Ik heb voor jou speciaal 20 tips voor gerookte vis. Sommige van deze twintig tips voor de rokerige visjes zullen voor jou gesneden koek zijn maar misschien staat er toch nog iets tussen wat je nog niet wist. Je kunt diverse vissoorten een rookbehandeling geven waardoor je een complexe of juist een subtiele smaak aan de vis kan geven.
Voor mij is een biertje het ideale vocht om te drinken als ik een gerookt visje verorber maar volgens de volgende tips zou dit witte wijn moeten zijn. Drink jij ook witte wijn bij gerookte vis of misschien wel heel wat anders?
Hier volgen de 20 tips voor gerookte vis:
Tip 1: Kort roken voor een subtiele smaak
Je kunt vis een lichte subtiele rooksmaak geven door het een korte periode warm te roken. Na twee minuten licht roken heb je al effect. De garing gebeurd dan uiteraard op andere wijze bijvoorbeeld door te grillen of braden.
Tip 2: Warm of koud
Warm gerookte vis kan zowel warm als koud gegeten worden. Koud gerookte vis kan in een gerecht nog verwarmd worden.
Tip 3: Koud roken
Vis kan men zowel warm als koud roken. Bij koud roken komt de temperatuur niet hoger dan 30 graden Celsius en wordt de vis eigenlijk meer gedroogd en geconserveerd door het zouten.
Tip 4: Warm roken
Bij warm roken ligt de temperatuur van het garen boven de 65 graden Celsius. De gaartijd is afhankelijk van de dikte van de vis.
Tip 5: Bruine kleur
Hoe langer je warm gerookte vis in de rook laat hangen hoe donkerder deze kleurt. De bruine toplaag van vis zonder vel zal ook dikker worden en de rook zal verder in het product trekken. Een rookring ontstaat dan in je product.
Tip 6: Temperatuur en bacteriën
Diverse bacteriën van vis worden meestal pas gedood boven de 72 graden Celsius. Maar langere tijd boven de 63 graden geeft hetzelfde effect. Minimaal een half uur bijvoorbeeld en zorg dan wel dat je vis gaar is. De kern van de vis bereikt pas na enige tijd die temperatuur waarop je rookoven staat afgesteld.
Tip 7: Vette vis
Zeer geschikt om te roken is de vette vissoort. De smaak van vette visolie (Omega 3) wordt extra benadrukt door de rook. Vette vis is bijvoorbeeld paling, makreel en zalm maar ook haring.
Tip 8: Vissoorten om te roken
De beste soorten om te roken zijn: paling, zalm, makreel, meerval, forel en haring. Andere vissoorten mogen natuurlijk ook gerookt worden. 😉
Tip 9: Valrooster
Gebruik altijd een valrooster in je rookoven. Als er een vis van de speet valt is deze niet verloren en verbrand de vis ook niet in het vuur.
Tip 10: Vuurplaat
Zorg dat je een vuurplaat in je rookoven hebt om de vlammen te behoeden tegen vallende druppels vet. Dit zou steekvlammen kunnen geven. Tevens zal de gerookte vis minder snel verbrande staarten hebben.
Tip 11: Rook
Laat regelmatig wat rook ontsnappen om zodat de vis niet verstikt in de rook en zuur wordt. Het beste werkt dat met een jute zak of een schoorsteen op je rookton. Er moet gewoon wat trek blijven voor het beste resultaat.
Tip 12: Uitdrogen
Magere vissoorten hebben meer kans om uit te drogen. De smaak kan dan aangetast worden. We horen wel eens dat witte vis gerookt een beetje wrang of bitter smaakt. Zet een bakje water in je rookoven naast de vis zodat er wat vocht kan verdampen. Iets korter roken helpt echt.
Tip 13: Zuurgehalte
Wat drink jij bij gerookte vis? Gerookte vette vis heeft relatief een laag zuurgehalte. Een rood wijntje (hoog zuurgehalte) is door de tannines uit de schil van de druif niet echt geschikt om bij gerookte vis te drinken. De combi van een laag en een hoog zuurgehalte kan in je mond een metaalachtige smaak geven. Toch past rode wijn wel goed bij zout eten.
Tip 14: Bier
Een bitter biertje zou theoretisch ook niet geschikt zijn maar ik weerhoud je echt niet als jij dat wel lekker vind. Kies ook eens voor een heerlijk fris witbiertje. Ik hou het bij een pilsener.
Witte wijn past het beste bij gerookte vis. Vooral de wijn met druivensoorten als de chardonnay, pinot blanc, silvaner, chasselas en pinot gris zijn zeer geschikt. De witte pinot noir is volgens kenners zeer geschikt bij koud gerookte zalm. Ik wist het niet maar je hebt dus ook witte wijn van de blauwe druif. ( ik ben dan ook totaal geen wijnkenner ;-))
Tip 16: Sherry en whiskey
Sherry en whiskey passen ook heel goed bij gerookte vis. Er zijn zelfs rokers die whiskey gebruiken in het pekelbadje. Sterker nog: de houten vaten waar de whiskey in bewaard werd zijn zeer aromatisch en worden na gebruik klein gemaakt tot stukjes hout of snippers om mee te roken.
Tip 17: Volle smaak en kruiden
De smaak van gerookte vis is vol en uitgesproken. Let daar op als je er een gerecht mee klaarmaakt in je recept. Citroen, dille en peper zijn dikke vrienden met gerookte vis. Dit kun je bij elk gerecht met gerookte vis gebruiken.
Tip 18: Hygiëne
Denk bij het roken altijd om de hygiëne. Zorg dat de vliegen geen kans krijgen om op je vis terecht te komen. Hou altijd je handen schoon als je met vis werkt en werk met schone schalen en snijplanken. Gerookte vis niet op de snijplank van verse vis en een schoon mes gebruiken. Door de speten of rookhaken meteen schoon te maken zijn ze weer klaar voor de volgende keer zonder dat je enorm hoeft te boenen.
Tip 19: Onder controle
Hoe kleiner je het vuurtje houdt, hoe beter je de controle hebt over je bijna gerookte vis. Gooi dus geen grote blokken hout op je vuur zoals je gewent bent met een open haard. Je kast rookt beter als je hout goed gloeit en je er dan rookmot of krullen op gooit.
Tip 20: Veiligheid
Denk altijd om de veiligheid. Je bent met open vuur en vettigheid bezig dus blijf er bij staan zodat er niets kan gebeuren. Zet geen emmer water klaar om te blussen want vet en vuur geeft narigheid in combinatie met water. Als je vlammen te hoog worden is het een kwestie van de kast volledig af te sluiten of een blusdeken te gebruiken zodat de zuurstoftoevoer wordt afgesloten. Je vuurlade uit de kast trekken kan schade aan de rookoven en de vis voorkomen.
Heb jij zelf nog interessante tips buiten de 20 tips voor gerookte vis die het vermelden waard zijn stuur dan je reactie in. Ik ben benieuwd waar jullie mee aan komen zetten!
Smokey John zegt
Tot mij kwam het volgende bericht:
Aan de lezer,
Ik weet dat je bij paling witte wijn drinkt, maar wat kan
er als alcoholvrije drank bij worden geschonken?
Met vriendelijke groet,
Femmy
——————————————————–
Beste Femmy,
Om de smaak van de paling of andere gerookte vis het best uit te laten komen zou water zonder bubbels het mooiste zijn, gewoon Hollands kraanwater.
Er zijn mensen die een glaasje melk prefereren omdat de vettige sensatie dan in de mond
blijft.
Een fruitfris, appelsap of jus d’orange zou ook een
metaalachtige smaak kunnen geven.
Maar van mij mag je drinken wat je zelf wilt.
Groetjes Smokey John