Aardappel roken doe je zo!
Je neemt een paar mooie aardappels met schil en wast ze goed schoon onder de kraan. Je kunt het beste kiezen voor een aardappelsoort die een beetje stevig is zodat hij tijdens het roken niet inzakt. Een kruimige aardappel mag natuurlijk wel maar ik hou zelf toch meer van een stevige pieper.
Maar goed, je hebt ze dus goed gewassen en eventueel afgeborsteld zodat er geen zand meer opzit. Droog de aardappelen af met een schone doek. Leg de aardappel met schil nu gewoon op het rooster. Als je slim bent leg je er meteen een paar knoflookbollen bij! Ik leg ze zelf meestal een beetje onderin de rookoven aan de zijkant omdat ik er ook vis of vlees bij rook. Dan heb je niet zo’n last van druppels vet op je piepers.
Je verwarmt de rookoven tot een graad of 70 en laat de aardappelen lekker garen. Dit zal vanwege de lagere temperatuur ten opzichte van koken ongeveer drie kwartier tot een uur duren. Natuurlijk is dit afhankelijk van dikte van de piepers. Kleinere exemplaren nemen minder tijd in beslag. Hierna kun je nog even wat rook over de piepers laten gaan gedurende een half uur. Met een satéprikker kun je in de aardappel prikken om te kijken of hij gaar is. Als de prikker er makkelijk in prikt is dit het geval. Hoe langer je ze in de rook laat liggen des te meer rooksmaak en kleur ze zullen krijgen.
Tegelijk roken van vis en aardappel en knoflook
Bij mij liggen de piepers en de knoflook meestal gewoon bij de vis of het vlees wat ik in de rookoven rook. Ik leg ze erin na het drogen van de vis als ik de temperatuur omhoog breng. Zoals gezegd een beetje aan de zijkant zodat de vetdruppels van de vis er niet op vallen. Meestal maak ik gebruik van aparte roosterbakjes waar ik de aardappels en de knoflook apart opleg zodat ik ze er snel uit kan halen en ze niet door de hele kast heen rollen.
De knoflookgeur verspreid zich door de rookoven en geeft extra dimensie aan je rookwaar. Omdat de geur van vis niet gemakkelijk door de aardappelschil heen zal dringen kun je prima tegelijk vis en aardappelen in je oven doen zolang er maar geen druppels vet of vocht op de aardappel komt.
Na het garen en roken van de aardappel snij ik hem met schil en al in dikke plakken. De gerookte knoflook heb ik ook al gepeld en de zachte knoflooktenen kun je dan gebruiken om uit te smeren op de aardappelplakken. Dit is een echte delicatesse.
Ik ga nog een keer van de gerookte aardappelen een puree maken. Zo benieuwd of iemand dit al eens geprobeerd heeft…..
Jij wel?
Pieterjan zegt
Beste
Ik at onlangs ergens fantastisch lekkere gerookte frieten.
Enig idee hoe ik daaraan zou beginnen?
Groetjes
Pieterjan
Smokey John zegt
Heb ik nog nooit geprobeerd…. met schil? Gewoon proberen op 80 a 90 graden roken gedurende 45 minuten en testen tussendoor
André de visroker zegt
Hallo Smokey John en volgers , ik heb al heel wat info van je site gehaald ,goede uitleg , de info over de aardappels ga ik ook een keer proberen , lijk mij ook lekker en is weer eens wat anders , onlangs ook een Afrikaanse meerval gerookt ,dat is een aanrader ,lijkt veel op paling , nu hangen de makrelen er in , later weer zalmforellen en andere vis , zeebaars is ook een aanrader , ik zou zeggen iedereen veel rook plezier en de groetjes van André de visroker
Smokey John zegt
Hoi André, leuke reactie! Gewoon proberen met die piepers.
En succes met het roken van die lekkere visjes.
Groetjes Smokey John