Ik wil jullie een prachtige levensverhaal laten lezen over het ontstaan van het Lekkerbekje. Wouter de Graaf uit IJmuiden vertelde mij zijn zeer uitgebreide levensverhaal. Het staat inmiddels compleet online onder de titel “Ros zegt; ze benne goed” ; het verhaal van Wouter de Graaf. Klik hier
Neem er even de tijd voor want het zijn heel wat pagina’s. Hierin kun je onder andere lezen hoe de naam voor het lekkerbekje, de gebakken visfilet, ontstaan is. Dit is dus echt gebeurd! Als er ook maar 1 graatje in het lekkerbekje zit is ie gratis. Over wijting, schelvisjes en gulletjes en nog veel meer nostalgie.
Ook kun je het echte verhaal over de Kipper lezen, de gerookte haring. Met vele foto’s van vroeger over de tijd in IJmuiden, de perikelen rond de oorlog en de vis die gevangen werd. Het zijn heel wat pagina’s met tekst maar je leest het gemakkelijk weg. Zijn jeugdherinneringen nemen je mee terug in de tijd.
Wouter kan prachtig vertellen over vroeger met anekdotes en dialecten. Zijn passie voor vis roken is er nog steeds en zal nog in lengte van jaren blijven voortduren. In zijn moestuin is hij zeer regelmatig bezig met visjes te garen en te roken. Lekker studderen…
Geheim pekelrecept
Bij de laatste briefwisseling kreeg ik meteen zijn geheime recept te lezen voor pekelsaus voor een paar ponen of makreeltjes. De samenstelling per liter water is als volgt:
- 80 gr. zout
- 30 gr. geelwortel
- 30 gr. bruine suiker
Dit meng je droog door elkaar. Hierna voeg je 1 liter water toe. Hierbij doe je:
- 3 eetlepels Ketjap Manis
- 1 eetlepel Kurkuma nat
- 3 eetlepels bieten of zwarte bessensap
Daags van te voren kun je dit al roerende koken en daarna af laten koelen. De vis kan dan twee uur in de afgekoelde pekel. Desnoods gebruik het pekelwater voor een tweede keer.
Na het pekelen droog je de vis met keukenpapier en door het een nacht op koele plek verder te laten drogen. Het geeft een mooie bruine kleur op het visvlees na het roken en een goudgeel vel. Niet verder vertellen hoor…..
Alle credits gaan naar Wouter de Graaf voor zijn inbreng met zijn prachtige verhalen over vroeger. Klik maar eens op de link boven aan dit verhaal en veel lees plezier. Wout ontzettend bedankt en ik hoop nog vele jaren van je teksten te mogen genieten. Groetjes Smokey John
J. van As zegt
Hoi,
Ik heb je stukje over haringroken gelezen maar wat me niet duidelijk is, is welk soort haring je nou rookt. Is bv een spekbokking nou een koudgerookte nieuwe haring uit een emmertje/vaatje? Of moet je daar een verse haring voor nemen?
Groeten,
Jethro
Smokey John zegt
Het gaat meestal om verse haring die dan nog relatief kort in de pekel gaan. Maar je kan natuurlijk ook een haring uit een vaatje roken…. Die is alleen een stuk zachter door het lang liggen in het pekelwater. Dat kun je beter kort warm roken