Hier is een ingezonden stuk, geschreven door Willem, over hoe hij zijn makreel schoonmaakt, pekelt en rookt in de Riva Rookoven met elektrisch element.
Lees het rustig door en dan kun jij ook je makreel roken met een Riva en elektrisch element.
Willem bedankt voor de inzending…
Schoonmaken van de makreel
Het schoonmaken doe ik zoveel mogelijk aan boord van de boot waar ik mee ga vissen op makreel. Ik snij ze van de aars open tot net voor de kieuwvin en daarna verwijder ik de de kieuwen. Dan verwijder ik de darmen en snij met een kaakmesje het vlies wat net over de ruggengraat ligt even door. Hier zit een bloedbaan onder die ik met het spoelen van de vis zo schoon mogelijk probeer te maken.
Ik heb zelf een Coleman Koelbox van 55 ltr waar ik m’n vis in bewaar. Ik vraag wel altijd van te voren aan de schipper of hij schaafijs meeneemt om de vis zo koel mogelijk te kunnen houden. Dit kost haast niets en bij warm weer blijft je gevangen vis in topconditie. Thuis gekomen spoel ik de vis nog een keer af en kijk ze nog even na op restjes die ik vergeten ben of niet gezien heb met het schoonmaken aan boord. De boot schommelt nogal en dat maakt heel precies schoonmaken nog weleens lastig.
Pekelen in een babybadje
Ik kan +/- 10 makrelen in 1 keer roken in mijn Riva rookoven en zijn ze wat kleiner dan gaan er een stuk of 15 in. Zelf maak ik gebruik van een babybadje voor het pekelen van m’n vis. Ik gooi er 10 liter water in en daar doe ik dan 250gr-300gr jodium zout in en roer net zolang tot het zout goed is opgelost. Meestal doe ik er wat extra’s bij door bijvoorbeeld een paar jeneverbessen pletten en die gaan door m’n pekel heen voor de smaak. Daarna gaat mijn vis erin en ik neem meestal een schone snijplank die ik dan op de makrelen leg zodat ze werkelijk goed onder water staan. Deze laat ik dan een nacht over staan in de pekel van het bad.
Het drogen en roken in de Riva en elektrisch element
De andere dag ga ik dan pas roken en ik spoel m’n vis in tegenstelling tot vlees niet meer af. Ik prik ze aan de speten die ik gebruik waarna ik ze laat drogen. Eerst buiten een 1 uur daarna gaan ze bij mij de oven in waar ik ze dan verder laat drogen. Daarvoor zet ik het element van de Riva op standje 1=+/-35-40 graden met de deur op een kier en het bovenluikje open. Als ze dan eenmaal op het vel wat beginnen te verschrompelen gaat bij mij de deur pas dicht en zet ik het element van de Riva op 3.5-4=80-85 graden. Daar laat ik ze op garen zo’n 45-50 minuten en daarna ga ik pas roken.
Ik heb in het begin wel een paar maal geprobeerd om met een gestookt vuur in de oven de vis te roken maar ik kon de temperatuur van de “Riva” maar moeilijk in bedwang houden. De eerste paar keer kreeg ik het vuur niet eens op een fatsoenlijke manier aan dus daar had ik al snel genoeg van.
Tips op de forums over vis roken
En dan ga je lezen in de forums die er zijn over het vis roken en vragen stellen aan andere beoefenaars van dit ambacht. Ik kwam voor mij uit op het elektrische element voor de Riva en dat was volgens mensen op het forum wat ik las het ei van Columbus. Nou dat klopt gedeeltelijk ook wel, je kan de temperatuur beter in de hand houden, maar er kleven ook wel een paar nadelen aan.
Als de makreel gaar is, dan ga ik de bak met mot/zaagsel in mijn oven zetten en daar kom het. Hier zit het nadeel van het element. Om het zaagsel/mot aan het roken te krijgen moet ik dan mijn temperatuur verhogen omdat het anders te lang gaat duren en de ene na de andere makreel valt naar beneden omdat ze dan te gaar worden en de nek breekt.
Ik heb dan heel veel moeite om de temperatuur naar de 60 graden te krijgen en de enigste manier is de deur poosje op kier zetten om de temperatuur te laten zakken. Ik vind wel dat het gebruik van het elektrische element wat meer zaagsel/mot vergt dan wat ik lees in de boekjes. Ik gebruik om +/- 2 uur te kunnen roken zeker wel 5 liter zaagsel/mot waarna de makreel bij mij meestal wel wat aan de donkere kant is. Maar wij vinden ze lekker zo, dus voor mij geen probleem dat ze wat donkerder zijn.
Ik laat ze meestal na de goede kleur te hebben nog even hangen tot de temperatuur wat gezakt is en haal ze daarna voorzichtig van de speten, waarna ik ze meestal in een theedoek rol om even na te laten garen.
met vriendelijke groet Willem
Jan zegt
Zelf een rookgenerator gemaakt dat gaat heel mooi met het rookoven je.
Kan het element op stand één laten blijft hij op zo’n 40 graden tijdens het roken.
joop vermeulen zegt
Ik werk al meer dan 10 maanden met de riva oven in combinatie met een el element. Inderdaad is het nadeel dat om de mot aan het roken te krijgen de temp weer oploopt. Zelf laat ik na het garen de temp zakken tot 40 gr waarne ik een plat bakje (van een oude tomado oventje)vul met mot. Daarna de regelaar op zijn hoogste stand tot de mot gaat roken waarna de temp naar lage stand, werkt naar behoren en verbruikt weinig mot.
De Riva oven gekocht bij Rookoven.com die mij vreemd aankeken toen ik het el element er bij bestelde.Als techneut zag ik het probleem niet om van deze oven een el oven te maken. Foto,s gemaakt en opgestuurd, kosten minimaal.
joop vermeulen zegt
In aanvulling op mijn eerder artikel nog het volgende. Ik rook in de buitenlucht dus ben ik deels afhankelijk van de omgevingstemp. Inde winter ondervond ik bij het koud reken van zalm, in combinatie met een koudrookgenerator, problemen met het aande gang houden van de generator. De oorzaak was naar mijn mening de hoge luchtvochtigheid veroorzaakt door temp. verschillen waardoor de generator stopte met roken. Oplossing: een houten jas vervaardigd met een 10 mm luchtspleet tussen de buitenzijde van de oven en binnenzijde van de jas. De temp blijft in zomer en winter vrij constant. Foto,s leverbaar.
gr joop
Peter zegt
Je kan de rookmot ook even in de magnatron zetten dan verdampt het vocht uit je rookmot en dus brand het sneller dit kan je ook met je kooltjes doen.
ruuali zegt
Ola, ook ik heb een RIVA oven en gebruik het elec.element alleen om te drogen. Voor het roken gebruik gas. Niet een losse brander, omdat deze een te groot vermogen hebben voor dit type oven, maar een camping brandertje (met losse bussen). Deze past in de ruimte voor de stooklade en daarbij steekt het gedeelte met de bus en de regeling uit de oven. Dus geen gevaar. De temp. is goed te regelen en met een rvs braadsleetje (ikea) er op gaat de mot zo aan de gang. Dus garen en roken zijn (als je dat wilt) goed te scheiden. Ook voor koud roken is deze oven geschikt. Voor langdurig gewoon losse mot met een koudrookkooltje in de stooklade en als je korte tijd veel rook wil (als je kaas wilt roken) een gevulde eierdoos met mot. Werkt perfect. Temp. stijging in beide gevallen ong. 15 gr.
grtz. Ruud
Smokey John zegt
Top Ruud,
de ouderwetse eierdoos rookt van zichzelf al en met een beetje rookmeel erin gaat het helemaal als een kanon.
Groetjes Smokey John
Smokey John zegt
Het is nu mogelijk om onder het artikel een reactie te plaatsen. Er wordt rekening gehouden met plaatsing van verkeerde en/of niet passende teksten door middel van moderatie.
We kunnen nu een discussie starten per artikel om zo voor alle liefhebbers het roken van vis interessant te maken.
Veel plezier en denk om het taalgebruik!