Smokey John legt uit hoe je zelf paling of aal roken kunt. “Zelf paling roken doe je zo!” is makkelijk gezegd maar hoe doe je dat dan? Het lijkt allemaal niet zo moeilijk als je die rokers zo bezig ziet met hun rookton. Waar moet je op letten met paling of aal roken en wat zijn de trucjes om de lekkerste gerookte paling zelf te roken?
Ook jij kunt ambachtelijk palingen gaan roken in je eigen rookton met de tips van Smokey John. Gerookte paling is de laatste jaren een dure lekkernij geworden. Als je een pondje gerookte paling in de viswinkel moet kopen ben je al snel zo’n € 25,- armer. De vis wordt tegenwoordig duur betaald.
Als je in het bezit bent van een eigen rookinstallatie kun je ook eens zelf paling gaan roken. Daarmee heb je zelf in de hand hoe je de lekkerste paling rookt. Verser kan het niet! >Je kunt altijd een mooie rookoven aanschaffen via deze link.
Paling roken doe je zo!
Eerst moet je aan verse paling zien te komen en daarvoor kun je terecht bij een Palingkweker of Palingrokerij. Zij kunnen paling voor je leveren die reeds met de nieuwste techniek om het leven is gebracht door middel van een elektroshock via een stunner. De paling is meestal ook al ontdaan van slijm en tegen meerprijs wordt de paling ook voor je gestript of te wel schoongemaakt van zijn ingewanden.
Het zouten of pekelen kunnen ze daar ook perfect voor je regelen, maar dat wil je natuurlijk liever zelf doen! Dan kun je tenslotte je eigen zoutgehalte bepalen.
Schoonmaken van de paling
Laten we beginnen met reeds gedode en ontslijmde paling. De vis moet je met een scherp mes insnijden op de buikkant van de kop tot 2 centimeter voorbij de anus. De ingewanden kun er dan uithalen en je moet de paling goed schoonmaken. Vergeet hierbij niet de bloedprop net voorbij de anus te verwijderen en trek tegelijk de ader mee die doorloopt in de staart. Die ader gaat vaak erg lastig eruit en soms lukt het helemaal niet.
Door het uiteinde van die ader met het puntje van je mes en je duim vast te pakken en langzaam te trekken, heb je de grootste kans dat lukt. Bloed in de vis zorgt voor snel bederf en tast de smaak ook aan, dus doe je best om het zo goed mogelijk schoon te maken.
Met je duim schraap je de paling van binnen helemaal schoon tot op de ruggengraat. Ik heb zelfs iemand met een tandenborstel de buikwand zien schoonmaken, maar misschien is dat ook wat overdreven. Regelmatig schoonspoelen tussendoor, want dan zie je of er nog wat viezigheid in de paling zit. Je kan eventueel een beetje zout gebruiken om te scrubben.
Hoe schoner je aal of paling, hoe beter je eindresultaat van je zelf gerookte paling of alen.
Paling ontslijmen
Mocht de paling nog een slijmlaag hebben moet je die verwijderen door de paling in een ruime hoeveelheid zout te leggen. Het zout neemt dan de slijmlaag van de palinghuid op. Zorg dat het zout goed over alle delen van de paling komt door goed te husselen. Na 15 minuten zijn er klonten zout gevormd en kun je de paling schoonspoelen met water. Hou dan wel rekening met het feit dat je de paling al voor een deel gezouten hebt…. dus een kortere tijd voor het pekelen in acht nemen.
Pekelen van de paling
Vul een schone emmer met 8 liter koud water en roer hier 600 gram zout doorheen tot het zout is opgelost. Of het zout genoeg is kun je testen met een stukje geschilde aardappel. Als dit blijft zweven in de zoutoplossing is het zoutgehalte goed. Als de aardappel naar de bodem zinkt moet er al roerend nog wat zout bij totdat het zweeft. Anders doe je er wat water bij. Natuurlijk kun je naar behoefte ook wat kruiden toevoegen maar het hoeft niet. Zie: Paling Zouten
De schoongemaakte paling doe je nu in de emmer met pekelwater en je zorgt dat de paling goed onder blijft in het zoute water door er iets op te leggen, een deksel bijvoorbeeld. Na 30 tot 60 minuten kan je de paling eruit halen, kort afspoelen met schoon water en direct aan de speten rijgen om uit te lekken.
Rijgen aan de Speten
Een speet is een dunne stalen staaf, meestal van roestvast staal, van ongeveer 3 mm dik met aan één kant een scherpe punt. Met die scherpe punt kun je gemakkelijk door de paling heen prikken.
Er zijn 2 veel gebruikte manieren om de paling aan de speet te rijgen.
De eerste methode is met een achterover gekantelde kop. Je steek dan je speet via de buikopening (waar de paling is opengesneden voor het schoonmaken) door het bekje van de paling. Dit is een snelle manier van rijgen en je hebt er geen scherpe punt aan je speet voor nodig.
De tweede optie is de speet door de kop te rijgen ter hoogte van de kieuwen. Let hierbij op dat je de speet net niet door de ruggengraat duwt. De ruggengraat breekt anders en de kans op valpaling is groter. Dat je paling niet van je speet afvalt hangt trouwens ook weer af van de tijd die je jezelf gunt om voor te drogen. Wederom geldt: Koeter de koet, geduld is een schone zaak. Hoe beter je droogt hoe beter de gerookte paling of aal zal zijn als je klaar bent met roken. Dus lees het drogen van de paling hieronder goed door.
Drogen van de Paling
Drogen van paling is het belangrijkste van het proces. Door de paling aan speten op te hangen en tussen een rek te laten drogen in de wind krijg je geen lekwater in je rookkast. Zorg ervoor dat er geen vliegen bij kunnen komen en dat de paling niet in de zon hangt. Je kan bijvoorbeeld een droogkastje maken met horrengaas.
Denk ook aan bescherming van boven tegen vogel uitwerpselen. Een parasol of onder een afdakje volstaat dan dus prima. (Soms droog ik de paling gewoon in de rookoven maar dan heb ik iets hoger vuur om het vocht meteen te laten verdampen!)
Als de paling goed is uitgelekt kun je de speten in je rookkast hangen. Tijdens het voordrogen op het rek kun je natuurlijk al een mooi vuurtje stoken in je ton. We gaan de paling nu nog verder drogen door een klein vuurtje te maken met stukjes eikenhout en de temperatuur te brengen op zo’n 40 graden. De kast staat nog steeds open of in ieder geval op een behoorlijke kier. Als er nu al veel rookontwikkeling komt is dat ook prima. Je kunt aan de paling voelen of hij droog genoeg is. De huid moet perkamentachtig aanvoelen en geen vochtige plekken meer hebben. Als de rugvin ook droog is ben je perfect bezig met het drogen van de paling. Nu kan je gaan beginnen aan het gaarproces.
Het Garen van Paling
Je stookt het vuurtje op met wat grotere stukjes eikenhout/beukenhout en laat de temperatuur langzaam stijgen tot maximaal een graad of tachtig. Liever iets lager want anders breken de eiwitten van je paling af. Rustig aan met stoken, anders springen de buiken open en loopt het vet uit de paling. De kast kan iets meer gesloten worden om deze temperatuur te bereiken, maar nog niet helemaal dicht doen want je moet trek houden in de kast.
Als je temperatuur maar boven de 72 graden Celsius komt want dan pas worden de bacteriën gedood. Steeds even kijken naar de paling of alles goed gaat en hou je temperatuur in de gaten. Met een kerntemperatuurmeter in de buik weet je het precies! Indien je temperatuur te hoog oploopt kun je tussentijds ook de vlammen temperen met rookmot. Garen en aal roken tegelijk gaat prima!
Aan de paling kun je voelen of hij gaar is door net onder de kop bij de ruggengraat te knijpen. Als je deze kan indrukken tot bijna op de graat is de gerookte paling of aal zeker gaar. Het visvlees komt dan meteen al los van de huid en bij de buik voelt de aal ook al lekker gaar. Nu gaan we echt roken om nog meer kleur op de gerookte paling te krijgen…
Het Roken van de Paling of aal
We smoren het vuur met rookmot of houtkrullen. Je mag de rookmot licht bevochtigen om je mot geen vlam te laten vatten, maar niet te nat. Je hebt immers je best gedaan om de vis droog te krijgen en je wilt ook geen gestoomde paling. Wat ook goed werkt is een plantenspuit. Je strooit je rookmot uit over het vuur en sprayt er een nevel van water over. De temperatuur moet in ieder geval lager worden want de paling is al gaar. Roken doe je dus tussen de 40 en 60 graden Celsius. Laat je schoorsteen op een kiertje staan en sluit de deur. Je vuurlade kan je van een klein beetje zuurstof voorzien door een klein kiertje open te laten.
Als de temperatuur ineens gaat stijgen zijn er weer vlammen ontstaan. Meteen weer rookmot erover en rustig verdergaan. Mocht je tussentijds niet genoeg gloeiende kolen hebben in je vuurlade kun je het vuurtje weer even opstoken buiten de kast tot je weer genoeg gloeiend hout hebt om verder te roken. Laat regelmatig wat rook ontsnappen door even de deur open te doen. De rook verstikt en verzuurd dan niet. Na ongeveer een uurtje roken is de rooksmaak lekker in de paling getrokken en kan je de gerookte paling eruit halen.
Kijk wel even uit voor de warmte van de speet. Een handschoen is aan te raden als je geen vuurvaste handen hebt, of als je jouw handen schoon wilt houden.
Nagaren van de Paling
Sommige palingrokers laten hun paling nagaren in kranten (liever niet zie: gerookte paling bewaren) of in een vuilniszak. Je kan ook een tempex box gebruiken met een oude krant onderin. Leg dan wel een velletje bakpapier op de krant in verband met de inkt van de krant. Het vet uit de paling zweet dan door de huid heen en zo krijg je glans op je paling. Het vel van de paling zal dan ook iets soepeler worden. Nadeel is wel dat het vet dus uit de paling gaat. Zelf rol ik ze vaak even in bakpapier. Als je ze strak inrolt heb je kans dat een paling die wat krommer is geworden, nog wat recht trekt.
Je kan de paling als hij net uit de rookoven komt ook even besproeien met je plantenspuit met koud water om het huidje te laten schrikken. (net als een gekookt eitje!). Wanneer je de paling laat nagaren zal het beetje vocht nog even wat stoom geven waardoor het velletje ook wat zachter wordt.
Bij het nagaren van de paling zal de temperatuur van de paling nog een paar graden kunnen stijgen. Let dus op dat de paling niet te gaar wordt of zelfs openscheurt. Bij een kerntemperatuur van 67 graden zou je de paling al uit je rookoven kunnen halen als je ze direct gaat nagaren. De paling zal van een harde stok weer een zachte soepele paling worden door het proces van nagaren.
Paling bestellen
Wil jij zelf een keer verse paling om te roken online bestellen kun je heel goed terecht bij Palingshop.nl. Je krijgt dan een zeer goede kwaliteit gestripte kweekpaling gekoeld thuis gestuurd, gewoon via de Trunkrs tussen 17.00 uur en 22.00 uur in een polystyreen box. Snel geleverd, uiteraard met track & trace, gemakkelijk en vers!
In ieder geval weet je nu hoe je zelf paling kunt roken. Succes en eet smakelijk! Je mag natuurlijk altijd een reactie hieronder achterlaten met misschien wel een foto van jouw zelf gerookte paling…. ik ben benieuwd naar jullie resultaat!
Martin zegt
Met jouw uitleg op het scherm van de telefoon tot een mooi resultaat gekomen al zeg ik het zelf #beginner
Thanks voor de uitgebreide uitleg
Smokey John zegt
Toppie Martin!
Martin van Dijk zegt
Hoe krijg ik een mooi geribbeld huidje op de paling die ik rook?
Smokey John zegt
Hoi Martin, goed drogen en iets hoger in temperatuur.
groetjes Smokey John
Martin van Dijk zegt
Ho John,
Bij het drogen heb ik meestal 50 graden die ik aanhoud, dus deze kan hoger?
Smokey John zegt
Zeker in het begin als de paling nog nat is. Even naar de vijfenzeventig graden is geen probleem, daarna rustig drogen. De paling kan dan eventueel wel iets krommer trekken. Als de rugvin ook droog is kun je gaan garen en roken…
max Sluimer zegt
goede middag
misschien een domme vraag,
ik ben nog niet zolang aan het roken ,kijk veel naar je site ,
mijn vraag mag je paling 8 uur laten drogen bv 12 uur ophangen 08,00 uur eraf halen
bij temperatuur van rond 10 graden
Smokey John zegt
Tsja daar vraag je me wat, het zou kunnen zijn dat de paling veel te droog wordt en bacteriologisch lijkt het mij ook niet verstandig. Ik heb het nog nooit getest maar ik zou het niet doen Max!
groetjes Smokey John
Wally zegt
Hallo John
Warm gerookte zalm gaat me goed af. Nu wil ik ook paling gaan roken maar de afhanghoogte van mijn rookton is maar 60 cm.
Hangt de paling dan niet te dicht op het vuur?
Smokey John zegt
Dat moet lukken hoor. Niet te veel vuur/vlammen maken, veel rookovens zijn tussen de 85 cm en 100 cm totale hoogte. Normale kweekpaling is ongeveer 45 centimeter.
Paul Bijlsma zegt
Hallo!
Ik woon al een paar jaar in het mooie Thailand en ben sinds kort door vrienden in de ban geraakt van het roken. Makreeltjes zijn perfect en ik heb me aan de paling gewaagd. Eerst kreeg ik een paar kleintjes maar dat werden meer chopsticks dan palingen. Vorige week heb ik een paar grote (3 in een kilo) te pakken gekregen en volgens de hier gelezen instructies behandeld en gerookt. Het resultaat was bedroevend: Eerst was de paling niet gaar, dus nog even nagestookt. maar ook na ruim nagaren (1 uur) kwam de huid niet los en is het vlees zo droog dat je er de ramen mee kan zemen. Ik heb me laten vertellen dat Thaise paling niet vet genoeg is om te roken. Wat kan jij daar als vakman over zeggen?
Ik ga maar eens op zoek naar meerval, want die lijkt qua smaak dichtbij paling te komen.
Ik ben benieuwd naar je advies, want ik ben nog maar een prille beginner.
Smokey John zegt
Hoi Paul,
ik heb geen ervaring met Thaise paling. Kun je een keer een foto sturen van de verse en gerookte paling? Vooral van de kop, ik wil de ogen van de verse paling zien.
Meerval is een prima vis om te roken.
Piet zegt
De wat kleinere meerval zijn echt top om te roken , paling ga ik binnenkort roken in Pattaya, resultaat te verwachten hier
Fred Janssen zegt
John ik heb net paling gerookt en 1 geproeft.
maar ik heb het idee dat ze niet gaar zijn en ze zijn erg zout.
Smokey John zegt
Kon je er in knijpen tot de graat? Heb je ze laten nagaren? Heb je ze afgespoeld na het pekelen, en hoe lang heb je gepekeld met welke verhouding? Misschien heb je een foto van de paling?
Han Willeboordse zegt
Beste John.
Even een vraag.
Heb sinds kort een Smoki rookoven en heb dikwijls een zwarte aanslag op bv paling die ik rook.
Als ik over de paling wrijf na een tijdje stoken heb ik een zwarte aanslag aan mijn vingers.
Gebruik goed hout dat weet ik zeker.
Kan het zijn dat de paling niet droog genoeg is of is het een slechte verbranding, te weinig zuurstof?
Alvast bedankt voor je reactie.
Met vriendelijk groet.
Han Willeboordse
Terneuzen.
Smokey John zegt
Meestal komt het door zwarte aanslag op je vuurplaat (waar je vlammen tegenaan slaan) in combinatie met vocht. Beluchting en af en toe wat oude rook laten ontsnappen is zeker ook verstandig.
Leen zegt
Hallo wat kan de oorzaak zijn dat de paling bitter smaakt na het roken
Smokey John zegt
Dat zou ik niet weten…..misschien was je pekel niet zuiver?
Zurige smaak kan door verstikte rook komen.
Smoking jack zegt
Mischien te veel beuken gebruikt
Smokey John zegt
Meestal is dat niet het probleem Jack. Verontreinigd beuken of ander hout kan wel de oorzaak zijn….
nuytten franky zegt
beste john,
heb een klein dom vraagje,
als ik de paling in zout leg voor te ontslijmen een kwartier hoe lang zou ik ze dan minder moeten pekelen om niet te zouterig te zijn,palingen van 500gr
alvast bedankt voor je antwoord
mvg
franky
Smokey John zegt
Indien de paling nog niet is opengesneden kunt u gewoon de paling ontslijmen en daarna normaal pekelen. Ook de grove paling van 500 gram. Die kun je dan 2 uur pekelen Franky.
Sandra zegt
Ook ik heb een vraag
Een kennis van ons heeft gisteren paling gerookt, we hebben m vandaag gekregen maar ik vind m verre van gaar! Hij is ook nog te grijs naar Mn zin en zit nog vast aan de graat! Is het mogelijk om deze alsnog wat verder te roken nu ?
Smokey John zegt
Je kan het natuurlijk altijd proberen…. temperatuur goed opstoken en niet teveel rook anders wordt de paling zuur.
Peter zegt
Hallo allemaal.
Ik rook nu ook sinds kort paling en zalm.
Iedereen is zeer tevreden over de smaak. De eerste keer waren de kleinere palingen iets te droog.
En wat ik al enkele keren ervaren heb, is dat de huid van de paling soms moelijk los laat, terwijl bij andere paling uit de zelfde rookronde de huid goed los laat.
Wat zou daar de oorzaak van kunnen zijn?
Groet,
Peter
Smokey John zegt
Probeer de paling iets langer te drogen en na het roken nagaren. Het beste gaat dat door de paling warm uit de kast in te rollen in bakpapier of visvellen en dan in een tempex box met de deksel dicht of in een deken te rollen Peter.
Peter zegt
Bedankt voor je reactie.ik begrijp uit je antwoord langer “voordrogen” voordat ze in de rookkast gaan.
Het nagaren ga ik ook nog meer aandacht geven.
Ik laat het over een maandje weten, als ik weer paling gerookt heb.
Groet,
Peter
Smokey John zegt
Hoi Peter, dat drogen kan ook in de kast met een vuurtje en alles open….
Stephen zegt
Goede morgen,
Na aanschaf van een off-set smoker, ben ik nu van plan om ook eens paling te gaan roken.
Heeft u nog tips om paling te kunnen roken op dit type BBQ?
Smokey John zegt
Paling liggend roken Is dat een optie Stephen?
Barry zegt
Hallo paling liefhebbers
Ik rook al enige tijd paling en gaat me de ene keer heel goed af en de andere keer iets minder. Nauw heb ik een vraag, ik heb een kerntemperatuur meter omdat er wordt gezegd dat ik de 72 graden moet halen ivm bacteriën. Maar de mijne zijn dan al gaar en beginnen sommige te druipen (paling). Kan ik ze er dan al uit halen of moet ik perse die kern van 72 halen. Gr Barry
Smokey John zegt
Hoi Barry, beginnen ze flink te druipen dan zijn ze dus gaar. Maar er zit verschil in elke paling en bij het nagaren stijgt de temperatuur nog iets
Barry zegt
Beste Smokey John
Bedankt voor je reactie. Maar als ik het dus goed begrijp als me paling begint te druipen maar nog niet de kerntemperatuur van 72 mogen ze er dus uit .
Smokey John zegt
Let op! Indien nog net niet de temperatuur bereikt is…. Het druppelen kan ook zijn omdat de kasttemperatuur ineens veel te heet wordt. Je kernthermometer ook regelmatig controleren op juiste waardeaanduiding.
Knijp eens in de paling ter hoogte van de anus. Als je dat zo kan indrukken tot de graat en het visvlees komt naar buiten is hij zeker gaar.
Sietse zegt
Ik heb een zelfbouw oven en rook nu een paar jaar paling als hobby. Inmiddels is het eindresultaat perfect en constant. Zonder flink te doen, belangrijkste recept is ‘rustig’…. eerst rustig drogen (uurtje). Dan rustig garen tot het vlees loskomt van de huid (half uurtje 80gr.). Dan rustig roken tot je een mooie gouden kleur krijgt (uurtje 50gr.). Ik doe zelf alles met beuken houtjes en mooi droog mot. En kast van voldoende hoogte zodat de paling nooit in het vuur hangt. Na roken eerst in alu en dan in kranten wegleggen. Kan niet mis!!!
Smokey John zegt
Geweldig Sietse!
Philip zegt
Hallo heb nu een paar keer gerookt rode poon ,paling,makreel en iedere keer goed gegaan nu weer paling gerookt steeds vers
( nu een keer uit de diepvriezer twee weken lag het erin in vacuuem)
en smaakte voor geen meter het was zuur terwijl ik alles het zelfde heb gedaan
goed laten drogen in de wind op lage temperatuur in de kast daarna gegaard op 80 graden wel al beetje gerookt om de temp minder te krijgen kast iedere 10 min geopend om de rook te verversen
25 min gegaard en daarna nog 30 min gerookt wat is er mis gegaan?
Groet Philip
Smokey John zegt
Dat zou ik niet weten, Philip. Volgens jou verhaal zou het goed moeten gaan. Heb je zelf een idee hoe het zou kunnen komen?
Philip zegt
Nee daarom vraag ik hier ligt niet aan de paling denk ik kast zit al aardig onder het teer en onderplaat is goed schoon weet het echt niet
Smokey John zegt
Soms lukt het gewoon niet. Het kan ook aan de houtsoort of zoiets liggen, misschien een verkeerd stukje met vervuiling gebruikt tussendoor?
Wiedenhoff zegt
Hallo,
Ik heb met belanstelling allez vragen en antwoorden gelezen.
Ik heb eigenlijk wijnig of geen vragen maar wel een aantal tips.
Ik ben een amateur vis roker, ik rook vrijwel alle soorten vis.
Mijn ervaring is:
Alvorens over te gaan tot het roken van duurdere vissoorten is het aan te bevelen te experiteren met wat goedkoppetre soorten bv wijting of koolvis
De reden is dat het resultaat en de kwalitijd van het eindproduct sterk afhankelijk is van de rookinstalatie en het gewicht van de te roken vis.
Het gewicht van de vis en de temperatuur zijn bepalend
Ik geef een voorbeeld:
Ik rook paling ongeveer een kilo dat zijn tien palingen bij een temperatuur van ongeveer 90 graden gedurende 45 minuten de paling hangt dan ongeveer 1 meter boven de rookbron.
Deze gegevens gelden zo ongeveer voor alle vissoorten.
Ik gebruik rookmateriaal bestaande uit loofhout en vruchtboomhout.
Nooit eikenhout omdat in eiken looizuur zit en dit geeft een te sterke rooksmaak dit komt te kwalitijd van het eindproduct niet ten goede.
Direct na roken wikkel ik de vis in vetvrij papier, te verkijgen bij een vishandel, voor het nagaren dit gedurende een uur of 2, dit is om te voorkomen dat uw eindproduct uitdroogt.
Ik hoop dat u wat aan deze tips heeftn ik sta altijd open voor verdere vragen.
Smokey John zegt
In diverse streken wordt paling op verschillende manieren gerookt, Francois. Zo gebruiken wij juist veel eiken maar roken en garen op een lagere temperatuur. Anderen gebruiken veel beuken en soms heeft kersenhout meer de voorkeur van de roker.
Ieder huisje heeft zijn kruisje en op ieder potje past een dekseltje.
bedankt voor jouw tips!
Vriendelijke groet,
Smokey John
Johan zegt
hoi John
als ik een paling ga slachten hoeveel % gewicht verlies heb i dan ongeveer?
Smokey John zegt
Dan heb je na het roken ongeveer een ruime 30% gewichtsverlies, Johan…
wiena zegt
goede informatie. ga het uitproberen en daarna mijn reactie plaatsen.
Werner zegt
Perfekt gelukt na de handleiding echt lekker👍
Smokey John zegt
Geniet er lekker van, Werner!
Groetjes Smokey John
Michel zegt
Het nog eens paling gerookt en ja hoor perfect smaak kleur alles top top.
Juist de vel is soepel en komt er makkelijk af maar is wat wil naar mijn zin.Kan dat aan de soort paling liggen groetjes michel
Smokey John zegt
Dat zou kunnen Michel…
berend zegt
Vandaag schar en paling roken! Volgens jouw recept! Foto”s volgen nog. Heb er zin in!
Irvin Berkel zegt
Beste John,
Bedankt voor je geweldige site. Wil ook graag mij eerste gerookte schieraal met je delen.
Inmiddels gefileerd en verteerd.
Groet Irvin
Irvin zegt
Afgelopen weekeinde mijn eerste schieralen gerookt en er heerlijke filets van te snijden. Hier het resultaat
barry zegt
Beste smoken John
Ik heb de locarno aangeschaft en ben gaan roken , maar ik zit met een probleem mijn oventje wordt veelstemmige warm als ik met hout ga roken heb je voor mijn een oplossing en het droogstoken van me paling duurt heel lang als ik hem op 40 graden heb ik hoor graag van je gr barry
Smokey John zegt
Geduld is een schone zaak, Barry. Rustig aan opstoken, goed drogen is het belangrijkste. dan barst de paling niet open en hou je het vet binnen in de paling. Flink de rook erover en langzaam gaat de temperatuur omhoog….
Bé zegt
Hallo John
Geweldige site ga binnenkort beginnen met roken heb enorm veel informatie hier gehaald bedankt en succes met de wedstrijden blijf je volgen
Gr. Bé
bruurs michel zegt
prachtige site veel bijgeleerd.
heb voor de eerste keer paling gerookt in mijn zelf gemaakte rookton.
alles ging perfect zoals jij het gezegd hebt.drogen het garen en het roken zelf was perfect.
paling zag er prachtig uit.
mijn moeder en vader opgebeld voor te komen proeven natuurlijk.
smaak zat perfect had gestookt met eik en gerookt met beuk.
pel ging er vlotjes af
alleen had ik 1 min puntje de paling was gaar maar zag niet mooi bruin vanbinnen zo die licht bruine kleur erop.
denk zelf dat ik ze niet lang genoeg heb laten garen zou dat kunnen half uurtje gegaard bij een temperatuur van om en bij de 80 graden soms iets hoger dan nog eens een 1.5 laten roken bij 50 graden.
graag zou ik dit puntje nog beter willen hebben hopelijk kun je mij die tip geven.
groetjes michel
Smokey John zegt
Ik zou niet te ver boven de 80 graden gaan…..
Laat ze dan wat langer roken bij een iets hogere temp.
Succes Michel
Groet Smokey John
Michel bruurs zegt
Kun je door het roken ook nog de mooie kleur krijgen van de vis binnen in of krijg je die alleen bij het garen groetjes Michel
Smokey John zegt
Allebei
Cas zegt
Hallo paling, forel, en zalmrokende mensen.
Sinds twee dagen heb ik een Locarno rookkastje in mijn bezit. Zonder de juiste kennis, ben ik een kilo paling wezen kopen, en aan de slag gegaan. Paling opgehangen. Vuurtje gestookt, wat nog niet meeviel. Houtmot erop en roken maar. Resultaat? Paling die zwartgeblakerd uit de oven kwam. Gek genoeg was onder dat zwarte vel de paling goed te eten. Beetje hard met een lekkere smaak. Toch was mijn zin in paling eten wel direkt verdwenen. Ze liggen nu in de koelkast. Ik denk om later toch maar in de vuilnisbak te verdwijnen.
Morgen is er in Poortvliet een rookdemonstratie. Daar ga ik heen om heel veel te leren.
Bedankt voor je mooie site Smokey John. Ik blijf lezen.
Hans zegt
Gisteren voor het eerst paling gerookt.
Verse schieraal.
Resultaat bijna perfect.
Kleur goed
Smaak goed
Vet goed
Alleen is het vlees van de paling mij te hard.
Ligt dit aan de soort aal of ligt dit aan te lang of te kort garen?
Gaarne reactie.
Groet, Hans
Smokey John zegt
Schieraal is wat steviger van visvlees en meer geschikt om te fileren. Met nagaren zal het huidje wat zachter worden en de paling wat soepeler
Hans zegt
Hallo John,
Dank voor je snelle reactie. Dan ligt het dus aan de schieraal. Verder waren ze perfect.
Welke aal zou ik moeten nemen zodat je die zachte paling krijgt.
Die je van de graat af kan zuigen?
Gr. Hans
Smokey John zegt
Ierse lijnaal
Johan zegt
hoi John
super mooie site kan iedereen wat van leren en zijn voordeel mee doen.
mijn vraag is wat is de verhouding van vis en liters pekelwater hoeveel liter pekelwater heb ik nodig voor een kilo vis? ik neem aan dat ik voor een kilo paling geen 10 liter hoef te gebruiken?
gr Johan
Smokey John zegt
Goede vraag…..
Dat is ongeveer anderhalve liter per kilo vis, Johan.
Groetjes Smokey John
Mark zegt
Eerste keer paling gerookt erg bij en man ow man wat lekker thanks voor het advies
Marko zegt
Hallo, ik heb van het weekend 3 kg paling gerookt.
Ze waren heerlijk maar wat aan de harde kant. Nu zit ik met wat vraagjes.
* Welke kerntemperatuur kun je hanteren bij de paling?
* Hoe kan het dat de palingen wat aan de harde kant waren, velletje kwam wel los?
* Paling was mooi donker van kleur maar miste het mooie glimlaag,hoe krijg ik die erop?
Bvd. Marko
Smokey John zegt
Zo te zien heb je ze goed gerookt maar waarschijnlijk niet laten nagaren. Kweekpaling of schieren hebben een dikker vel en die zal zachter worden en gaan glimmen door ze direct warm in te rollen in bakpapier met daar een zak of deken overheen.Je kan ze ook in een tempexbox leggen om na te garen.
Marko zegt
Hallo John,
Bedankt voor je antwoord, ik had ze na het roken iets ingespoten met water in bakpapier gerold en dit weer in een stapel handdoeken.Dit had ongeveer een uur of 3 gelegen, zit zelf te denken dat ze iets meer gegaard hadden moeten worden.
Vandaar ook mijn vraag wat is een goede kerntemperatuur voor paling?
Smokey John zegt
Dat denk ik dan ook. Kon je ze al inknijpen tot de graat?
Bij 72 graden Celsius garing voor kweekpaling zit je goed.
Marko zegt
Kon ze niet helemaal inknijpen, zal ze de volgende keer wat langer garen.
Bedankt voor de antwoorden en natuurlijk voor je geweldige site, zeer leerzaam waar ik al veel van af heb gehaald.
Doe je toevallig binnenkort nog ergens mee aan een paling rookwedstrijd?
Mvg. Marko
Smokey John zegt
Vast wel….. 😉
M. Manig zegt
De paling in het zoutbad met twee lepels bruine basterd suiker extra togevoegd, jeneverbes, kruidnagel en laurier. Het was om te smullen! Een zeer goede verhouding op jou website dank je wel.
Dolf Coenradi zegt
Halo beste rokers, ik lees heel veel jullie vragen en antwoorden ik zelf ben 75 jaar en een jaar of 3 aan het roken.
wat mij uitstekend bevalt is mijn rookoven en daar lees ik nooit iets over. Ik heb een eclectische oven daar rook ik vaak 30 palingen in na het schoonmaken en pekelen wat vele manieren kan kom ik toch meestal uit op zout peper. ik laat de paling eerst goed uit lekken daarna in de oven voor verwarmt op 40 graden wind molen er op 20 tot 30 min de warmte heb je goed onder controle want hij heeft een thermostaat dan op 80 graden vlees thermostaat zet ik op 72 graden halve wegen zet ik de rook machine aan het allemaal wel langzaam maar dat moet ook. paling is 72 graden dan de temperatuur naar 40 graden met rook 1 uur dan is hij heerlijk zacht en gaar .dan 2uur in de folie na garen , wil je meer weten vraag gerust.
Gr. dolf Coenradi . PS vis koop ik bij visvoordeel .nl
John zegt
Beste John,
Ik heb nu een aantal keren paling gerookt, heel zorgvuldig de temperaturen in de gaten gehouden, maar van de palingen scheurt telkens de huid met alle gevolgen van dien. Hoe kan dit? Hoogste temperatuur is 80 graden.
MvrG.
John
Smokey John zegt
Beste naamgenoot John,
Ik ben er natuurlijk niet bij geweest maar meestal is het drogen van de paling het probleem. Maak je gebruik van een kerntemperatuurmeter? Hiermee kun je nog zorgvuldiger de temperatuur van de paling in de gaten houden. Wanneer het vet in de paling namelijk heet wordt wil de temperatuur weleens oplopen tot ver boven de 75 graden in de paling waardoor het vel open barst.
Maak eens een foto van de opengesprongen paling…. daar kan ik een hoop aan zien.
Groetjes Smokey John
andre zegt
hallo john
hoelang moet je paling eigenlijk garen na het drogen
mvg
andre
Smokey John zegt
Dat ligt aan de dikte van de paling en de temperatuur, Andre. Je paling is gaar als je die kunt inknijpen tot bijna op de graat.
Of je gebruikt een kerntemperatuurmeter. (bij 72 is de paling gaar) Meestal gaar ik en rook ik tussendoor tegelijk.
Groetjes Smokey John
Dick Sauer zegt
John,
vorig weekend een kilo dunne rookaal van visvoordeel gerookt.
eerst ruim 20 minuten in 3 liter water met 250gr zout en een flinke lepel bruine suiker.
na het drogen ca 1 uur bij 70-90 graden in de oven waarbij de temp ook even bij de 100 graden geweest is. toen nog 2,5 gerookt bij lagere temp (rond de 50 graden).
ik vond de smaak wat aan de flauwe kant. verder wel goed gaar maar ook nog wel een beetje stug. Kan dat laatste komen doordat het dunne paling was? volgende keer meer zout of langer pekelen?.
Smokey John zegt
Op 3 liter water is een flinke eetlepel bruine suiker waarschijnlijk iets te veel geweest. Het zoete van de suiker remt het zoute weer wat af. Iets langer pekelen mag ook.
Met nagaren haal je het stugge van het vel en het visvlees weer weg. Gewoon inrollen in het papier als ze warm uit de rookoven komen en daarna nog even een handdoek erom wikkelen. Laat gerust maar een kwartier of langer liggen.
Ga ook niet te heet in temperatuur want dan loopt het vet uit de paling weg en wordt het droog, vooral bij de staart.
Bert zegt
John,
Heb zondag jl. nog zalm forel en gelijktijdig paling gerookt. Nu waren de zalmforellen prima, ze dreven in hun eigen vet.
De paling kwam er niet goed uit, ze waren veel te droog en moeilijk van de huid te krijgen. Waren ze nog niet gaar of hebben ze te lang in de ton gehangen ?
Kun je me aangeven wat hier de mogelijke oorzaak is geweest. Moet nog even vermelden dat de paling enige tijd in de vriezer hebben gelegen.
Groet Bert.
Smokey John zegt
Dat is moeilijk te zeggen zonder ze gezien te hebben, Bert. Misschien te lang gedroogd. Heb je een foto?
Soms geven de forellen extra vocht af aan de paling waardoor die moeilijker te roken zijn. Als de paling ingevroren is geweest zal dat niet zoveel problemen geven, tenzij ze al eens eerder ingevroren zijn geweest.
Groet Smokey John
johan zegt
Hoi John
zeer mooie en leerzame site heb je. mijn vraag kun je de kleur van de te roken paling of makreel beïnvloeden? ik bedoel de mooie goud gele Kleur.
Groetjes Johan
Smokey John zegt
Hoi Johan,
de kleur is te beïnvloeden met behulp van het roken. Maak hierbij gebruik van een mix van bijvoorbeeld eiken en beuken. Dit geeft bij mij een goudgele kleur.
Voor makreel wordt ook weleens een hoeveelheid vurenkrullen of fruitbomenhoutsnippers toegevoegd. Dat geeft een iets donkerdere kleur en een iets andere smaak.
Groetjes Smokey John
Sander zegt
Beste John, ik ben beginnend palingroker. Nu krijg ik het niet voor elkaar om de paling gaar te krijgen? De een zegt maximaal 1 uur garen en de ander schrijft garen totdat je onder de kop kan ingrijpen totdat je de graat voelt. Dit laatste lukt en toch zijn ze niet gaar dan. Doe exact wat er geschreven wordt. De voorbereiding klopt precies, drogen en langzaam beginnen, temperatuur maximaal 80 gr en begin pas op 60gr te roken als ik ze in kan knijpen achter de kop. Kun je me ALSJEBLIEFT raad geven. Grt Sander.
Smokey John zegt
Probeer dit wel vol te houden, Sander. Geef na het roken nog een minuut of 10 wat warmte (75 graden) en haal de paling uit je oven. Rol ze meteen strak in bakpapier en doe er daarna een deken overheen. Dan zal de temperatuur nog een graad of vijf stijgen en wordt het vel weer soepel en glanzend. Nadeel: ze kunnen ook openspringen door de warmte. Als het voor jezelf is geen probleem natuurlijk, maar voor een wedstrijd funest.
Succes en de groeten van Smokey John
aad zegt
Hoi John
Bedankt voor de tips het resultaat laat ik je weten.
gr aad
aad zegt
Hoi John
Ik heb nog een vraag over de temp. de temp waar steeds over gesproken wordt waar wordt die gemeten halverwege de ton of bovenin?
gr aad
Smokey John zegt
Hoi Aad,
Als ik constant de temperatuur meet doet ik dat meestal tussen de vis. Daarbij meet ik ook de kerntemperatuur van de vis in het dikste gedeelte. Voor de meeste vis moet de kerntemperatuur zestig graden zijn. Nu is ene paling vaak wat dikker dan de ander. Let hier dus goed. Ik voel altijd aan de dikkere paling of ik tot de graat de paling kan inknijpen. Dan is hij zeker gaar. De temperatuur die ik dus opgeef is midden in de kast. Wanneer je de kasttemperatuur onder controle weet te houden lukt het ’t best.
Langere tijd op een lagere temperatuur roken geeft meestal een veel beter resultaat dan kort op een hoge temperatuur.
aad zegt
Hoi John
Wat is het verschil om met een jutezak je ton af te sluiten en een deksel.
gr aad
Smokey John zegt
Hoi Aad,
Een jute zak is nog echt iets van vroeger om over een olievat heen te leggen. Uitermate geschikt om te gebruiken bij warm roken. De rook gaat er langzaam doorheen als de jute zak bevochtigd is.
Met een deksel kan je de kast nog meer afsluiten zoals dit gewenst is bij koud roken. Met een regelbare schoorsteen is de hoeveelheid te ontsnappen rook in te stellen.
Een deksel is handiger om je rookoven af te sluiten als je hem niet gebruikt.
Groetjes Smokey John
aad zegt
Goede morgen John
Bedankt voor je reactie.Ik ga het binnenkort bij mijn zelfgebouwde oven
proberen met een jute zak en zal je het resultaat
laten weten.
gr.aad
Erwin zegt
Goede dag john,
Zalm en makreel roken gaat me nu goed af door de hulp van je site .
Nu wil ik graag paling gaan roken.
Nu heb ik een paling van rond de kilo is dit nog wat op goed te kunnen roken
of kan je deze beter bakken in de pan?
Mvg Erwin
Smokey John zegt
Die kun je ook gewoon roken Erwin. Alleen duurt het wel langer voor hij gaar is.
Erwin zegt
Nu is mijn rookoven wat aan de kleine kant voor deze groote paling.
Heb je hier nog tips voor ?
Smokey John zegt
Is liggend roken een optie, Erwin?
Erwin zegt
Dat is een optie maar is hangend roken niet beter?
Smokey John zegt
Als het niet past niet. Je krijgt alleen deukjes in je paling en het vel krijgt strepen. Ik zou hem niet doormidden snijden of zoiets.
Smokey John zegt
Nog een foto van
Lars Eckardt zegt
Dag John. Wat een fantastische website heb je gemaakt. Precies wat ik zocht voor het leren van het roken van vis. Ik heb vorige maand namelijk een gebruikte rookoven uit ons dorp Kortenhoef gescoord. Inderdaad geïnspireerd door het NK. Ik heb al zalm gerookt. Warm en koud. En vandaag mijn eerste verse paling. Hij smaakt overheerlijk. Dankzij jouw zeer duidelijke handleiding is het me goed gelukt. Ik heb nog een vraag over de paling. Ik ben gewend zo’n strakke filet uit de paling te halen. Die van mij zijn allemaal zachter en een beetje losser van structuur. De smaak daarentegen is te gek. Is dat het type aal of is er iets mis gegaan? Volgende week weer ha! Oh ja, voor het koud roken van zalm kwam ik nog dit filmpje tegen. Subliem rustig uitgelegd en mooi gefilmd. filmpje
Smokey John zegt
Dag Lars,
Mijn wangen kleuren als gerookte zalm….
Thanx voor de complimenten.
Ik ben natuurlijk ook geen allesweter maar mogelijk is de paling iets te lang door gegaard of van een zachte kwaliteit geweest. Een zachte paling is heerlijk om zo van de graat te eten, maar fileren gaat ook prima na een afkoelperiode. Leg de te zachte (afgekoelde) paling even een uurtje of twee in de koelkast en fileer hem dan koud. Even afdekken om hem op kamertemperatuur te laten komen en voilà…
Groetjes Smokey John
pluijmpje zegt
ik heb vandaag een tafelrookoventje gekocht en nu wil ik paling gaan roken,kun je me helpen?
Smokey John zegt
Hoi Pluijmpje, heb je al gekeken op paling liggend roken?
Succes met roken en bedankt voor je reactie. Ik zie de foto’s graag tegemoet van het resultaat.
Groetjes Smokey John
henriette zegt
Hi John,
Ik heb een Conger eel gekregen, vers maar dood. Het is een meter lang. Denk je dat ik die kan roken? Ik moet hem wel doorsnijden om in de smoker te passen. Wat denk je? Ik woon in de Vs, oostkust. Ik rook paling maar nooit deze.
Bedankt,
Henriette
Smokey John zegt
Hoi Henriette,
Leuk dat je reageert vanuit de States.
Ik moet je eerlijk bekennen dat ik nog nooit Congeraal gegeten, laat staan gerookt hebt maar volgens mij gaat het net als bij de dikke paling. Ik zou zeggen probeer eerst het ene stuk en daarna het andere stuk en maak er een paar leuke foto’s van. Je mag het recept en je werkwijze sturen via het contact formulier en als je jouw geheimen wilt verklappen schrijf ik er een stuk over voor op de website in jouw naam.
Vriendelijke groet,
Smokey John
rinus renkels zegt
paling via kop en staart ophangen in een bocht dus gr rinus
Smokey John zegt
Dank je Rinus.
bart zegt
Hallo john, ik kan eigenlijk nergens vinden met welke houtsoort je de paling gaart ! Ik snap dat dat ook met de houtsoorten waarmee je rookt kan maar zou je bijvoorbeeld ook met vuren hout kunnen garen?verder een goede professionele website Groetjes bart uit lisse
Smokey John zegt
Hoi Bart,
Leuk dat je reageert. Het hout waarmee je gaart kan natuurlijk van alles zijn maar dan trekt dat wel in je vis. Het is niet verstandig om hout met hars, zoals vuren of naaldbomen, te gebruiken. Net als de bast van de boom, dat kun je er beter vanaf halen.
Droog eiken, beuken, elzen genieten de voorkeur…
Rookhout
Groetjes Smokey John
Smokey John zegt
Hoi Jan,
je had gereageerd met je vraag in de categorie kipfilet roken: Kipfilet roken
Mijn antwoord staat erbij, bijna onderaan van de reacties….
Groetjes Smokey John
Jan van Haaren zegt
Toch leuk dat er mensen zijn die ons roken willen leren !! BEDANKT
Jan van Haaren zegt
Hallo John, Sorry …Ik heb je E-mailtje helaas niet kunnen lezen , ik had nl een virus ?? hopelijk kunt U mij alsnog mijn vraag beantwoorden over dat vuur in de lade weet U het nog ?? verder toch nog bedankt bij deze tot horens
Aalt Brandsen zegt
Dag smokey John,
Allereerst de complimenten voor je website, met goede duidelijke teksten en uitleg.
Ik rook al jaren paling en andere vissoorten. Dit doe ik samen met mijn broer. We hebben een rookkast laten maken van ongeveer 80 x 80 cm en 250 cm hoog. De laatste jaren hebben we ook kweekaal gerookt. De smaak is tegenwoordig vrij goed, maar het vlees is hard. Ik heb me laten vertellen door de kenners, oude visrokers en handelaren, dat je de zachte kweekpaling moet hebben, niet de harde. De laatste is om commerciële redenen sneller klaargestoomd voor de handel.
Nu mijn vraag. Weet jij, of èèn van je lezers waar je deze zachte kweekpaling kunt kopen?
Het blijkt nogal moeilijk te zijn om hier achter te komen. Ik wacht met spanning je antwoord af.
Met vriendelijke groet,
Aalt Brandsen
Smokey John zegt
Beste Aalt,
Dank je voor je leuke reactie op mijn site. Zoals je al aangeeft is de zachtere kweekpaling lekkerder om zo uit het vuistje te eten. De iets stevigere kweekpaling is wat meer geschikt om filetjes van te maken. Als je bijvoorbeeld bij VisVoordeel.nl op de site kijkt staat er bij aangegeven of je zachte kweekpaling krijgt. De schieren zijn lekker zacht en de normale trouwens ook hoor!
Ik heb ze afgelopen zaterdag nog gerookt en ze waren om te zuigen. (en ook nog een derde plaats bij de wedstrijd in Vollenhove)
Groetjes Smokey John
Willy Davina zegt
Hallo smokey John
Wat een geweldige website wat professioneel kan er alles op vinden wat ik zoek en ook nieuwe dingen ik rook nog niet zo lang paling maar de laatste keer dat ik paling gerookt heb was ie overheerlijk alleen had ik net bij de anus een heel klein scheurtje dit kwam volgens mij dat ik de paling net iets te hoog had van temperatuur ik rook ongeveer een 7-8 maanden heb veel geleerd rijden en ben laaiend enthousiast ben ook van plan om palingrookwedstrijden te bezoeken en later eens mee te doen.
Ik moet wel zeggen dat ik al met succes forel rook, zelf vang en uiteraard ook zelf schoon maak.
Groeten Willy
Smokey John zegt
Hoi Willy,
Bedankt voor de complimenten.
Ik hoop dat het hele kleine scheurtje bij de anus wel bij de paling was 😉 en niet bij jou. Ik probeer de wedstrijd kalender bij te houden en alle wedstrijden van palingroken er op te zetten maar volgens mij is mijn lijstje nog lang niet compleet. Als jij nog wedstrijddata weet hoor ik het graag.
Leuk dat je zo enthousiast reageert op het roken van paling.
Groetjes Smokey John
William15051964 zegt
Hallo John,
Toch nog eens even je tips doorgenomen.
Want de laatste keer ging het vel van de paling er namelijk vrij moeizaam af.
Roken en garen gaat bij mij in een moeite door zoals je al weet.
Ik houd echter mijn temperatuur constant op 75 graden.
Morgen heb ik een palingrokerijtje bij de zeeverkenners (daar is mijn jongste zoon lid van).
Ik denk dat ik dan de temperatuur maar eens opschroef naar 80 à 85 graden.
Eens kijken of dat enig verschil geeft.
Overigens heb ik ook een zeer goed adres voor verse (ontslijmde en gestripte) paling.
Kost me € 15,- p/kilo. Misschien iets voor de hobbyrokers bij mij in de buurt?
je moet ze echter wel zelf ophalen (ze verzenden namelijk niet) en je moet contant afrekenen,
ze hebben namelijk geen pinautomaat.
Daar staat tegenover dat ze wel eerste klas spul leveren!
Als je de firmanaam wilt hoor ik het wel.
Mvg Wil.
Smokey John zegt
Hoi William,
Ik hoop dat het dit keer goed is gegaan. Ik hoor het graag van je. In deze periode komt het voor dat sommige paling een stuggere huid heeft. Het is de tijd van de schieraal. De schieraal bereidt zich voor op de overgang van zoet naar zout water om te paaien en krijgt een stugge zilverkleurige huid.
Een te hoge temperatuur geeft vetafbraak van het visvlees, ik geloof door aantasting van de eiwitten, maar misschien weer iemand anders het beter.
Groet John.
Willy zegt
Hallo William
Ik zou de temperatuur niet zo hoog laten komen de paling gaat dan scheuren of krom trekken.
Ik heb deze ervaring ook moeten ondergaan het belangrijkste bij paling is is dat ie droog is.
Lees alles wat John geschreven heeft nog eens goed door niet weglopen tijdens de rooksessie anders gaat het gegarandeerd mis constante bewaking van temperatuur is vereist 75 graden is prima 80 -85 vind ik te hoog.
Succes Willem
Willy
Dirk Slot zegt
William15051964
Beste William,
Zou graag van jou het goede adres voor de verse (ontslijmde en gestripte) paling willen hebben.
Hoor gaarne van je, Groet, Dirk Slot.
Lucas Berends zegt
graag zou ik het adres van de palingboer ontvangen.
alvast bedankt Lucas
Smokey John zegt
Als je op de oranje tekst klikt kom je vanzelf op hun website uit, Lucas.
Je kunt bijvoorbeeld naar Palingshop.nl….
wilco zegt
waar kan ik goede paling kopen om te roken
Smokey John zegt
Je kan prima paling kopen bij Visvoordeel of bij de Palingshop, Wilco.
Groetjes Smokey John
frans zegt
hoi wil
alles goed?
ik heb een rookton gekocht,en ga afentoe vissen op forel
en zalmforel.zou je mij de firma naam en het adres
willen mailen waar die paling te koop is.ik ga ze graag zelf ophalen.
en dan roken.
met vr gr
frans
Smokey John zegt
Bij Palingshop.nl kun je online bestellen en wordt het thuisbezorgd.