Informatie over Makrelen
Makreel is een zeer snelle vis die graag jaagt op scholen jonge haring of spiering. De makrelen kunnen in de jacht op hun prooi een snelheid behalen van 60 kilometer per uur. Ze zwemmen zelf ook vaak in een school om gezamenlijk te jagen.
Een makreel wordt 30 tot 50 cm lang. De voorste rugvin heeft 11 tot 13 slanke stekeltjes, de staartvin is diep ingesneden. Tussen de rug- en staartvin en tussen de anaalvin en staartvin bevinden zich kleine vinnetjes. Het maximale geregistreerde gewicht is 3400 gram, de maximaal vermelde leeftijd is 17 jaar.
Leefwijze van de makreel
De makreel is een schoolvis die dicht bij het wateroppervlak zwemt. In de zomer komen de vissen dicht bij de kust en trekken dan naar het noorden. In de winter bevinden ze zich in diepere wateren. Het voedsel bestaat uit kreeftachtigen en kleine vissen en wordt aan de wateroppervlakte gezocht. De paaiperiode loopt van mei tot juni.
De vis komt voor in de Atlantische Oceaan, Noordzee, Oostzee, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee.
Visserij en verwerking van de makreel
De makreel is van groot commercieel belang en een populaire vis voor de consumptie. Bij vrijwel alle viskramen wordt de vis verkocht. Het vlees bevat zeer veel vitamine B12. Het rode visvlees van de makreel bederft heel snel; om deze reden wordt de meeste makreel gestoomd verkocht.
Makreel wordt in warme vochtige lucht van ca. 60 graden gaar gestoomd. Daarna wordt ze door een rookcondensaat gehaald waardoor de oxidatie van de vetten wordt onderbroken.
Het echte roken van makreel gebeurt hoofdzakelijk door sportvissers aan huis zoals Smokey John.
Ook verse makreel is goed eetbaar. Vanwege het snelle bederf is het verstandig om zelfgevangen en snel schoongemaakte en gekoelde makreel te gebruiken.
In de Noordzeehavens zijn veel vissersboten die groepen of individuen de gelegenheid bieden met de hengel op makreel te vissen. Ze zoeken de scholen vis op. Bij het vissen wordt op deze boten meestal gebruikgemaakt van een verenpaternoster met diverse haken. Daardoor is het mogelijk meerdere makrelen tegelijk te vangen.
freddy vercruysse zegt
Hallo John,
Laatst ook wat makreelfilets meegerookt en die waren ook super lekker .
Ik liet ze vooraf een dik uurtje in een kruidenpekel ” zwemmen” ! Ze smaakten helemaal niet fel zoutig , zoals meestal degenen die je in de handel koopt maar waren zacht van smaak !
Maar een klein vraagje: hoe lang kan ik die maximaal bewaren in de koelkast ?
Ben geschikt om er in het vervolg wat meer te bereiden ….. Kunnen die een 2 tal weken bewaren ?
Dank voor je antwoord
Vriendelijke groeten
Freddy Vercruysse
Smokey John zegt
Hallo Freddy,
indien je de filet gaat insealen met een vacumeerapparaat zal de twee weken waarschijnlijk wel haalbaar zijn. Maar vers blijft het lekkerste en het veiligste.
Groet Smokey John
Meiert Kers zegt
Vandaag makreel gerookt en de temperatuur opgebouwd naar 63 graden die temperatuur een half uur aangehouden in totaal 2 uur laten roken volgens mij is het resultaat goed. Het is makreel wat kuit had dus ze zijn nog niet echt vette makreel maar wel lekker.
Harry Vd Akker zegt
Hiya John
Dan maar hier mijn vraag:
Na mijn makreel goed schoongemaakt te hebben en daarna afgedroogd (keukenrol) nog een half uurtje in de wind gehangen, daarna in mijn Eco rook tonnetje nog een half uurtje op 40 graden gedroogd te hebben (eikenhout) zonder deksel op de ton , toen rustig aan de temp. opgevoerd naar +/- 75 graden (deksel op de ton + klein kiertje open) om te garen, na +/- een half uur waren mijn makrelen zwart ( roet????) …… Wat doe ik nou verkeerd?
Eikenhout van Rookoven.com gebruikt
ik was van plan om met beuken snippers af te roken maar zover kwam ik niet eens.
groet
Smokey John zegt
Howdy Harry,
Ik kan alleen maar gissen naar wat er verkeerd gegaan is. Er kan bijvoorbeeld iets verkeerds tussen het eikenhout hebben gezeten wat de walm veroorzaakt heeft. Een stukje schors misschien?
Waarschijnlijker is dat de makrelen vet hebben gedruppeld op je vuurplaat wat mogelijk aan de onderkant van je plaat is blijven hangen. Als dit vet of het vet van de vorige rokerij heet wordt gaat dit ook walmen.
Loop je kast even na of er ergens brokken verkoold vet hangen of liggen, dan weet je het!
Groetjes John
Harry Vd Akker zegt
Stom, stom, stom…. hehehehe dat had ik zelf wel kunnen bedenken LOL, ik had n.l. ook zalm buikjes ter lengte van paling er in hangen en die zijn behoorlijk vet van zichzelf….. maar overigens heeeeeeeeel erg lekker !!!!! Zeker het proberen waard.
Bedankt voor het mee denken John
Groet
Smokey John zegt
Hoi Harry,
We zijn er op de wereld om voor mekaar, voor mekaar om te helpen, niet waar.
Maak niet je rookkast aan de wanden schoon als er rookaanslag op zit maar wel je je speten, roosters en vuurplaat!
Rokerige groetjes van Smokey John