Ik heb een heerlijk gerecht van een vers visje, een ceviche van beekridder. Van geraspte koud gerookte beekridder heb ik een extra smaakexplosie er over gestrooid. Afgemaakt met een doperwtenpuree heb je een top visrecept op tafel.
Wat is een ceviche?
Een ceviche is een bereiding van verse vis met een garing door zuur van limoen en/of citroensap. Door het marineren met citroensap op klein gesneden vers vis verkleurd de vis enigszins en is de vis meteen heerlijk op smaak. Teveel toevoegingen van andere smaken kan je recept naar beneden halen. Hou het dus simpel.
Benodigdheden voor vier personen:
- verse beekridder +/- 350 gram
- koud gerookte beekridder
- 2 lenteuitjes
- 2 chalotjes
- 1 chilipeper
- 1 grote citroen
- 2 limoenen
- kookroom
- 100 gram diepvries doperwten
- een takje muntblaadjes
Ceviche van Beekridder
Snipper de chalotjes fijn. Snij de lenteuitjes in fijne ringen. Snij de chilipeper open en verwijder de pitjes en snij dan de peper in kleine stukjes.
Rasp wat zest van de citroen en de limoen af. Snij daarna de citroen doormidden en pers het sap er uit. Idem dito met de limoenen. Bewaar een beetje limoensap en zest voor de puree.
Snij de verse beekridder in kleine stukjes en voeg het sap en zest van de citroen toe. Goed doorroeren en tegelijkertijd de chalotjes, lenteuitjes en chilipeper toe. Regelmatig omhusselen geeft het beste effect.
Verwarm alvast langzaam de doperwten.
Als de doperwten warm zijn doe je ze in een blender en voeg je een beetje lenteuitjes toe en een beetje limoenzest en een beetje limoensap. Voeg dan een scheutje kookroom en een stuk of zes blaadjes munt. Blender dit tot een puree. Indien je de blender lang laat draaien wordt de mix steeds fijner en als je meer kookroom toevoegt steeds smeuiger. Ik heb het met de staafmixer gedaan, dat kan natuurlijk ook, en ik heb het grof gelaten.
Maak je bordje op met een bergje verse beekridder gegaard in het zuur. Deze ceviche van beekridder kan iets vochtig uitlopen door het zure sap. Een steek of kookring kan je helpen om een mooi rondje te maken en het overtollige sap eerst met een keukenpapiertje af te vegen wat onder de ring doorloopt. Met een lepel kun je een mooie druppel doperwtenpuree uitstrijken op je bord of gewoon een toef neerleggen. Ik had vrij grove doperwten puree gemaakt en ben nog niet zo goed in bordjes opmaken….
Rasp met een grove rasp de beekridder die koud gerookt is over het belegde bordje en je bent klaar om te genieten!
Plaats zelf een reactie