast gebruikt best veel hout en rookmot maar een tafelmodel gebruikt maar een paar handjes snippers.
Bastiaan zegt
Is zie dat er verschillende “groftes” zijn van mot. Welke het beste gebruiken voor koud roken van zalm op, ik gebruik een cold smoke generator in Mn egg
Smokey John zegt
Meestal gaat het beter met fijne rookmot of rookmeel.
Peter Vermazeren zegt
Als je een afkortzaag hebt met afbuiging klem je een willekeurig stuk hout vast op je machine en zaagt het door
Liefst een stu dat de machine Max kan doorzagen.
Neem nu een stuk hout waarvan je houtmot wil zagen
Sluit dit aan tegen het zojuist gezaagde stuk hout en kort dit af ( zaag dit af )
Herhaal tot je voldoende houtmot hebt.
Gebruik schoon onbehandeld hout
Ga naar een haardhout leverancier en vraag naar stammetjes van de gewenste houtsoort
Ron zegt
Hallo John,
ik heb berkenhout liggen, kun je dit ook gebruiken om te roken?
Smokey John zegt
Je zou het kunnen proberen om te gebruiken maar denk er om dat er iets hars of olie-achtigs in de schors zit. Ik heb het nooit gebruikt en zal het ook niet doen.
Daan zegt
Ik gebruik normaal eik of beuk om te roken, maar heb laatst met berk eendenborsten gerookt en dat was een groot succes. Was wel berk zonder schors. Geeft niet zo’n sterke maar wel een mild zoete rooksmaak. Ik geef altijd wat eend weg en kreeg van meerdere kanten te horen dat dit de lekkerste ooit was. Gewoon proberen dus!
Smokey John zegt
Oke Daan. Voor jou werkt het dus perfect. Net als dennenhout in Duitsland wel gebruikt wordt voor bijvoorbeeld rookworst.
Dank voor je reactie,
Groet Smokey John
Ton gielen zegt
Kan ik wel met sparhout vuurtje maken en roken met beukenhout
Groete ton
Smokey John zegt
Ik zou het niet doen… maar je mag het natuurlijk altijd proberen voordat je de producten er bij doet…
Bart zegt
Ik heb mijn rook BBQ met kersenhout gestookt maar de smaak was eerder van een open haard.
Moet er een speciaal type van hout worden gebruikt?
Smokey John zegt
Hoi Bart, was het wel droog en schorsvrij? Er kan ook een schimmel in gezeten hebben….
Met beuken gaat het altijd goed en dan misschien een klein beetje kersen als toevoeging gebruiken.
Roy Wikkeling zegt
Ik zoek een tafelrookoven van ca. 50 tot 60 cm lang, waer ik een hele zalmzijde mee kan roken, zonder deze eerst in tweeen hoef te snijden. Wie wwet waar ik zoiets kan vinden?
Smokey John zegt
Ik denk dat je die moet laten maken. Het mooiste is van RVS…
Groetjes Smokey John
Fred van Egmond zegt
Ik woon in Swifterbant , en zou graag een adres willen in de buurt van mijn woning
Het gaat mij om eiken / beuken hout
Smokey John zegt
Beste Fred,
Er zijn diverse haardhout leveranciers die pallets met eiken of beukenhout thuisbezorgen. Je kunt ook even naar Nunsspeet bij Rookoven.com rijden.
Succes!
Groetjes Smokey John
Lou zegt
Ik heb ooit makreel gerookt met eiken en ik was er niet kapot van (zwaar en machtig).
Later zag ik deze docu en daar wordt op het einde verteld dat er gewoon vurenhout wordt gebruikt. Op één of andere manier wordt dit overal op het internet als fout hout gezien, maar nu ik het ook gebruik heb ik echt weer die lekkere “IJselmeersmaak” aan mijn vis. Goed droog vurenhout is niet fout.
Smokey John zegt
Klopt Lou,
de Nederlands Kampioen Makreelroken maakt ook gebruik van vuren in zijn mot. Maar de latjes en balkjes dienen wel vrij te zijn van hars.
Groet Smokey John
Roy Wikkeling zegt
Zelf heb ik met een vriend ook makreel gerookt, maar dit deden we koudroken met eiken krullen en zaaksel en het resultaat was voortreffelijk.
hernou guy zegt
Vraag me af of reeds gezouten vlees bv. gezouten buikspek en / of reeds licht gerookte vleeswaren als salami en Poolse worst uit de supermarkt ook nog moeten drooggezouten en of gepekeld worden ?
Zou het veilig zijn om dergelijke artikelen rechtstreeks (opnieuw) te koudroken?
Graag een reaktie
Smokey John zegt
Beste Guy,
Het lijkt mij verstandig om de, niet door u zelf gezouten, producten warm te roken in verband met de veiligheid. Koud roken kan wel mits de voedselveiligheid niet in gevaar komt, zoals bij gezouten buikspek. Nogmaals pekelen lijkt mij overbodig.
Succes,
Groet Smokey John
Tan zegt
Hoe gaat het roken met stro in zijn werk? Hoeveel stro moet ik gebruiken?
Voor welke soorten groente, vlees en vis is het geschikt?
Alvast bedankt voor je reactie.
Smokey John zegt
Hoi Tan,
Je zal in ieder geval schone stro moeten hebben wat je in een bosje kunt onderdompelen in wat water. Even afschudden en het kan dan op je vuur waardoor het smoort en gaat roken. Toedekken dus.
Gewoon proberen waarbij jij het lekker vindt….
wim kramer zegt
vuren en fruit hout , voor alles .
rokerij van haersoltelaan zegt
Hoi john ik gebruik om te stoken altijd eikenhouten wijnvatenhalf doordrenkt met rode wijn heerlijk afroken met beuken eikenhout combi zowel voor vis en vlees
Smokey John zegt
Dat is ook een hele mooie combinatie! Ik heb zelf nog een paar stukjes van een whisky vat. Dat ruikt ook zo lekker.
Raaf zegt
Dat is een mooie vuurlade Smokey John!!
Wat is het formaat hiervan?
De zoon van een collega heeft een klusbedrijf
en wil voor mij wel een lade lassen dus als je
de maten voor me hebt….
B.V.D. Raaf
Smokey John zegt
Hoi Raaf,
dan kun je het beste naar de ruimte van je rookoven kijken. Aan beide kanten minstens 5 centimeter ruimte overlaten. En vergeet niet in de lade aan de zijkant of onderkant gaten voor de beluchting te maken en een soort roostertje om het fijne as te laten zakken. Je wilt ten slotte gloeiende kooltjes.
Het is gewoon een lade van dik staal met een vuurplaat eronder die je ook weleens bij vuurkorven ziet.
Groetjes,
Smokey John