Het is altijd leuk om te experimenteren met roken. Zo kom je er vanzelf achter of iets lekker is of misschien wel helemaal niet te pruimen! Het minste risico loop je bij het warm roken van producten.
Indien je gaat experimenteren met het koud roken zul je altijd goed moeten weten wat je doet. Je wilt natuurlijk niet ziek worden van je probeersels, veiligheid voor alles.
Bij de uitzending van Landinwaarts op NPO 2 van 8 april 2016 gaat Janny van der Heijden zich verdiepen in het roken van producten die je niet zo snel gerookt terug zal vinden. Sneak preview van de uitzending:
Proberen te roken
Je kunt alles proberen te roken, maar je zult er ook achter komen dat bepaalde producten zich helemaal niet lenen om zo maar gerookt te worden. In ieder geval niet zonder bereiding of in combinatie met andere brouwsels of producten.
Een gerookte paling zal bijvoorbeeld een stuk minder lekker smaken als je het niet pekelt! Je hebt er dus zout bij nodig.
Voor kaas is eigenlijk niets aan toevoeging nodig. Maar daar zul je weer mee op de temperatuur moeten letten… Het smelt al bijna als je er naar kijkt 😉 Tenminste, de meeste kaassoorten.
Diverse soorten groente lenen zich om zonder bewerking te roken en veranderen dan ook van smaak. Neem bijvoorbeeld de puntpaprika. Die zal zachter worden en vooral zoeter.
Niet alle noten lenen zich er voor om gerookt te worden. Ze worden namelijk bitter. Hazelnoten kunnen bijvoorbeeld wel maar walnoten zijn minder geschikt om gerookt te worden.
Experimenteren met roken
Het experimenteren met roken is gewoon gaaf om te doen omdat je van te voren niet weet of het gaat lukken. Mijn tip: Schrijf dus altijd alles op wat je doet. Een soort logboekje is handig om later te gebruiken indien je een geslaagd experiment nogmaals wilt herhalen. Maar dus ook iets juist anders te gaan proberen omdat het de vorige keer niet zo succesvol is gebleken kun je dan teruglezen.
Maak ook foto’s van je werk. Eten fotograferen is sowieso grappig om te doen en zeker om het te delen. Dat kan ook op deze site en op andere platforms zoals Facebook en Instagram!
Binnenkort meer roken
Binnenkort volgt er nog meer op smokeyjohn.nl over het experimenteren met noten, champignons, groente en in de toekomst ook fruit. Hou de site dus goed in de gaten. Hier is alvast een sneak preview in het filmpje:
Succes met experimenteren!
Stukje tekst uit de aankondiging van Landinwaarts: * Janny van der Heijden gaat roken! Het is van oudsher een oer-Hollands gebruik om etenswaren te roken om deze langer te kunnen bewaren. Beroemd is natuurlijk de gerookte paling. Maar Janny gaat samen met kampioenroker Smokey John op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Tijdens de ontdekkingstocht worden ook diverse groenten gerookt, waarbij ze tot verrassende inzichten komen. Sommige experimenten zijn smaaktechnisch zeer de moeite waard, maar niet alle rookexperimenten blijken even succesvol te zijn. *
Plaats zelf een reactie