Gerookte paling bewaren
Je bent lekker aan het roken geweest en hebt een flink portie paling gerookt. Eigenlijk zou je wat pas gerookte rookaal willen bewaren maar hoe moet dat nu zodat je die lekkere smaak en de vetten niet kwijt raakt. Hoe moet je het bewaren is een vraag die vaak aan mij gesteld wordt. Kan de paling in de koelkast of in de vriezer of moet het buiten de koeling blijven?
Smokey John geeft tips over het bewaren en verpakken van door jezelf gerookte lekkernijen.
Hoe verpak je de paling, net na het roken?
Als de paling net gerookt is, voelt hij nog warm aan. Je kan hem niet zomaar even in de koelkast doen. Laat de gerookte paling eerst even een tijdje afkoelen in de buitenlucht. Ze zijn gerookt dus daarmee ook geconserveerd.
Wanneer je de paling toch wilt verpakken omdat iemand iets wil meenemen, kun je het beste een vetvrij papiertje nemen. Zo’n wit vel net als bij de visboer of de chinees werkt prima. Bij een speciaalzaak voor verpakkingsmiddelen kun je ook speciaal inpak papier voor vis krijgen waar een mooie opdruk op staat.
Lieve mensen, neem alstublieft geen nieuwe kranten om je paling in te verpakken. De inkt van de kranten is zeer ongezond. Je hebt zo je best gedaan om je vis te roken met de beste kwaliteit hout zonder verf en lijm en dan zou je het op het laatst nog verknallen.
Men zegt wel eens dat ze, nadat ze in oude kranten waren gewikkeld, lekkerder smaken. Dat was misschien met de krant van vroeger, maar tegenwoordig gebruiken ze andere inkt en nog met kleur ook. Dus doe dat maar liever niet. (Je zou eventueel wel oude kranten kunnen gebruiken.)
Inpakken in bakpapier of aluminiumfolie kan ook, maar dit is een dure manier voor het inpakken van je gerookte paling. Als je de paling aan iemand mee geeft, zeg dan ook altijd dat er nog vet uit loopt. Een zakje of tasje is dus geen overbodige luxe.
De afgekoelde gerookte paling inpakken om te bewaren.
Omdat de paling gerookt is kun je hem zonder problemen meerdere dagen buiten de koelkast bewaren. De dag van roken en dan de volgende dag ’s avonds opeten is dus geen enkel probleem. Ga je de paling later opeten kun je misschien beter de koelkast gebruiken. Pak de paling in met vetvrij papier. Dit doe je door de paling diagonaal op 1/3 van de hoek te leggen en het papier een stukje om de paling heen te rollen. Vouw nu de hoeken bij de kop en de staart van de paling naar binnen toe en rol verder tot het papier er omheen zit. Zet het papier eventueel vast met een plakbandje of doe er een elastiekje omheen. De gerookte paling zit nu mooi ingepakt en kan in de koelkast zo nog drie à vier dagen bewaard worden. Let op: De gerookte paling droogt door de werking van de koelkast wel uit en je koelkast gaat wel enorm ruiken naar de gerookte vis.
Hoe langer je de paling bewaard des te groter de kans is dat de paling indroogt. Het vet in de paling voorkomt dit enigszins. Het visvlees kan korreliger van structuur worden als je de paling langer laat liggen.
De beste manier van de gerookte paling verpakken
De beste tip die ik je kan geven is:
Schaf een folielasapparaat of vacumeermachine aan met de bijbehorende folie of zakken. Heel handig voor een hobby roker of keukenprins. Een vacuüm getrokken portie paling kun je wel tot drie weken in de koelkast bewaren. Je koelkast ruikt niet naar de vis, zeker niet als je na het sealen of vacumeren de folie afknipt tot vlak bij de rand waar je las zit. Het ziet er ook nog eens heel professioneel en hygiënisch uit en dat is het ook.
Ook erg handig voor de andere gerookte producten. Zelfs je gepekelde paling kun je zo langer bewaren. Bijvoorbeeld, als het ineens heel slecht weer wordt en je dus niet buiten kunt roken, doe je de gepekelde paling in een vacuümzak en haalt de lucht er uit.
Ik gebruik hem zelf ook voor de grotere voordeelverpakkingen van vlees en vis in de supermarkt zodat ik zelf porties kan maken voor in de vriezer of koelkast.
Hoe bewaar jij jouw eigen gerookte paling eigenlijk? Onderaan de pagina kun je altijd een reactie achterlaten.
Gerookte paling invriezen, kan dat?
Eigenlijk zou ik het niet doen, maar het kan natuurlijk wel. De smaak gaat wel flink achteruit en langer als twee tot drie maanden in de vriezer zou ik ook niet doen. Als je dan toch gerookte paling wilt invriezen, maak dan filetjes van de paling en verpak ze dan met de vacuümmachine. Vries ze in op het koudste gedeelte (invriesvak) met de vriezer 24 uur van te voren op de hoogste stand. Gerookte paling met vel idem dito, maar de smaak is wel stukken minder. Dit komt doordat het vel van de gerookte paling na het invriezen en weer ontdooien een zeer onprettige bijsmaak aan het palingvlees kan geven.
Uiteraard moet je de gerookte palingfilet voor gebruik ontdooien.
Bewaartijd verlengen door roken
Vroeger was het roken van vis en vlees niet om de smaak maar om de bewaartijd te verlengen. Het pekelen of droogzouten hoorde daar ook voor een groot gedeelte bij. Zout is namelijk reinigend en conserverend. Door vis te roken kon men met gemak de bewaartijd verlengen met enkele dagen tot weken. Dit is afhankelijk of de vis ook nog gedroogd is. Een gedroogd scharretje hangt bijvoorbeeld weken aan de lijn te drogen tot het visvlees heel taai en stug is. Zalig om van te knabbelen en ook nog eens heel lang houdbaar.
Vroeger had men volgens mij ook een sterkere maag. Voedselvergiftiging is tegenwoordig snel een hot item. Neem nu de listeria of de salmonella bacterie. Je wilt er eigenlijk niet mee besmet worden. Mede ook door TV programma’s zoals de Smaakpolitie is men meer op zijn hoede voor besmettingen. Verkopers van paling dekken zichzelf in door de houdbaarheidsdatum aanzienlijk korter te houden dan ze in werkelijkheid zijn. Logisch. Nu ben ik geen verkoper maar een liefhebber dus ligt de vers gerookte paling bij mij nooit zo lang.
Mijn advies is dus om de paling niet lang te bewaren maar lekker op te peuzelen. Heerlijk toch, vers gerookte paling op een toastje of zo uit het vuistje.
jorri zegt
Hey smokey john,
Ik heb een aantal paling gevangen om deze uiteindelijk zelf te gaan roken! Na de vangst hebben we de paling direct in het zout gegooid en thuis helemaal schoon gemaakt. En zonder te pekelen direct in de vriezer gedaan. Hoe lang kan deze in vriezer bewaard blijven? en hadden wij de paling beter voor het vriezen moeten pekelen?
En dan heb ik gelijk een ander vraag over het roken zelf, hoeveel mot gooi je eigenlijk over het vuur is dat een handje? of zou ik wat rrokmot over in aluminium folie doen en dat op het vuur leggen?
Ik heb een kleine rookoven de scarlino 120!
Sorry voor mijn vele vragen 🙂
Trouwens je hebt een mooie site en wij gaan jou beschrijving gebruiken om te gaan roken
groet jorri
Smokey John zegt
Hoi Jorri, paling uit de vriezer ontdooien en dan pekelen zal geen probleem geven. Maar heb je hier aan gedacht? : Sportvissers vallen vrijwel nooit onder de vrijstelling omdat bij bijna alle schriftelijke toestemmingen (vergunningen) de voorwaarde geldt dat paling direct in hetzelfde water moet worden teruggezet. Ook voor de (Jeugd)VISpas en de Kleine VISpas geldt de voorwaarde dat iedere paling direct in hetzelfde water moet worden teruggezet. Het tijdelijk bewaren van paling is in dat geval dus niet toegestaan. Heeft iemand paling in bezit terwijl dit volgens de vergunningsvoorwaarden niet mag, dan is dit in strijd met de Visserijwet 1963. Er geldt dan dus geen vrijstelling voor het Besluit Natuurbescherming.
Het overtreden van de Wet Natuurbescherming en daaronder hangende bepalingen uit het Besluit Natuurbescherming en de Regeling Natuurbescherming is een economisch delict op basis van art. 1a onder 10 van de Wet op de Economische Delicten (WED). Bij opzet is sprake van een misdrijf. Zonder opzet is sprake van een overtreding, zegt art. 2 van de WED. De strafbaarstelling en strafmaat is bepaald in artikel 6, lid 1 onder 1 (misdrijf) en onder 2 (overtreding) van de WED.
Rookmot… vaak is een handje mot over het gloeiende hout voldoende wanneer je dat regelmatig herhaalt.
Wat betreft
Jan zegt
Kun je paling 2 keer rooken
Smokey John zegt
Het kan wel met garen maar gebruik weinig rook en veel warmte! Anders wordt de paling zuur…. dus nog een tijdje in de hitte hangen is een optie.
Jolanda zegt
Hoi John,
Ik heb voor de kerst gerookte paling gekregen, vacuüm verpakt. Nu zag ik dat de houdsbaarheids datum op 29 dec staat. Het is inmiddels al 5 januari. Kan ik dat nog eten nu?
Mvg, Jolanda
Smokey John zegt
Hoi Jolanda,
normaal gesproken geeft de 29 december de houdbaarheidsdatum aan. Maar je kunt altijd even ruiken aan de paling of het nog goed is….. of proeven. Als het zuur ruikt weggooien!
Jan van haaren zegt
Geachte, Kan verse paling in een Air Flayer, ik zou het niet weten, alvast bedankt
Smokey John zegt
Hoi Jan,
je zou het eens met bakpaling kunnen proberen…. (roken lukt volgens mij niet in een airfryer, dan krijg je die niet meer schoon voor frietjes ben ik bang…)
John zegt
Hoi John ,
Kan ik gerookte paling een dag of twee later iets opwarmen in me rook ton . Moet ook makreel roken en kan dit dus niet samen met de paling doen . 30 makreel 5 kilo paling .
De paling wil ik eerder roken en dan iets opwarmen . Groet John
Smokey John zegt
Je kan de paling na twee dagen gewoon boven op je rookoven warmer laten worden als je de makreel doet. Opnieuw paling in de rookoven hangen kan een zuur effect geven…
Smokey John zegt
Ik zou dan de paling gewoon boven op de rookoven warm laten worden terwijl je de makreel aan het roken bent. Nog een keer in de rookoven kan een heel zuur effect geven aan de smaak van de paling….
schenk zegt
kan paling die in vacuüm verpakking zit zo in de diepvriezer en hoelang kan ik dit bewaren.
ik ga 10 september weer terug naar Spanje en wil voor de feest dagen paling eten, is dat mogelijk?
Smokey John zegt
Volgens het voedingscentrum maximaal 3 maanden bij -18 graden Celsius. Ik zou er filet van maken en dat diepvriezen op de koudste stand -28°C. Daarna bewaren bij -18°C, dan is 6 maanden haalbaar. Paling met vel geeft veel verkleuring en smaakverandering aan het visvlees.
Marion Mulder zegt
Hoi john,
Samen met mijn Hubby wezen zeevissen en samen 69 makreeltjes gevangen. Hij heeft ze toen we terug aan het varen waren schoon gemaakt. Thuis nog erns goed afgrspeld en in porties van 6 a 8 stuks de vriezer ingedaan. Nu hebben we voir het eerst de makreel gerookt. Heerlijk, maar na 2 visjes even genoeg. Kunnen we de gerookte makrelen weer opnieuw invriezen om vervolgens iedere week 2 te kunnen eten?.
Alvast bedankt voor je info
Gr marion
Smokey John zegt
Natuurlijk kan dat Marion alhoewel de kwaliteit wel een flink stuk achteruit gaat. Je kunt beter de gerookte makrelen verdelen onder de buren of aan familie geven dan weer de vriezer in.
frans bach zegt
Hallo John,
Ik krijg de paling schockgevroren -40 C in verpakkingen van 2 en 3 kg.. Daar ik iedere week ookwat verkoop kan ikaltijd de juiste hoe2veelheid roken. soms 5kg soms 12 kg pw.Nu heb ik een vacumeer machine gekocht en gaat de kw,teit naar beneden of gelijk.Heb je ook ervaring om event. per post te verzenden.? Het leek me een leuk idee om het ook op kleine schaal als kado te gaan doen, doch alleen als ik de door mij gewenste kwaliteit kan leveren. mvrgr.
Frans Bach.
Smokey John zegt
Theoretisch is de paling langer houdbaar edoch is het product door het vacumeren iets in elkaar gedrukt. De rooksmaak zal nog meer in de paling trekken indien je kort na het roken de afgekoelde paling vacuüm verpakt… Altijd gekoeld verzenden in verband met de temperatuursverschillen bij de transporteur….
Maurice zegt
Hallo John,
Kan ik gepekelde paling ook invriezen ?
Mvg,
Maurice
Smokey John zegt
Ja hoor, dat kan. De kwaliteit zal alleen iets achteruit gaan
Liesbeth zegt
Als ik gerookte paling en zalm in een vacuumzak invries, en vervolgens ontdooi, tot wanneer kan ik die bewaren?
Smokey John zegt
Afhankelijk van de vriezer ongeveer 3 maanden houdbaar. Na het ontdooien consumeren en niet opnieuw invriezen.
Erna zegt
Hoi,
Op donderdag kreeg ik vers gerookte paling van woensdag. Alles is continue in de koelkast geweest alleen al vanwege het warme weer en vandaag (vrijdag) wou ik ze herverpakken, ze zaten nog met zijn vijven in een papiertje met een zak er om heen.
Echter 1 paling valt uit elkaar, het vel hoeft bij 4 stuks niet meer gestroopt te worden maar kan zo afgeveegd en 3 van de 5 koppies lagen er al af.
Enig idee wat hier gebeurt is? Het ruikt ook niet echt (behalve naar paling dan) maar ik ben nog iets verkouden dus dat zegt ook niet zoveel…..
Smokey John zegt
Hoi Erna,
Het kan zijn dat de paling warm in de verpakking is gedaan. Dan zal de paling na garen en wordt deze zachter.
Het kan ook hele zachte (wilde) aal geweest zijn, die zijn dan zo gaar als boter.
Ik kan het eigenlijk alleen zien als je er een foto van hebt.
(Bij mij was de paling de laatste keer ook veel zachter als normaal het geval is.)
Woensdag gerookt en vrijdag opeten zou zelfs geen probleem geweest zijn indien de koelkast niet gebruikt was maar de paling op een niet te warme plek had gelegen.
Groetjes Smokey John
Smokey John zegt
Hoi Tineke,
De warenwet schrijft voor dat je gerookte paling gekoeld in open verpakking binnen 48 uur dient te consumeren. Maar gerookte waar is langer houdbaar.
Het grootste probleem is de koelkast. Als je paling in de koelkast legt zal het vet flink gaan stollen en de paling zal nog verder uitdrogen waardoor de structuur korrelig wordt. Palingfilet droogt helemaal snel uit en is nog minder lang in open verpakking te bewaren. Afdekken werkt al beter of nog beter, vacumeren! Dan heb je ook geen geur in je koelkast. En stop het anders in een tupperware bak.
Mijn eigen gerookte paling durf ik rustig een aantal dagen tot een ruime week buiten de koeling te laten. (meestal lukt dat niet 😉 ) Dat komt omdat het traditioneel gerookt is.
Het blijft natuurlijk ook de vraag hoe vers die gerookte paling van de visboer is. Meestal is er wel een behoorlijke doorloopsnelheid… Ze zijn alleen verplicht om de paling te koelen.
Je zou kunnen vragen aan die kennis of de visboer de paling wil vacumeren. Dan kun je de paling gerust tien dagen goed houden in de koeling.
Laat alle gerookte paling eerst op kamertemperatuur komen voor je het gaat eten. Dat komt de smaak ten goede.
Groetjes Smokey John
Tineke zegt
Hallo John
Zo af en toe krijg ik een maaltje gerookte paling van een kennis, gewoon uit de “vis-winkel” en ik vroeg me af of ik die dan zo’n 7 dagen in de koelkast kan bewaren in het vetvrije papier of folie. Ik lees niet echt een antwoordt maar veel succes met je rokerij en dat is dan dus regelmatig behoorlijk smullen begrijp ik.
groetjes,
Tineke.