De laatste tijd is de rookoven enorm in populariteit gestegen mede dankzij de diverse kookprogramma’s op televisie. Op EditieNL van televisiezender RTL is al een demonstratie en test geweest van een simpel tafelmodel rookoventje op 2 spiritusbranders.
Met een forel, een stukje zalm en filet van de zijde van zeebaars was het een leuke test. In een tijd van 20 tot 30 minuten waren de stukjes vis klaar. Ze vertelden dat ze hem gekocht hadden voor zo’n € 60,- waarbij ik moet melden dat dit een beetje te duur is, ik heb ze goedkoper gezien! Of ze hebben de fles spiritus, de rookmot en de vis erbij gerekend! 😉 {Als ook jij goed zoekt op internet zie je dit model van Behr wel staan voor 35 à 40 euries.}
Ze zijn er natuurlijk ook duurder en dan zijn ze vaak van betere kwaliteit. Dat is wel handig als je van plan bent om hem vaak te gaan gebruiken. Onderaan de pagina kun je een paar modellen via internet bestellen om het zelf te proberen.
Hoe werkt zo’n rookoven tafelmodel?
Zo’n rookoven tafelmodel bevat soms spiritusbranders en anders kan je hem op het gasfornuis plaatsen. Je hebt in ieder geval een hittebron nodig om de vis gaar te krijgen en de rookmot te laten smeulen. De rookmot gaat altijd onderin op de bodem. Tip: leg een stukje aluminiumfolie neer waar je de rookmot in legt. Dat maakt makkelijker schoon. De hitte zit dicht bij de vis dus die gaart snel. Een rookoven tafelmodel is zeer geschikt om visfilet zoals warm gerookte zalm en pepermakreel in klaar te maken. Je kunt natuurlijk alleen liggend roken!
Vis roken in een tafelmodel rookoven
Als eerste moet je de vis voorzien van zout en kruiden. Het mootje zalm (nou ja stukje, want een mootje dat is eigenlijk een stukje zalm met de ruggengraat er nog in) en de zijde van een zeebaars, beide zonder vel, kun je zo’n 3 kwartier in een kruidenbad leggen van 2 liter water, 140 gram zout en een paar gekneusde jeneverbessen. Doe daar ook een half laurierblad en 1 kruidnagel bij. Ik zou zelf de schoongemaakte forel met huid en al in een ander badje doen. Water met alleen zout in dezelfde hoeveelheden volstaat prima!
Na het zouten moet je de vis goed droog deppen.
Steek de spiritusbranders aan met een lucifer en strooi een paar eetlepels rookmot of rookmeel op de bodem van de bak. Tip: leg eerst een laagje aluminiumfolie op de bodem, dan krijg je niet zo’n erge brandplek en kun je de restanten zo weg gooien.
Plaats nu het rooster erin en leg de zalm zonder huid op een stukje bakpapier met de randjes iets omhoog. Het vet zal er namelijk uit lopen en kan op de bodem van de rookoven eventueel voor stank zorgen. Leg de zijde van de zeebaars vlak op het rooster en de forel mag ook op zijn zij direct op het rooster liggen. Begin met de branders eerst even helemaal open en als de rook begint te ontstaan, doe je de spiritusbranders op een klein kiertje, anders gaat het veel te hard!
Als je al wat rook ziet mag je de deksel erop leggen en nu kun je alvast een lekker wit wijntje inschenken! Je zal zien dat er wat rook langs de kieren van de deksel en bij het handvat naar buiten komt. Een plek voor het tafelmodel rookoven onder de afzuigkap is dus handig! Let op: alles aan het apparaat wordt warm, zelfs het handvat. Kijk na ongeveer 20 tot 30 minuten even naar de vis. Afhankelijk van de dikte van de vis is hij nu al gaar en licht gerookt.
De zeebaars heeft een lichtbruine kleur gekregen en de vlokken van het visvlees komen al bijna een beetje van elkaar. Proeven maar! Het stuk zalm heeft een zachtroze kleur en het zoute vet en de proteïne komen er in wittige strepen uitlopen. Eet smakelijk!
De forel heeft een dunne, makkelijk loslatende huid en als je die huid eraf trekt komt er een mooie visstructuur te voorschijn met het middelste gedeelte aubergine verkleuring. Denk om de graatjes en om je vingers! Omdat het zo lekker is natuurlijk.
De tafelmodel rookovens zijn er ook in een model braadslee die op je eigen fornuis past. De werking blijft hetzelfde alleen gebruik je nu je eigen fornuis als hittebron. Gas of elektra maakt dan ook niet uit!
Tevens kun je deze rookoven ook apart als pan gebruiken, hij kan ook in een grote oven, maar denk erom, het is gemaakt voor een niet al te hoge temperatuur. Hij kan kromtrekken en verkleuring van het vuur krijgen.Voor diverse soorten rookovens kun je prima terecht bij Rookoven.com en daar krijg je ook een hele goede service.
Zelf een tafelmodel rookoven braadslee kopen? Kijk dan even hier om naar de website te gaan van: Fonq.nl
Bernard van Oosterbaan zegt
Toen ik voor de eerste keer ons tafelmodel rookoven uitprobeerde hebben we dat gedaan met kipfilet. De gehele bodem bedekt met houtmot. Twee spiritusbranders er vol aan onder. Wat extra tijd er bij genomen want kip moet door en door gaar zijn. Nou dat was geen succes, we hadden zeg maar eikenhouten kipfilets. Wat was de fout in de boden zit een soort afdruk, ovaal, en als je hier alleen een dun laagje houtmot in doet is dat voldoende. De keer er op waren ze dus om te smullen. Zelfde bij het roken van forel en makreel. Het is maar een tip!
Smokey John zegt
Dank je wel voor je tip Bernard!
Bram Voets zegt
Hoi John,
Heb je ook ervaring met een COBB tafelmodel rookoven? Deze werkt met kooltjes en houtmot. Ik zou hier graag pepermakreel op roken, heb je tips voor me want heb nog nooit eerder gerookt
Grt
Bram
Smokey John zegt
Gewoon proberen met wat rookmot. Kan weinig mis gaan met pepermakreel Bram…..
Carin zegt
Beste John, hoe lang kan ik een tafelmodel rookoven brandende houden? En mag ik tussendoor rookmot bijvullen? Ik heb een recept waarbij ik 6 uur moet roken op ongeveer 100 graden. Maar ik heb alleen een tafelmodel rookoven. Heb je een tip hoe ik dit voor elkaar kan krijgen?
Smokey John zegt
Dan zul je steeds moeten bijvullen. En dan zal je gerecht heeeeeeel rokerig zijn…. ik ben benieuwd!
ElFlitso zegt
Wat vele vergeten is om een rookoven eerst eens een paar keer leeg te testen met telkens wat meer of minder brikketen. Brikketten domino te leggen of in een ring is ook een optie. Zodat je weet welke temperatuur en voor hoe lang je deze aan kunt houden. Kost even tijd en brikketten, maar dan weet je wel waar je mee bezig bent.
Smokey John zegt
Top Tip!
Janus zegt
mijn vraag was op welke hitte op mijn meter moet ik roken in mijn rook pan en hoe lang.
maar hier hang je een *** verhaal op
Smokey John zegt
Janus een beetje netjes hè, ik probeer je te helpen. De meeste tafelmodel rookpannen hebben geen temperatuurmeter….de jouwe dus wel. De vis moet gaar worden dus ergens in de buurt van de 80 tot 100 graden. De dikte van de forel bepaald dat. Je zal dan na 20 minuten even moeten kijken hoe het gesteld is met de vis. Nog niet gaar, nog even doorgaan. (kerntemperatuur 63 – 68 graden) Meer tips op: forel roken
Janus Sterken zegt
wat voor een warmte moet ik aanhouden op mijn meter tafelmodel en hoe lang voor twee forellen
en ik heb last van teveel vocht na het roken in mijn forellen
Smokey John zegt
Veel vocht in de forellen betekend langer drogen, Janus! Twee forellen zullen ongeveer 20 minuten tot drie kwartier in het tafelmodel rookoven moeten….
De smaak zal prima zijn maar verwacht niet te veel van de kleur en de vorm…
john zegt
thanks gisteren meteen zalm warm gerookt met weber smoken box ,
wat wel was dat de rookmot vrij snel opgebrand was .
Denk dus volgende beurt maar een combi maken van snippers en mot ?
groetjes john
Smokey John zegt
Dat is een prima idee, John! Een combinatie zoeken die bij jouw situatie het beste past…..
john zegt
goedemiddag even een vraagje kan ik zo een tafelmodel rookoven ook in mijn gasbbq plaatsen [weber spirit 320]
Groetjes john
Smokey John zegt
Hoi John,
Afhankelijk van de dikte van de bodem van je tafelmodel rookoven zou je het kunnen proberen. Zet je gasbbq dan wel op een laag pitje want veel hitte kunnen ze vaak niet hebben en dan verbrand je rookoven en je product. Alles op eigen risico. Je kan nog beter een rookbakje gebruiken in de gasbbq en je product gewoon in bbq roken.
Groetjes Smokey John
Pepijn zegt
Hoi John,
Bedankt voor de tips. Wij hebben de Behr aangeschaft en inmiddels met veel succes zalmzijde en forellen gerookt. Echt heerlijk! Handig dat de oven zijn eigen branders heeft, vooral als je geen afzuigkap hebt, of gewoon lekker buiten wil roken.
Wij hebben ‘m hier gekocht:
http://www.zusenzokeukengerei.nl/behr-rookoven.html
otto zegt
bij de action is nu een goede rookgrill 40 cm met temperatuurmeter te koop voor 24,95 euro.
Jan Bakker zegt
We roken altijd bij ons achter het huis met het tafelmodel op een elektrische tafelgrill van de kringloop. Daar zit een thermostaat op waar je de temperatuur mooi mee kunt regelen en je hoeft geen gevaarlijke kunstjes met brandspiritus uit te halen. Uitwaaien is ook uitgesloten. De grill moet wel van metaal zijn, kunststof kan slecht tegen de hitte.
Groeten,
Jan Bakker
(Goeie voornemens? Meer roken!)
Smokey John zegt
Dank je Jan voor de tip en de goede voornemens!
Groeten,
Smokey John
Dirk zegt
Ze zijn er ook voor €34,95 incl rookmot 😉 Heb deze pas aangeschaft heerlijk stukje zalm op klaar gemaakt.
http://www.bbq-king.nl/webshop/rookovens/detail/132/tafelrookoven-rvs-43-x-28-x-11-cm.html
Harold Sturm zegt
Ha John,
Ik ben al enige tijd bezig met een tafelmodel maar heb sinds vandaag een grotere oven. Nu heb ik een aantal keren een zalmzijde gerookt maar hij word te donker in het tafelmodel waardoor hij niet meer echt lekker is (vergeleken met een stuk van een bedrijf). Ik heb het met beuken en eikenhout geprobeerd maar het resultaat is hetzelfde. Komt dit doordat het te warm word?
Welk hout raad je aan voor zalm roken om het vuur mee op te stoken?
Top site! Ik mis alleen nog het bacon roken 🙂
Smokey John zegt
Ik gebruik zelf vaak eiken en beuken. Bij zalm kun je ook kiezen voor een toevoeging van appel, kersen of bijvoorbeeld hout van whiskyvaten. Het meeste smaakeffect krijg je toch door de kruiden en pekel.
In een tafelmodel rookoven is het altijd lastig om de temperatuur en de rookontwikkeling goed te regelen. De kleur is snel te grauw. Gebruik eens wat minder rookmeel of snippers in een tafelsmoker. Een eetlepel (max 2) is voldoende.
Succes met roken in je nieuwe rookoven en bedankt voor je reactie!
Murat zegt
Hoi John,
Hoelang en op welke temparatuur moet ik voorgegaarde kipvleugels van de Aldi roken? En hoeveel mot mag ik gebruiken (beuken in poeder vorm).
Smokey John zegt
Hoi Murat,
ik denk dat ze met een twintig minuten wel warm zijn en voldoende gerookt. Twee eetlepels is meer dan voldoende..
Succes.
Smokey John
sandra zegt
Hoi John,
Hoe lang raad jij mij aan om een kip filet te roken.Half uurtje?
Smokey John zegt
Hallo Sandra,
het ligt natuurlijk een beetje aan de maat van de kipfilet maar een half uur in een tafelmodel rookoven geeft al veel resultaat. Zeker qua kleur en smaak! Als de kipfilet dan nog niet gaar is het na garen, in een grill/oven/bbq/pan of iets dergelijks, noodzakelijk.
Groetjes Smokey John
Elmer zegt
Ik heb vandaag een smokebox aangeschafd maar snap er ook nog maar weinig van,bv hoe weet ik hoe warm het in mn tafelmodel is?
En hoelang duurt het roken van forel?
Gr Elmer
Smokey John zegt
Hoi Elmer,
Op een tafelmodel rookoven zit geen temperatuur meter. Je kunt eventueel een kernthermometer gebruiken.
Een forelletje zal ongeveer met een kleine twintig minuutjes klaar zijn. De hitte is intenser door het beperkte formaat van de smoker en het gaat dus veel sneller. De kleur van de vis zal ook niet spectaculair mooi zijn. De smaak zal veel vergoeden. Je zult wel moeten oefenen om je smokebox een beetje te leren kennen. Dus spelen met het vuur en de hoeveelheid rookmot.
Groetjes Smokey John
Bart zegt
Moet je altijd allebei de spirtusbranders gebruiken? Misschien een domme vraag maar be3n helemaal nieuw op dit gebied.
Smokey John zegt
Hoi Bart,
Nee hoor je hoeft echt niet allebei te gebruiken. Het wordt anders al snel te heet in het tafelmodel rookoven. Dus sowieso de branders temperen…
Maak bijvoorbeeld gebruik van de spiritusbrander die aan de kant zit waar de kop van je vis ligt. Dan krijg je een rustigere garing van de staart.
Groetjes Smokey John
Henk van Beek,Enschede zegt
Vraag: waarom waait (soms wel een kwartier lang) mij spiritusbranders uit.
Maakt niets uit of dat buiten of binnen gebeurd. Ik baal daar geweldig van!
Groet Henk
Smokey John zegt
Beste Henk,
Probeer het eens met brandpasta in je spiritusbrander. Is dikker van structuur…
Groetjes Smokey John
hans kalter zegt
Beste John,
Ik rook o.a. forellen, ganzen-,eenden-en duivenborsten op mijn tafelmodel. Is het verrstaandig om af en toe rook te laten ontsnappen?
Smokey John zegt
Hoi Hans,
Dat ligt er een beetje aan of er rook kan ontsnappen via gaatjes tijdens het roken. Als je het idee hebt dat je stukje vis of gevogelte wat zurig smaakt na het roken, kun je het wellicht de volgende keer gaan proberen. Het is namelijk heel goed mogelijk dat de rook je product verstikt met een zure smaak tot gevolg.
Succes
Groetjes Smokey John
Martijn zegt
Beste John,
ik wil graag 2 forellen tegelijk roken, betekend dat dan dat de hoeveelheid water en zout moet verdubbelen? Maakt het trouwens uit of je zeezout of keukenzout gebruik?
Smokey John zegt
Hoi Martijn,
Je neemt precies zoveel water dat de forellen onder water kunnen liggen. Daar pas je de hoeveelheid zout op aan.
Zeezout geeft volgens de kenners een iets mildere zoutsmaak en lost ook iets moeilijker op in water. Je zult dan dus flink moeten roeren. De meeste rokers zullen gewoon JoZo of een ander merk zout nemen om nat te pekelen.
Met zeezout kun je ook prima droog zouten. Het is maar net wat je wilt. Ik zou zeggen probeer er 1 met gewoon zout en 1 met zeezout.
Groet Smokey John
Martijn zegt
Beste John,
is kipfilet ook goed te roken in een tafelmodel?
Smokey John zegt
Hoi Martijn,
Leuk dat je hierover reageert. Kipfilet is ook goed te roken in een tafelmodel rookoven. Je kunt de kipfilet halverwege omdraaien om de onderkant ook van de rook te laten genieten. Doe er dan een wel weer een beetje rookmot bij. Controleer ook altijd of de kipfilet goed gaar is. Voorgaren of nagaren is altijd een optie.
rokerige groetjes,
Smokey John