De aspergetijd komt er weer aan. Nu weet iedereen dat de witte asperge heerlijk smaakt met ei en gerookte zalm maar wist je ook dat de groene asperge zeer geschikt is om te roken? Gerookte groene asperges met koud gerookte zalm staat hoog op het receptenlijstje van Smokey John. Ik zal je het recept verklappen hoe je zelf groene asperges kunt roken zodat jij ook kunt genieten van gerookte asperges met zalm.
Groene asperges roken
De groene asperge is zeer smaakvol. De asperge is groen omdat het daglicht wel op deze groente gekomen is terwijl dat bij de witte asperge nog niet het geval is geweest. Je kunt het beste de groene asperge iets inkorten door het onderste gedeelte er af te snijden omdat dit wat houterig is. De buitenste schil kun je bij de onderkant nog even met een dunschiller behandelen. Dit kan ook wat vezelig zijn. De uitlopers en de knop laat je met rust.
Zet een pan met water en een snufje zout op het vuur en breng het aan de kook. Blancheer de asperges gedurende twee minuten in het kokende water. Haal de asperges eruit en laat ze schrikken in koud water, het liefst in een kom met ijswater. Maak de asperges even droog met een stofvrije doek en leg ze op je rooster van de rookoven.
Rook de groene asperges nog ongeveer tien minuutjes op een temperatuur van ongeveer 60 graden Celsius. Voorkeur gaat uit naar appel of kersenhout. Laat de groene asperges maar even flink in de rook staan.
De zalm kun je natuurlijk ook zelf koud roken en misschien heb je dit al gedaan volgens het recept wat je hier op de website kunt vinden. Je kunt van de gerookte groene asperges een voorgerechtje of een borrelhapje maken. Uiteraard kun je het ook als maaltijd gebruiken maar dan neem je gewoon wat meer op je bord.
Voorgerechtje met gerookte groene asperges en koud gerookte zalm
Neem een gerookte groene asperge en snij hem diagonaal in drie stukjes. Leg een plakje zalm ter grootte van het stukje asperge en rol het om de asperge heen. Zo kun je een hele schaal met borrelhapjes maken of het op je bord leggen als voorgerechtje (of amuse).
Hoofdgerecht gerookte asperge met zalm
Wanneer je de gerookte asperge als hoofdgerecht wilt gaan gebruiken kun je ook een hele asperge gebruiken. Je kent vast wel de haricots verts in spek gerold…. Met de groene asperge kun je precies hetzelfde doen maar dan met zalm. Wat er ook heerlijk bij past is een gepocheerd ei. Neem drie asperges en rol er in het midden een plakje koud gerookte zalm omheen. Leg ze in het midden van je bord.
Pocheer je eitje in kokend water met een scheut azijn. Laat het water draaien door er met een lepel eerst in te roeren en breek dan voorzichtig je ei in het midden van de draaikolk. Niet te hard roeren anders gaat het eitje door de middelpuntvliedende kracht alsnog flubberen. Na drie minuten is je ei nog lekker zacht van binnen. Zo krijg je een mooi gepocheerd eitje. Haal het ei uit het water met een schuimspaan en laat het nog even uitlekken op wat keukenpapier. Leg het gepocheerde eitje op je gerookte asperges en snij het ei open. Het zachte eigeel loopt nu mooi uit over de zalm en de asperges.
Misschien nog wat pasta er bij of wat gebakken aardappeltjes of een gerookte aardappel met knoflook natuurlijk….
Eet smakelijk.
Nu nog een keer de witte asperge roken…
Henk Neve zegt
Ik heb witte asperges gerookt.
Eerst een 3 minuten gekookt en daarna gerookt op appelhout. Kleur mooi geel geworden en duidelijk gerookt.
Maar de smaak…………. zuur, echt zuur.
Nog nooit meemaakt.
Heeft iemand een idee hoe deze zure smaak is ontstaan?
Gr HN te A
Smokey John zegt
Meestal door dikke rook die is blijven plakken op natte producten…..