Hoe maak je een lekkere paté van paling of makreel? Het volgende recept geeft je een goede handleiding om dit zelf te maken.
Gerookte Paling Paté op Toast
Ingrediënten voor de paté:
- 150 g gerookte palingfilets van Smokey John
75 g zachte boter
peper en zout
sap van 1/2 limoen
2-3 dunne sneetjes wit brood
1 granny smith appel
1 limoen
Bereiding:
Doe de palingfilets in een keukenmachine en draai ze in circa 30 seconden tot puree. Doe de boter erbij en pureer weer 30 seconden tot het een gladde massa is. Doe de paté in een schaal. Voeg zout en peper naar smaak en de helft van het limoensap toe. (Bewaar de rest van het sap voor de appel.)
Verwarm voor de toast de oven voor op 190°C (hete lucht 165°C, gasoven stand 3-4) tenzij u liever een broodrooster gebruikt. Rooster de sneetjes brood tot ze aan beide kanten licht gekleurd zijn. Laat ze iets afkoelen, verwijder de korstjes en snijd de sneetjes horizontaal doormidden. Wrijf de losse kruimels er met de vingers af.
Snijd elk sneetje in vieren en daarna elk stukje tot twee flinterdunne driehoekjes. Leg ze op de bakplaat en zet ze 10 minuten op een warme plaats zodat ze licht krullen. Bak ze vervolgens in de oven in 10 minuten knapperig. Laat ze afkoelen. Schil en halveer de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de helften in flinterdunne schijfjes en wentel deze door het achtergehouden limoensap zodat ze niet verkleuren.
Schil de limoen en verwijder het witte vlies. Snijd de limoenpartjes met een scherp mes tussen de vliesjes uit.
Schep op de toast een flinke portie paling paté, leg er een appelschijfje en een partje limoen op.
Variaties:
Vervang de paling voor voor dezelfde hoeveelheid makreel en je hebt heerlijke makreel paté!
Deze paté is ook heerlijk als beleg voor een sandwich. Snijd een knapperig stokbrood overlangs doormidden, besmeer het met de makreel paté en verdeel er plakjes tomaat en rijpe avocado op. Leg beide helften op elkaar en druk ze lichtjes aan.
Eet smakelijk!
Plaats zelf een reactie