Als ik zelf meedoe met een wedstrijd Paling of Makreel roken probeer ik de bezoekers ook informatie te geven over vis roken. Ook geef ik vaak een demonstratie hoe je bijvoorbeeld een makreel fileert. Verderop in dit artikel kun je in een filmpje zien hoe je paling fileert om een mooi palingfiletje voor op toast te krijgen. Ik laat zien hoe je palingfilet maakt met een mes en lepel.
Gerookte paling fileren
De bezoekers van zo’n evenement komen dan in grote getale om een tafel heen staan om het goed te kunnen zien. Daar is dus veel belangstelling voor. Een goede manier om het fileren te demonstreren is op een sta tafel. De hoogte is prettig om even op te werken en je mes is veilig op hoogte in verband met de kleinere kinderen die ook tijdens een evenement aanwezig zijn. Heb je geen sta tafel kan je er altijd eentje huren.
Gebruik ten alle tijden een snijplank om je vis te fileren. Het werkt hygiënisch en dit is noodzakelijk voor de HACCP norm en natuurlijk voor het behoud van je sta- of werktafel!
In de makreel zitten een aantal scherpe graatjes. Ik zal binnenkort ook wat foto’s en een filmpje op de deze site zetten om het fileren van makreel te laten zien.
Palingfilet maken doe je zo
Een paling fileren is goed te doen met een scherp mes en een lepel. Ik gebruik zelf een mes van het merk Rapala om mijn vis mee te fileren. Zorg ervoor dat je mes altijd goed scherp is, want dit werkt het lekkerste.
Als eerste leg je de gerookte paling met vel op zijn zij op de snijplank. Je gaat met je mes voorzichtig onder de kieuwvin terug snijden naar de kop en draai je mes in een soepele beweging om richting de staart als je op de graat bent aangekomen. Snij dan met gevoel over de ruggengraat van de paling naar de staart toe, het eerste stuk iets schuin om zoveel mogelijk vis van de graat te halen. Vanaf de anus kun je het mes vlakker neerleggen en in 1 keer door snijden tot de staart. Het eerste stuk is een driehoeksgraat vanwege de borstkas van de paling en voorbij de anus is de graat vlak.
De andere kant van de paling gaat hetzelfde, maar toch is dat meestal iets moeilijker omdat de paling niet zo stevig meer in zijn vel zit. Een goed trucje is dan om onder de graat door te snijden. Ik leg de paling met de graat op de snijplank en doe het op dezelfde manier als bij het eerste filetje. Je hoort en voelt tijdens het fileren het mes over de graat tikken. Klik op het plaatje om het video filmpje te starten :
Paling fileren met een lepel
Om de paling van het vel af te krijgen gebruik ik een lepel. Vanaf de staart zet ik de lepel tussen het vlees van de paling en het vel. In 1 vloeiende beweging strijk ik met de lepel tussen het vel en het visvlees door en schraap als het ware de paling van het vel af. Je kan de lepel een beetje heen en weer bewegen als de palingfilet er niet over de hele breedte uit wil komen.
Kijk maar even in dit filmpje hoe ik dat doe. Door op het onderstaande plaatje te klikken start het video filmpje automatisch.
Het visvlees rolt nu mooi op een rolletje door de holte van gebruikte lepel. Het visvlees is nu ook mooi paarsrood omdat je niet door de vis heen snijdt en je houdt een prachtig filetje over. Snij het filetje in stukken wat precies op de toast past en genieten maar!
Het fileren gaat vaak beter met kweekpaling en schieraal dan met zelf gevangen wilde paling of lijnaal. De huid is gewoonweg steviger bij kweekpaling en schieraal.
Thomas Koedijk zegt
Hoi John,
Ten eerste wil ik je even complimenteren voor al je uitgebreide en nuttige artikels over vis roken!
Ik heb nog een vraag: bij wat grotere aal zitten er nog veel graten in de paling; twee lijnen met middengraat per zijde. Waarom vind ik daar nooit wat over voor de kleinere paling en hoe kan ik deze het beste verwijderen? Nu doe ik dat met een pincet maar het is een hoop werk bij een langer exemplaar!
Bedankt alvast!
Smokey John zegt
Hoi Thomas,
Normaal gesproken worden de kleine palingen zo gaar dat alleen de middengraat verwijdert zal worden. Buikgraatjes worden opgegeten omdat ze zo zacht zijn dat je ze niet terug zal vinden. Bij grote paling kun je ze ook opeten tenzij je er echt last van hebt. Anders kun je ze wegsnijden of inderdaad met een pincet verwijderen. Bij de kop tot buik loopt de graat in de driehoekje en vanaf de anus loopt hij verticaal plat.
Groetjes Smokey John
jan van den berg zegt
het eerste deel paling fileren is me duidelijk. maar de andere helft is me niet duidelijk. Wat bedoel je met onder de graat doorhalen.Leg je h em op het vel op de plank of op het witte deel met de graat.
Smokey John zegt
Je mag het natuurlijk zelf zo doen wat je het makkelijkste af gaat maar ik leg hem eigenlijk altijd op de graat. je voelt je mes dan over de graat tikken. Dat gaat het beste. Kijk maar eens op het filmpje, Jan!