Geep roken doe je zo!
Je kunt gemakkelijk geep roken in je eigen rookoven. Vanaf eind april kunnen we de gepen weer verwachten vlak onder de kust. Als je er eentje gevangen hebt kun je hem het beste meteen goed schoonmaken. Dit gaat ongeveer net zo als een paling. Let wel even op de graat. Die ziet er gifgroen uit. Dat hoort zo bij een geep. Nu heeft de geep een soort snavel. Die kun je eraan laten zitten maar je mag die er ook af knippen als ie bijvoorbeeld niet in je rookkast past.
Geep pekelen
Ik maak gebruik van een pekelbad van twee liter water met tweehonderd gram zout. Na een klein uurtje heeft de schoongemaakte geep lang genoeg in het pekelbadje gezwommen. Je mag natuurlijk ook kruiden toevoegen als je dat wilt.
Geep drogen
Het is net als bij andere vis verstandig om de geep goed te laten drogen. Na het pekelen dep je de geep droog met een schone doek en rijg je hem aan de speet. Hang hem lekker in de wind en zorg ervoor dat de vliegen er niet bij kunnen. Je mag de speet met geep natuurlijk ook alvast in je rookkast hangen. Om de druppels van het vocht op te vangen zet ik er tegenwoordig een schaal of bak onder. Dan blijft je rookoven tenminste wat droger. Je kunt eventueel alvast je vuurtje maken en met de kast open voordrogen. De geep kan na ongeveer een uur drogen gerookt gaan worden.
Voor diegene die geep liggend willen roken; je kan er ook moten van snijden en die op een rooster neerleggen.
Geep garen en roken
De geep kun je roken en garen tegelijk. Als de geep tenminste goed gedroogd is. Zorg voor een constante temperatuur van ongeveer 70 a 74 graden gedurende een minuut of vijfenveertig tot een uurtje. Dat is natuurlijk afhankelijk van de dikte van de geep. Je gerookte geep is meteen klaar voor consumptie.
Wil je het liever rustig aan doen? Gaar dan de geep gedurende een half uur op 60 graden en geef dan flink wat rook gedurende een drie kwartier waarbij de temperatuur mag dalen. Als je vind dat de geep mooi op kleur is kun je gerust nog even opstoken naar 75 graden Celsius tot je de geep in kunt knijpen tot op de graat. Dit kan wel een kwartiertje duren. Al met al ben je er dan een half uurtje langer voor kwijt maar je hebt wel meer controle over de gepen.
Na het roken blijft de graat van de geep een raar gezicht. Je zult echt even moeten wennen aan die gifgroene kleur. De smaak van de gerookte geep ligt tussen gerookte paling en makreel in. Erg lekker op een toastje of net als de gerookte paling zo van de graat!
Probeer de geep ook eens op de barbecue te roken.
Geep koud roken schijnt ook te kunnen maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Heb jij ook al eens geep koud gerookt? Vertel het in een reactie hieronder.
Ivo zegt
Ok ga volgende week zaterdag geep roken. Maar zoek nog iets om erbij te serveren heeft er iemand tips wat er lekker bij is?
Smokey John zegt
Hoi Ivo, een simpele salade met rucola kan al volstaan. Misschien nog Roseval aardappeltjes uit de smoker met rozemarijn en knoflook….
Marco suik zegt
Hallo Rokertjes
Vandaag toevallig een geep meegenomen om te testen. Deze eerst een uurtje of twee in de pekel gehad. Die je natuurlijk naar eigen recept kan samenstellen. Daarna goed drogen in de kast op zeer lage temperatuur voor ongeveer half uurtje tot een uur.
Ik stook alleen met hout maak mijn eigen kooltjes namelijk. Dus voeg verder niks toe. Na ongeveer 1 uurtje op 75 graden was hij klaar. Even na garen in bakpapier. De geep los pulken zout en peper na smaak en smullen geblazen.
De geep is niet zo vet als paling en zeker niet zo sterk van smaak als makreel. Toch weer een eigen smaak. Het is wel een aanrader. Adviseer deze minimaal op kamertemperatuur te eten. Kou wordt het snel gummie.
Gr. Marco
Smokey John zegt
Mooi product, zo’n geep, Marco! Bedankt voor je info.
Groet Smokey John
piet zegt
Smokey john
ik lees heel vaak vis aan een speet rijgen
maar bij velen vallen de vissen er af
ik maak lusjes van 10 cm en lus die om de staart van de vis
de vis hangt dan met de kop naar beneden en droog dan ook best goed
Smokey John zegt
Prima tip, Piet!
Dirk zegt
hoy
ik rook al jaren lang zelfgevangen paling en makreel
had in gedachte om dit ook eens te proberen met geep
nu ik deze site heb gevonden via google ga ik het zeker
eens proberen
ga vandaag voor de eerste maal dit jaar een poging wagen
om wat geep te vangen
als het me lukt dan gaan deze de rookton in
resultaat laat ik je zeker weten
grtjs
Andre zegt
Dat wil ik ook een keer proberen geep roken , koud een warm , ga vanavond aan het roken van sliptong project beginnen , volgens de info van deze site , hou jullie op de hoogte
Jeffrey zegt
Deze ga ik eens opslaan want ik ben in vervend geep visser.
Ook zal ik hem eens een keertje koud roken om te testen.
Smokey John zegt
Okidoki Jeffrey, ik hoor graag hoe het gegaan is met koud roken.
Groetjes Smokey John